Politic

Moldovenii cu cetăţenie română vor vota în 35 de secţii din republică

Moldoveni care deţin şi cetăţenia statului român vor putea să voteze pe 11 decembrie în 35 de secţii de votare deschise în Republica Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare din România, cu 12 mai multe decât la ultimele alegeri, prezidenţiale, din 2014.

 

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat într-o conferinţă de presă că pentru alegătorii din Moldova au fost pregătite peste 87 de mii de buletine de vot. Cele mai multe secţii de votare vor fi deschise la Chişinău, 12 la număr, transmite IPN.

Ambasadorul a subliniat că scrutinul din decembrie aduce mai multe noutăţi, cum ar fi votul prin corespondenţă pentru cetăţenii aflaţi în străinătate şi care au depus o cerere în acest sens cu o lună înainte. În total au fost depuse 2446 de cereri, dintre care o treime pe teritoriul Republicii Moldova.

O altă noutate este deschiderea secţiilor noi de votare în baza solicitării alegătorilor. Astfel, ca urmare a peste 100 de solicitări exprese parvenite la adresa reprezentanţelor consulare din Republica Moldova vor fi deschise patru secţii noi de votare şi anume în Carabetovca, raionul Basarabeasca, Bardar, raionul Ialoveni şi în oraşele Căuşeni şi Soroca.

Pentru combaterea votului multiplu, este primul scrutin când actele de identitate româneşti vor fi scanate la intrarea în secţiile de votare deschise peste hotare. La nivel global vor fi deschise 417 secţii în străinătate, cu 123 mai multe ca la alegerile prezidenţiale din  2014.

Ambasadorul a subliniat că de această dată actele ce dovedesc deţinerea cetăţeniei române valabile trebuie să fie însoţite şi de acte care demonstrează reşedinţa în străinătate. În cazul cetăţenilor Republicii Moldova, aceştia trebuie să vină la secţia de votare cu actul de identitate românesc însoţit de acte ce dovedesc domiciliul în Republica Moldova.

La 11 decembrie nu pot vota turiştii români care se vor afla în Moldova şi nici cetăţenii moldoveni care se vor afla în România. Pentru întrebările cele mai frecvente legate de alegerile din 11 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe al României a publicat un material informativ, acesta este disponibil pe site-ul ambasadei şi a ministerului.

În oraşul Orhei secţia de votare va fi dislocată în incinta Şcolii de Muzică.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker