Social

Unii afirmă una, alţii – alta

Carne împuțită, pește cu paraziţi, iaurt cu termenul expirat și stickere cu termen de valabilitate fabricate, sunt câteva din alimentele cu care erau hrăniţi copiii din unele grădiniţe din Capitală. Procurorii anticorupţie și ofițerii CNA au desfășurat percheziţii la adresele unor instituții publice, la domiciliile unor funcționari publici și la mai mulți agenți economici. Au fost reținute 18 persoane, transmite UNIMEDIA.

Ştirea a făcut mare vâlvă în toată ţara. Părinţii se agită, instituţiile abilitate  întreprind controale la şcoli şi grădiniţe. Care e situaţia la acest capitol în raionul Rezina aflăm de la responsabili din învăţământ, sistemul de sănătate, administraţia publică locală.

Lidia Lazari, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina: În raionul Rezina funcționează 4 licee, 15 gimnazii, 2 școli primare și 10 școli primare-grădinițe. Toate acestea dețin titlul de instituții publice, de aceea problemele de ordin managerial-organizatoric revin administrațiilor acestora, direcția noastră ocupându-se doar de cele metodologice. Conform directivelor guvernamentale și ministeriale, obligatoriu li se serveşte micul dejun doar elevilor claselor I – IV. În toate instituțiile publice sunt cantine autorizate, care funcționează în regim normal. Costul unui mic dejun diferă de la instituție la instituție, fiind de cca 8,0 lei/zi (în limitele normei). Gimnaziile Horodiște și Pripiceni-Răzeși au găsit posibilități şi asigură cu micul dejun toți elevii claselor I – IX.

În acest an de învățământ nu au fost semnalate și nici înregistrate careva cazuri de intoxicare a elevilor. Deşi DGTS nu răspunde direct de hrana copiilor, totuși angajații noștri țin la control respectarea întocmai a normelor și condițiilor de alimentare a elevilor. Direcția a expediat tuturor administrațiilor instituțiilor publice lista produselor interzise în alimentația copiilor, listă care deocamdată se respectă.   

Angela Pârțu, economista primăriei orașului Rezina: Administraţia or. Rezina are în subordine 4 grădinițe, care sunt frecventate de 724 de micuți. Norma financiară pentru alimentarea unui copil pentru acest an este  de 17,10 lei/zi, contribuția părinților constituind 5,35 lei/zi. Analiza pentru 9 luni însă arată că de facto pentru alimentarea unui copil în această perioadă s-au cheltuit 18,34 lei/zi (107%). În ansamblu pe oraş la capitolul alimentarea copiilor în primele 9 luni ale acestui an au fost cheltuiţi 1,6 milioane de lei. Pentru procurarea produselor alimentare anual se desfășoară 3 proceduri de achiziții publice, care se bazează pe ofertele prezentate de administrațiile celor 4 grădinițe. Produsele alimentare se livrează conform contractului de achiziții,  certificatelor de conformitate a mărfurilor și graficului de livrare a produselor alimentare, stipulat în contractul de achiziționare a mărfurilor încheiat între primărie și agenții economici.

Fiecare grădiniță dispune de frigider și cameră frigorifică, unde sunt stocate produsele alimentare conform termenelor de păstrare stipulate în certificatele de conformitate. În toate grădinițele sunt angajați lucrători medicali, care întocmesc meniul zilnic, probează calitatea bucatelor și poartă răspundere personală de sănătatea și integritatea micuților. Pe parcursul ultimelor 3-4 luni careva cazuri de intoxicare din cauza alimentației nu au avut loc.

Liviu Ciubotaru, primarul comunei Ghiduleni: În comuna Ghiduleni funcționează o școală primară la Ghiduleni și o școală primară-grădiniță în satul Roșcanii de Sus. Ambele instituții publice se află la autogestiune. Primăriei îi este subordonată grădinița de copii frecventată de 42 de micuți. Instituţia are o cantină modernă, este completată cu specialiști corespunzători, inclusiv asistentă medicală, care poartă răspundere de sănătatea copiilor, alcătuiește zilnic meniul și probează bucatele preparate. Copiii și părinții sunt satisfăcuți de deservire. Cota de plată a părinţilor pentru alimentare este de cca 4,0 lei/zi. Livrarea produselor alimentare este efectuată de două firme din or. Orhei, care o dată în săptămână aprovizionează grădinița cu produsele alimentare conform ofertei acesteia.  Grădinița este dotată cu frigidere. În rezultatul controalelor efectuate de către angajații primăriei nu au fost depistate produse alimentare cu termen expirat. La fel, nu au avut loc cazuri de intoxicare a copiilor. 

Valentin Botnari, șef interimar al Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Rezina: În raionul Rezina funcționează 31 de instituții de învățământ și 30 de grădinițe de copii. Toate activează, însă doar 11 instituții preuniversitare și alte 11 preșcolare dispun, la moment, de autorizaţii privind funcționarea blocurilor alimentare. Celelalte se află în stadiul de obținere a autorizațiilor. Colaboratorii inspecției noastre în ultimele luni au controlat condițiile de păstrare a alimentelor, cât și cele de preparare a bucatelor în 2 licee, 9 gimnazii și 11 grădinițe de copii. În rezultatul controalelor nu au fost depistate produse alimentare fără certificat de proveniență sau cu termenul de păstrare expirat. Cazuri de intoxicații nu au fost semnalate și nici depistate. Împreună cu angajații Centrului de Sănătate Publică vom întreprinde controale la toate instituțiile, unde copiii primesc hrană organizat.         

Valeriu Dodu, medic-șef sanitar de stat al raionului Rezina: În toate instituțiile instructiv-educative în cantine a fost efectuată reparația profilactică a utilajului tehnologic și frigorific, suplimentar a fost procurat inventar de tranșare, veselă. Lucrătorii de la bucătării au trecut examenul medical și de instruire în igienă. Tuturor cantinelor li s-au eliberat autorizații sanitare de funcționare de la Centrul de Sănătate Publică și de la Agenția Raională Siguranța Alimentelor. Pe parcursul lunilor septembrie-noiembrie c. au fost monitorizate condițiile de alimentare a copiilor în 12 instituții școlare și 15 instituţii preșcolare. Fondurile alocate sunt mici, iar preţurile la produsele alimentare sunt mari. Mijloacele financiare sunt folosite în totalitate și rațional. Lunar lucrătorii medicali din instituțiile de educaţie prezintă la Centrul de Sănătate Publică informația  privind respectarea normelor de produse alimentare zilnice pentru un copil.

Ion Perciun

        

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker