Politic

Sponsorii Maiei Sandu: activiști, profesori și o companie aeriană

Campania electorală a candidatei la funcția de președinte, Maia Sandu, a fost finanțată cu un milion și jumătate de lei. Aproape toată suma a fost virată din conturile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pe care îl conduce. Într-unul din rapoartele sale de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, misiunea „Promo-LEX” a calificat acest fapt ca fiind o problemă de transparență. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut un extras din Registrul donațiilor de la persoanele fizice și juridice făcute către PAS și a analizat datele.

În Raportul nr. 5 de observare a alegerilor, misiunea „Promo-LEX” a constatat că doi concurenți electorali, între care și Maia Sandu, au înregistrat donații din partea partidului care i-a desemnat, fără a elucida originea donatorilor primari care au făcut viramente pe contul partidului. „Promo-LEX” reiterează și în această campanie electorală că practica dată este o modalitate subtilă de a masca donatorii și de a evita transparența financiară și controlul public cetățenesc sau controlul organelor de resort. Astfel, se impune explicarea modalității de vărsare a mij-loacelor financiare din fondul partidului (persoană juridică) în fondul electoral şi explicarea modalității de reflectare a acestor tranzacții în rapoartele financiare”, se arată în raport.

 

Donatorii Maiei Sandu

Centrul de Investigații Jurnalistice a intrat în posesia unui extras din Registrul donațiilor de la persoanele fizice și juridice a PAS, care arată că în perioada campaniei electorale aproape 500 de persoane – oameni simpli, dar și activiști civici și promotori ai drepturilor omului, profesori și oameni de afaceri au contribuit la formarea bugetului partidului. Donațiile în marea majoritate sunt simbolice și încep de la 20 de lei. 102 contribuții sunt de la 5.000 de lei în sus, trei persoane au făcut donații de 10.000 de lei, o persoană a donat 15.000 de lei, o persoană – în jur de 20.000 de lei, o persoană – aproape 22.000, o persoană – circa 25.000 și o persoană – 55.000 de lei. Artur Gurău, fondator al agenției interactive „Granat”, ca persoană fizică a oferit 70 de mii de lei. Acesta spune că a contribuit la campania Maiei Sandu pentru ca echipa PAS să se poată promova online. „Ei mi-au zis că nu au suficiente resurse pentru a face asta și atunci am decis să fac o donație”, ne-a declarat Gurău.

Printre susținătorii Maiei Sandu care au făcut donații în campania electorală se numără și activiști civici, reprezentanți ai ONG-urilor, dar și profesori. Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), a contribuit cu 5.500 de lei. „Am făcut o donație pentru că eu cred că societatea trebuie să susțină partidele, altfel partidele sunt susținute în alt mod, care nu întotdeauna este conform cu interesele societății”, ne-a declarat acesta.

Și Nadejda Hriptievschi, directoare de programe la CRJM, a făcut o donație de 5.000 de lei. „Am donat pentru că sunt convinsă că avem nevoie de o schimbare urgentă a clasei politice. Este primul partid care a început activitatea în mod transparent și are o viziune clară cu privire la schimbare”, a subliniat jurista.

Angela Cutasevici, profesoară la un liceu din Capitală, care este și membră PAS, a făcut o donație de 10 mii de lei. „Donația a fost făcută din banii câștigați prin muncă. Erau niște economii pentru o aniversare a soțului. Am renunțat la sărbătoare pentru o cauză nobilă”, ne-a spus Angela Cutasevici.

Tot 10 mii de lei a vărsat în „pușculița” partidului și Igor Condrea, angajat la Editura „Gunivas”. „Soția mea este membră de partid, iar lidera acestuia este „președinta mea”, ne-a declarat Igor Condrea.

Și Daniela Terzi-Barbăroșie, la fel membră a PAS a făcut o donație de 4.900 de lei. „Am contribuit financiar pentru dezvoltarea partidului, având în vedere că atunci când a început campania noi eram în plin proces de constituire a organizațiilor locale, iar asta implică călătorii în teritoriu pentru care aveam cheltuieli de transport”, a precizat ea.

Printre finanțatorii partidului în campania electorală se găsesc și opt agenți economici. Sumele cu care au contribuit aceștia variază între 100 de lei și 100.000 de lei. Două companii specializate în agricultură, deținute de o femeie de afaceri și fiul ei, au donat împreună 150 de mii de lei. O altă donație vine de la ÎM „Moldavian Airlines” SRL, care la 1 noiembrie a transferat pe conturile PAS 50.000 de lei. Compania este administrată de Nicolae Petrov și Anatolie Bzovâi. Primul este și fondator al întreprinderii, alături de mai multe persoane și firme din Elveția, compania „Carpatair” din România, pe care a fondat-o împreună cu Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA. Compania „Moldavian Airlines” SRL a câștigat, între 2011 și 2014, licitații pentru servicii de transport aerian în valoare de 6,7 milioane de lei.

Potrivit legii, lidera PAS nu a putut să-și finanțeze propria campanie electorală din cauză că banii pe care îi are au fost obținuți peste hotare. Art. 38, al. (3) lit. c) din Codul Electoral spune că se interzice finanţarea ori susţinerea materială sub orice formă, directă şi/sau indirectă, a activităţii partidelor politice, a campaniilor electorale/ concurenţilor electorali de către persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova din veniturile obţinute în afara ţării.

Subiectul donațiilor din partea cetățenilor care au obținut venituri peste hotare a fost abordat și în cadrul unui club de presă cu participarea Maiei Sandu, organizat de Centrul de Investigații Jur-nalistice în cadrul proiectului „Prezidențiale transparente”. Președinta PAS susținea că nici ea nu poate să doneze bani partidului pentru că, în prezent, nu are niciun venit în Republica Moldova, singurele economii fiind cele de la Banca Mondială, instituție în cadrul căreia a fost angajată. „Nu pot să fac nicio donație la PAS din banii pe care i-am muncit legal într-o organizație internațională. Asta spune legea, iar mie mi se pare o prostie. Sunt cetățeană a Republicii Moldova și nu contează dacă i-am muncit aici sau în altă parte. În momentul în care pot să demonstrez proveniența legală a acestor bani ar trebui să pot să fac o donație la buget în limitele pe care le presupune legea. Nu este doar cazul meu, este și cazul diasporei care vrea să ne sprijine financiar. Iată noi nu putem beneficia de acest sprijin și trebuie să existăm din contribuțiile mici ale unor pensionari”, a declarat Maia Sandu.

 

Dosarul donației returnate

Din același motiv, Partidul Acțiune și Solidaritate nu a acceptat donația în valoare de 5.000 de lei, făcută de către un moldovean angajat în cadrul unei companii din Italia. La rândul său, omul a acționat partidul în instanța de judecată. Maia Sandu a ridicat excepție de neconstituționalitate a acestei prevederi din Legea privind partidele politice, iar cazul a ajuns la Curtea Constituțională. La 26 septembrie, magistrații Curții Constituționale au emis însă o decizie de inadmisibilitate. „Curtea constată că acțiunea înaintată în instanța de judecată are caracter fictiv, scopul acesteia fiind de a solicita controlul constituționalității art. 26 alin. (6) lit. b) din Legea privind partidele politice, făcând uz de mecanismul excepției de neconstituționalitate. Curtea subliniază că, în lipsa unui litigiu real, excepţia de neconstituţionalitate comportă caracterul camuflat al unei actio popularis. Prin urmare, Curtea reţine că excepţia de neconstituționalitate ce face obiectul prezentei speţe este abuzivă şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se arată în decizia instanței.

 

„Ajutorul” oferit de Ilan Șor

În timpul campaniei electorale, Veaceslav Galoi, persoană cu trecut penal și reprezentant al lui Ilan Șor, a făcut patru transferuri bănești, fiecare în valoare de 70 de mii de lei, pe contul PAS. Reprezentanții partidului au calificat transferul drept o provocare. În cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al Partidului, Igor Grosu, a subliniat că este vorba despre un atac din partea contracandidatului Maiei Sandu la funcția de președinte, Igor Dodon, dar și a controversatului primar al mun. Orhei, Ilan Șor, care a recunoscut în fața jurnaliștilor că transferurile bănești către PAS au fost făcute din numele lui. „Am stabilit că acest personaj are antecedente penale și este eroul mai multor investigații jurnalistice și clientul fidel al Centrului Național Anticorupție. Este folosit fie împotriva concurenților politici, fie împotriva celor care nu sunt pe placul guvernării. Câteva zile în urmă, într-un local în proximitatea MAI, a avut loc o întâlnire amicală dintre Viorel Melnic, cumătrul lui Igor Dodon și fost partener de afaceri, acum angajat al lui Ilan Șor, Ion Ceban, reprezentantul PSRM și Veaceslav Galoi. Acești indivizi au pus atunci la cale scenariul”, a declarat secretarul general al PAS în cadrul unei conferințe susținută pe 8 noiembrie. Potrivit lui Igor Grosu, mijloacele bănești au fost returnate.

Investigaţia a fost realizată оn cadrul proiectului „Shining a light on electoral transparency in Moldova”, desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul Freedom House.

 

Mariana Colun, Centrul de Investigaţii Jurnalistice

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker