Cere socoteală pentru banii publiciOrhei

Bătălia juridică pe mormântul fostului ziar al Consiliului Raional Orhei

Bătălia juridică pe mormântul fostului ziar al Consiliului Raional Orhei poate scoate bani din buget chiar și după dispariția publicației.

De mai mult timp, fostul ziar al Consiliului Raional Orhei, ”Plaiul Orheian” este subiectul unor ședințe de judecată de intentare a procesului de insolvabilitate. Fiind finanțat în trecut cu sume generoase de Consiliul Raional și cu postul de redactor-șef râvnit de diferite grupări politice din Consiliu, această publicație oficioasă a trecut prin procesul deetatizării presei din Republica Moldova și public și-a încetat existența la începutul anului 2014.

Juricic însă, această entitate, cu statut de întreprindere municipală, continuă să existe și după 7 ani, iar doi foști conducători ai publicației – Rodica Chicuș și Vasile Roman au ajuns să figureze în acte judecătorești.

Zilele trecute Judecătoria Orhei (sediul Telenești), acolo unde de aproape 2 ani se judecă procesul de insolvabilitate al ”Plaiului Orheian”, a pronunțat două încheieri care scot la iveală modul defectuos de lichidare al entității și pun la bătaie bugetul raional.

În prima încheiere, lichidatoarea desemnată, Diana Palii a solicitat pentru activitatea sa achitarea unei sume de peste 23 de mii de lei, drept remunerare și alte cheltuieli.

Potrivit primei încheieri, conform Deciziei nr. 5/5.2 din 17 decembrie 2013, Consiliul Raional Orhei a decis dizolvarea Întreprinderii Municipale „Publicația Periodică Plaiul Orheian”, crearea comisiei de lichidare și întreprinderea altor acțiuni necesare în vederea implementării deciziei respective privind devalizarea întreprinderii, însă ulterior nu a întreprins acțiuni în vederea executării propriei decizii, iar procedura de insolvabilitate prin faliment simplificat și dizolvarea a fost intentată de către instanța de insolvabilitate la cererea introductivă a creditorului Laşcu Vladislav. Lichidatorul desemnat consideră că fondatorul nu a executat obligațiunile sale conform art.14 din Legea nr.246 din 22.11.2017 şi n-a depus la instanța de judecată cererea privind dizolvarea forțată, indică administratorul statutar.

Începând cu 01.01.2014 nu s-a executat nici una din atribuțiile sale, pentru a nu acumula datorii mai mari față de creditori. Potrivit lichidatorului, atât Consiliul Raional, cât şi administratorul care figurează în registrele oficiale au manifestat culpa la gestionarea întreprinderii debitoare cu survenirea temeiurilor de răspundere indicate la art. 248 alin.(1) lit. h) şi i) din Legea insolvabilității și în acest temei urmează să achite în mod solidar remunerația administratorului provizoriu şi cheltuielile procedurii de executare. Instanța a acceptat partial argumentele reprezentantului lichidatoarei și a dispus incasarea din partea Consiliului Raional Orhei a sumei de 15,8 mii de lei.

Prin cea de-a doua încheiere instanța a respins cererea lichidatoarei Diana Palii, de a amenda administratorul. Rodica Chicuș nu a prezentat mai multe acte solicitate, necesare în procesul de lichidare. Această cerere a fost întemeiată pe faptul că în registrele oficiale Rodica Chicuș figurează în calitate de administratoare a ÎM ”Plaiul Orheian”. De partea cealaltă, avocata Rodicăi Chicuș a prezentat probe din care rezultă că aceasta a fost numită la conducerea ziarului la începutul anului 2013, iar în iulie 2013 aceasta a fost trecută în funcția de șefă de secție, iar șef al publicației a devenit Vasile Roman. Totuși numele ultimului nu figurează în baza de date oficială a persoanelor juridice.

Aceeași bază de date arată că publicația fondată de Consiliul Raional Orhei are până în prezent datorii la Bugetul Asigurărilor Sociale de peste 128 mii lei.

De menționat, că Vasile Roman, care era consilier raional din partea PL, a condus ”Plaiul Orheian” concomitent cu administrarea propriei publicații ”Opinia Liberă”. Rodica Chicuș, care a condus ziarul o perioadă de până la alegerile locale din 2007, a ajuns după 2014 la cârma altei publicații cu denumirea ”Plaiul Orheian”, fondată de o asociație obștească din Orhei și apropiată PLDM. După declinul acestei formațiuni, publicația respectivă și-a încetat existența în format print. Rodica Chicuş a declarat pentru CUVÂNTUL că nu are nicio treabă cu procedura de insolvabilitate a ziarului “Plaiul Orheian”. 

Vasile Roman, ultimul redactor-şef al ziaului “Plaiul Orheian” a relatat pentru CUVÂNTUL că fondatorul ziarului, Consiliul Raional Orhei a adoptat o decizie de  lichidare a publicaţiei încă în decembrie 2013, angajaţii fiind disponibilizaţi, iar patrimoniul luat în gestiunea  Consiliului. Procedura de lichidare însă nu a fost dusă până la capăt, mai ales că redacţia la acel moment avea datorii de circa 110 mii lei la Fondul social, care între timp, datorită penalităţilor au ajuns la peste 126 mii lei.

O nouă ședință în procesul lichidării ÎM ”Plaiul Orheian”, ce are ca subiect tragerea la răspunderea subsidiară a membrilor organelor de conducere a debitorului, este programată pentru sfârșitul lunii martie.


Maxim Djamanov, Radio Orhei

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker