Apropo

Apostolului Kremlinului, Dodon

Din păcate, Republica Moldova a obţinut un „preşedinte” reacţionar. Acest tip de om nu recunoaşte nimic naţional, decât interesele imperialiste ale Rusiei în varianta lui V. Putin. Se ţine de „fusta” liderului rus, de parcă acesta ne hrăneşte cu „lapte de pasăre”, nu iese din cuvântul şi proiectele acestui om politic ambiţios şi izolat de principalele puteri occidentale.

Dodon umil călătoreşte la Moscova, pescuieşte în Karelia şi Finlanda, îşi odihneşte oboseala ba în Antalya, ba în Soci, ba pe muntele Athos, joacă şah în Iran. Într-un an de domnie, acestui om desfăţat i se pare că globul pământesc turează în jurul său.

O calitate ruşinoasă a lui Dodon e minciuna. „Restabileşte” relaţiile comerciale cu Rusia, care au „avansat de multe ori”, în realitate acestea au crescut „cât şchiopul broaştei”, iar Rusia continuă să întoarcă Moldovei tirurile încărcate cu mărfuri de calitate superioară. Ne informează că Rusia s-ar fi angajat să ne finanţeze proiecte de un miliard şi ceva de euro, ea fiind obligată să exporte tehnică şi tehnologii avansate ca să acopere fisurile bugetare. Ne minte când spune că diaspora din Italia l-a primit cu aplauze furtunoase, pe când a fost huiduit. Promite multe de toate, dar nu face nimic. Spune că nu a furat nimic din banii publici, dar duce un trai egal cu al împăraţilor.

Dar să revenim la relaţiile sale amicale cu Rusia. Retorica linguşitoare nu arată faţa adevărată a acestui politician. Aşa s-au comportat cea mai mare parte dintre liderii regionali ai Uniunii sovietice, dar când acest monstru s-a zdruncinat şi a căzut, aceştia imediat s-au transformat în lideri al statelor independente. Dodon din „prietenia” cu ruşii mai scoate un alt profit – să fie votat de moldoveni până la adânci bătrâneţe în calitate de dictator anacronic. În el nu s-au observat convingeri umaniste, democratice, decât avide, reacţionare până în măduva oaselor.

Nici pe aproape nu a prins firul politicii expansioniste a lui Putin. Acesta, în pofida sancţiunilor impuse de civilizaţia occidentală, elaborează proiecte de modificare a frontierelor europene, sensibilizează spiritele separatiste, susţine regimuri reacţionare, cucereşte nestingherit teritorii din ţările vecine. Unele surse afirmă că liderul rus are de gând să refacă către 2035 frontierele statelor europene. 

Să admitem, că ruşii vor reuşi să facă dezordine în Europa. atunci rămâne problematic postul lui Dodon. Dacă privim harta, putem observa că România ar pierde din teritoriile sale vestice, ar obţine Cernăuţii şi Basarabia, dar fără UTA găgăuză. Ieşirea la gurile Dunării va trece în stăpânirea Rusiei. Reiese, că Dodon nu mai poate fi şef al judeţelor dintre Prut şi Nistru. Atunci, probabil, Putin îl va numi başcan al unui singur raion găgăuz sau un oarecare funcţionar în guvernul de la Moscova. Dar şi aici pot interveni schimbări, căci ruşii pot pierde Siberia, la care pretinde China. Niponii îşi vor întoarce Kurilele, insula Sahalin, iar ca recompensă şi Extremul Orient. Popoarele islamice de pe Volga vor deveni state independente. Logica e previzibilă: dacă Rusia va încerca să dezbine Europa, atunci năpasta se va răsfrânge şi asupra teritoriului său. În consecinţă acest stat imens poate deveni un stat mijlociu ca dimensiune. În aşa caz Dodon şi urmaşii săi vor pune mâinile pe coarnele plugului.

Având în vedere toate cele spuse mai sus, dau un sfat preşedintelui „poporului polietnic moldovenesc”: să-şi calmeze temperamentul maladiv şi să se coboare din nori pe pământ pentru a medita calm asupra viitorului real şi istoric al Basarabiei. Cu atât mai mult că Europa ne vrea şi NATO se află în serviciul naţiunilor europene, şi a moldovenilor din Republica Moldova în particular. Salvarea noastră, dle I. Dodon, e strâns legată de integrarea europeană. Calea orientală, care vă place, este vagă şi fără mare viitor. În legătură cu asta nu urâţi patologic neamul de dincolo de Prut, căci formăm aceeaşi comunitate etno-naţională, istorică, lingvistică şi culturală în genere. Altfel e păcat şi slujiţi Diavolului, forţelor tenebre.

În imagine: Igor Dodon şi Vladimir Putin la recepţia de 9 mai de la Kremlin. Foto Kremlin.ru

 

Dr. Teo-Teodor Marşalcovschi

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker