Evenimente

Plugarii orheieni apreciați de Ziua Agricultorului

Agricultura este baza economiei republicii noastre, inclusiv a raionului Orhei. Iată de ce, în fiecare an, de sărbătoarea profesională a plugarilor, marcată în ultima duminică a lunii noiembrie, autorităţile ţin să aprecieze în mod deosebit truda plugarilor, organizând o sărbătoare cu premii, distincţii şi veselie pentru cei mai buni gospodari. La Orhei, Ziua lucrătorului din agricultură şi industria alimentară a fost consemnată joia trecută. S-au făcut totalurile anului, s-a discutat despre lucrările de toamnă, dar nu a lipsit nici veselia şi voia bună. 

Ilie Rabei, vicepreședintele raionului Orhei, responsabil pentru complexul agroindustrial a remarcat la începutul festivității că rezultatele anului agricol curent au fost destul de bune. S-au obținut în medie 3,7 tone de grâu, 3,6 tone de orz, 4,2 tone de porumb, 2 tone de floarea-soarelui la hectar. Vicepreședintele raionului i-a menţionat pe fermierii și liderii agricoli care au obținut rezultate şi mai bune aplicând tehnologii noi și experiență înaintată. Gospodăriile ”Tehnoif-agro” de la Pohrebeni, conducător Ion Soltan, ”Vindex-agro” de la Mălăiești, conducător Alexei Ivanov, ”Mihai Gașper” de la Furceni şi ”Constantin Palanciuc” au obținut câte 4,7 tone de grâu, 4,5 tone de orz, 2,5 tone de floarea-soarelui, etc.

Plugarii au pus bazele roadei anului viitor: au fost  semănate cu grâu 11900 ha, cu 100 mai mult decât în anul curent, 2200 ha cu orz, 306 ha cu rapiță. Adică s-a încheiat un an agricol,  care a fost capricios și cu multe provocări, dar pe care toți plugari au reușit să le înfrunte. 

Peste 100 de lucrători în acest domeniu, prezenți la sărbătoare, au fost felicitați de președintele raionului Orhei, Tudor Golub, care a decernat Diplome şi Menţiuni din numele Guvernului Republicii Moldova și din partea Consiliului Raional Orhei. Cu Diploma de Onoare a Guvernului  RM a fost distins Ilie Rusu, conducătorul SRL ”Amorilis-agro” din Zahoreni. Cu Diploma de Onoare a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au fost distinși Vera Chicuș, conducătoarea SRL ”Valea Bolohanului”, Vasile Lungu, conducătorul SRL ”Ecoslav” din Cucuruzeni, Boris Răilean, conducătorul SRL ”Giurgești-agro” din Zorile, etc. De Diplome ale Consiliului Raional  Orhei  s-au învrednicit 13  agricultori, între ei Ion Grădinari, mecanizator la CAP ”Camencenii” din Camencea, Ion Boșcăneanu, vicedirectorul SRL ”Agroecor”, Simion Cojocari, zootehnician la SRL ”Tehnoif-agro” ş.a.

Artiştii amatori Ion Nasalciuc de la Mălăiești,  Cristina Golovei de la Jeloboc și Elena Negruță de la Cucuruzeni au încântat audienţa cu un buchet de melodii populare.

Reporter “C”

În imagine: Ion Busuioc, liderul SRL “Busuioc-agro” din Peresecina, Stela Coşeliuc, directoarea filialei Orhei a Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Galina Busuioc, mama lui Ion, de asemenea lideră agricolă, Sergiu Munteanu, directorul Şcolii profesional-tehnice din Orhei (de la stânga la dreapta).

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close