Evenimente

„Migrează pregătit, revino mulțumit”

Începând cu 30 noiembrie şi în or. Rezina va activa un Centru Nexus. NEXUS Moldova este un proiect internațional care are grijă să ofere cetăţenilor toată informația necesară pentru a migra pregătiţi și a reveni acasă mulțumiţi.

Festivitatea consacrată deschiderii oficiale a Centrului NEXUS Rezina s-a desfăşurat în incinta Primăriei. Participanţii au fost salutaţi de către directorul Centrului, Ghenadie Gaidibadi, președinta raionului Eleonora Graur și primarul oraşului Simion Tatarov. dna Ulrike Bruderle, vicedirectoarea IASCI Austria, (în imagine a doua din stânga), a spus că unul din principalele scopuri ale Centrelor NEXUS din R.Moldova este de a ajuta moldovenii, începând cu pregătirea de plecare peste hotare și terminând cu întoarcerea acasă. Aceasta se face printr-o platformă integrată și orientată pe piața muncii, care le oferă informații specializate, asistență individuală și soluții concrete din partea partenerilor noștri. U.Bruderle a remarcat că primul Centru NEXUS a fost inaugurat în ianuarie 2014, în Ungheni. Ulterior asemenea centre au fost deschise la Edineț, Chișinău, Cahul și Cimișlia. Dna U. Bruderle a mai spus că R.Moldova este o țară mică, având o rată mare de migrațiune, influențată de fenomene negative. Scopul Centrelor NEXUS este de a determina consecințele negative ale fenomenului și de a le valorifica pe cele pozitive.

Radu Danii, coordonator de programe la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a remarcat în discursul său, că aceste centre au menirea de a aduce soluţii noi pentru problema migrației din R. Moldova.

Cornelia Ciofu, managera Centrelor NEXUS (Chișinău) a adăugat că Centrul din Rezina trebuie să devină un loc de informare multilaterală pentru cetăţeni, un bun prieten al localnicilor, atât a celora ce revin la baștină, cât și a celora care decid să plece din țară.

Potrivit Olgăi Coptu, directoarea Biroului Relații cu Diaspora, migrația înseamnă dezvoltare, iar diaspora a devenit o forță care trebuie folosită pentru prosperarea țării. Şi în realizarea acestui deziderat Centrele NEXUS sunt menite să joace un rol deosebit.

Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker