Social

Firmele din Chişinău implicate în scandalul alimentelor alterate au livrat produse și în grădinițe din raionul Orhei

Începând cu 28 noiembrie, Direcția Raională Orhei pentru Securitatea Alimentelor a declanșat controale în instituțiile de educaţie şcolară şi preşcolară din teritoriu privind evaluarea conformității calității produselor utilizate pentru alimentarea copiilor.

După cum ne-a relatat Dragoș Cornea, șef-adjunct la instituția respectivă, au fost formate 4 grupe din care fac parte şi colaboratori ai Centrului de Sănătate Publică, Direcţiei Generale Educaţie. Specialiştii verifică termenele de valabilitate a produselor, originea și documentele de însoțire, respectarea fluxului tehnologic de preparate a bucatelor la instituţiile de educaţie.

Rapoartele echipelor urmează să fie examinate în cadrul unor ședințe de lucru cu participarea managerilor instituțiilor de educaţie.

– În cadrul controalelor din ultimele luni nu am depistat abateri grave, a remarcat dl Cornea.

La rândul ei, Silvia Mustovici, șefa Direcţiei Generale Educaţie Orhei este de părere, că  modalitatea de desfăşurare a licitațiilor de achiziție a produselor alimentare pentru şcoli şi grădinițe este una defectuoasă.  

– De regulă, la achiziții câștigă cel care oferă prețul cel mai mic. Nici un gospodar care se respectă nu ar procura un produs alimentar numai pentru că este cel mai ieftin. Noi am constatat cu stupoare că în anul precedent pentru alimentația unui copil în grupele mari la grădinițe am cheltuit nu 17,  dar 10 lei/zi! Și aceasta în situația când medicul nutriționist solicită minimum o alocație zilnică de 30 de lei pentru alimentația fiecărui copil! Adică produsele trebuie să fie proaspete, calitative, ecologic pure,  spune dna Mustovici.  

Silvia Mustovici a mai adăugat că, în opinia dumneaei, calitatea alimentării copiilor depinde mult de exigența managerului.

Pe de altă parte, Mihai Gandrabura, directorul AO ”Civis”, care monitorizează achizițiile de mărfuri și servicii în regiunea Orhei, ne-a trimis o listă a întreprinderilor implicate în scandalul produselor alterate, comercializate instituţiilor de educaţie din Chişinău – „Lovvis Angro”, „Baguete” SRL, „Sanex-Comerț”, menţionând că acestea au câștigat licitaţii şi pentru livrarea produselor alimentare la mai multe grădinițe din oraşul şi raionul Orhei.  Mihai ne spune că a rămas nedumerit de reacția părinților copiilor:

– Le spuneam că este vorba de  produse foarte periculoase: orez de o provenienţă dubioasă, carne și pește congelate și dezghețate de mai multe ori…Părinții strângeau din umeri și-mi spuneau că pentru banii plătiţi pentru hrană nici că se poate cere mai mult…, spune deziluzionat M.Gandrabura.

Deci, aşteptăm rezultatele controalelor.                  

Ion Cernei

                                                                                      

   

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker