Cere socoteală pentru banii publiciPolitic

Binefaceri sau interese de familie?

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Tamara Verejan, pe când exercita funcția de primară a s. Scorţeni, Teleneşti, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Asta pentru că nu a informat ANI în termen legal referitor la conflictul de interese în ceea ce priveşte declararea averii şi intereselor personale, a emis şi a semnat acte juridice/administrative încheiate cu persoane apropiate (soţul) privind unele tranzacţii.           

Astfel, ANI a decis că Tamara Verejan nu mai are dreptul de a exercita funcţii publice şi funcţii de demnitate publică, inclusiv funcţia de primară, cu excepţia altor funcţii electorale, o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare sau din data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se confirmă existenţa conflictului de interese. Totodată, dumneaei trebuie să fie înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicţie de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică (tot din data rămânerii definitive a actului de constatare ori data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existenţa conflictului de interese).

ANI își motivează decizia prin faptul că, în cadrul inspectării financiare de către Direcţia teritorială inspectare financiară Bălţi din toamna a. 2020 a activității Primăriei Scorțeni, s-a stabilit că în perioada exercitării mandatului de primară (iunie 2015 – octombrie 2020), T.Verejan a încheiat mai multe contracte de achiziţie cu firma soțului ei, astfel încălcând regimul juridic al conflictelor de interese. De exemplu, în noiembrie 2015, Primăria a contractat cu firma respectivă servicii de lichidare a gunoiștilor în sumă de 30 de mii de lei, în anul următor – servicii de transport pentru lichidarea gunoiștilor în sumă de 20 de mii de lei și de transportare a pietrișului în valoare de 48 mii 642 lei etc. În total, conform actelor inspecției, Primăria a încheiat cu firma soțului primarei 4 asemenea contracte în sumă totală de 129 mii 242 lei.

Tamara Verejan a explicat pentru ANI acțiunile sale în felul următor: „Din anul 2015 până în 2019, deţinând funcţia de primară a s. Scorţeni, am efectuat mai multe lucrări de reparaţie şi de amenajare a teritoriului, inclusiv de salubrizare. Lucrările de salubrizare, curățire a gunoiştilor, râpelor din interiorul localităţii şi lichidare a gunoiştilor neautorizate de la intrarea în sat au fost efectuate de firma administrată de soțul meu. Știam că încalc regimul conflictului de interese, dar am procedat astfel pentru că cheltuielile efectuate pentru lucrările respective au fost pur simbolice (costurile carburanților, niște salarii modeste participanților la lucrări).

Or nici o firmă din teritoriu sau raion n-ar fi efectuat serviciile respective contra acelor sume. Pe de altă parte, vreau să menționez că firma dată, în mod voluntar, a efectuat mai multe acțiuni de binefacere pentru comunitate. De exemplu, a stins datoria părinților față de grădinița din sat în valoare de 104 mii lei, cu participarea firmei soțului am renovat (fără bani) două izvoare, 3 parcuri, am alimentat o bucată bună de timp bătrânii din sat o dată în zi, am susținut financiar echipa de fotbal din sat ș.a. 

Toate acestea le-am făcut nu pentru a ne îmbogăți, dar din stimă față de consăteni și pentru a le crea condiții cât mai bune de trai”, a explicat pentru ANI Tamara Verejan.

La rândul său, inspectorul de integritate Radion Rusnac, autorul actului de constatare a încălcării de către T.Verejan a regimului conflictelor de interese, susține că argumentele justificatoare ale dumneaei nu pot fi acceptate, pentru că în acțiunile nominalizate se întrevede interesul personal al soților Verejan de îmbunătățire a stării financiare a familiei și acestea au influenţat exercitarea imparţială şi obiectivă a mandatului de primar. 

„Studiind exhaustiv materialele dosarului, punctul de vedere al persoanei supuse controlului şi prevederile legale aplicabile speţei, inspectorul de integritate conchide că dna Verejan Tamara, ex-primara satului Scorţeni, la etapa apariţiei conflictului de interese real, era obligată să nu încheie actele juridice menţionate, fiind obligată să informeze despre apariţia unui conflict de interese real până la soluţionarea cererii/demersului, emiterea actului administrativ.

Încheierea, directă sau prin intermediul unei persoane terţe, a actului juridic, participarea la luarea deciziei sau luarea deciziei va lua forma unei declaraţii scrise ce trebuie să conţină date despre natura conflictului de interese şi despre modul în care acesta influențează sau poate influența îndeplinirea imparțială şi obiectivă a mandatului, a funcţiei publice sau de demnitate publică”, notează inspectorul de integritate. Deci, primarul este obligat să informeze ANI imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre orice situaţie de conflict de interese real în care se află, în modul stabilit la alin. (5) al Legii 133/2016 privind declararea averii şi a intereselor personale, ceea ce nu s-a întâmplat”, se mai menționează în actul de constatare al ANI.

Ultimul punct în această istorie urmează să-l pună instanța de judecată, dacă ex-primara Tamara Verejan nu acceptă învinuirile ANI. 

Solicitată de CUVÂNTUL să-și expună opinia vizavi de poziția ANI, Tamara Verejan a declarat că nu a contestat în judecată decizia ANI. ”Situația cu firma care aparține familiei noastre ne pune la mare încurcătură deoarece aceasta este unica întreprindere de profilul respectiv pe o rază de 30 kilometri din teritoriu. Adică, dacă am contracta pentru serviciile nominalizate agenții economici de la Căzănești sau Verejeni, Primăria ar trebui să cheltuie de 3 ori mai mulți bani. Iată de ce am încheiat contracte cu firma respectivă.

Aceste contracte erau avantajoase din punct de vedere financiar pentru Primărie, dar nu și pentru firmă. Poate era cazul să contestez în judecată decizia ANI, măcar pentru a dovedi comunității că dreptatea este de partea noastră, dar mi-am zis, că lumea cu discernământ și așa cunoaște ce s-a întâmplat de fapt, iar celor care nu pot și nu vor să înțeleagă situația oricum n-are rost să le explici”, ne-a spus ex-primara. Dna Verejan s-a arătat nedumerită de faptul că ținta principală a ANI sunt APL și nu demnitarii, funcționarii de rang național cu cele mai multe și mai mari păcate la capitolul integritate.

CUVÂNTUL îndeamnă cititorii să semnaleze, dacă cunosc, și alte cazuri, în care unii funcționari publici, demnitari, procurori, judecători au admis conflicte de interese, iar jurnaliștii redacției vor documenta și vor realiza materiale tematice. 

Informația poate fi comunicată pe adresa de e-mail: cuvintul@gmail.com sau la numerele de telefon: 069112732, 067586794.  

Vă mulțumim anticipat!        

Ion Cernei

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker