ReutersSocial

VIDEO// Gestionarea durabilă a deșeurilor: intenţii şi posibilităţi

Săptămâna trecută, la Teleneşti a avut loc o sesiunie de iniţiere a reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi întreprinderilor comunale din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti în proiectul moldo-francez de cooperare descentralizată ”Managementul durabil al deșeurilor în zona central-estică a Republicii Moldova”, desfăşurat sub egida Ambasadei Franței la Chişinău. 

Gestionarea durabila a deseurilor
Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi întreprinderilor comunale din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti la sesiunea de iniţiere în proiectul moldo-francez de cooperare descentralizată ”Managementul durabil al deșeurilor în zona central-estică a R.Moldova”Asistentul tehnic al proiectului, Adrian Furculiță (în dreapta) şi Pierre Tournier, directorul companiei ”Savoie Dechets” au vorbit despre experienţa acumulată în Franţa vizavi de organizarea gestionării durabile a deșeurilor solide.

Proiectul moldo-francez de cooperare în gestionarea deşeurilor şi esenţa lui.

De fapt, proiectul a demarat în 2018 şi iniţial și-au dat acordul să participe cinci primari din raionul Telenești. În vara anului 2019 aceștea au vizitat localitatea Chambery, Franţa, unde activează societatea ”Savoie dechets”, investitoarea în proiectul respectiv.                

Inițiativa de implicare solidară și dezvoltare locală a comunităților partenere, ce vizează 5 localități din raionul Telenești (or. Telenești, satul Verejeni, comunele Ratuș, Bănești și Chițcanii Vechi), a găsit susţinere şi în raioanele vecine Orhei, Şoldăneşti şi Rezina. În cadrul atelierelor de lucru, parte componentă a sesiunii din săptămâna trecută, s-a urmărit scopul de a pune bazele unei cooperări interraionale durabile întru implementarea eficientă a Strategiei de gestionare a deșeurilor pentru anii 2013 – 2027, aprobată de Guvernul Republicii Moldova.

Oaspetele francez, Pierre Tournier, directorul companiei ”Savoie Dechets” din Franța, și asistentul tehnic al proiectului, Adrian  Furculiță, în mod special s-au referit la experiența companiei intercomunitare ”Savoie Dechets” în organizarea gestionării durabile a deșeurilor solide, utilitatea și importanța cooperării intercomunitar/inter-municipale în acest domeniu. «Savoie Déchets» este o companie publică de tratare a deșeurilor din sud-estul Franței, care întrunește la acest moment 256 de comune și deservește 530 000 de locuitori. Experiența în domeniu a acestei companii este apreciată în Franţa. 

Lumea produce azi multe deșeuri, care au un impact considerabil asupra mediului. Avem nevoie de o economie circulară, unde deșeurile ar avea un impact negativ mai mic asupra mediului. Soluțiile de rezolvare a acestei probleme trebuie să fie adaptate la condițiile locale, ținându-se cont de puterea economică, cultura, istoria, condițiile geografice ale țării respective. Este rândul aleșilor locali să se mobilizeze și să pună în practică strategia gestionării deșeurilor. O asemenea strategie a fost imlementată în Europa pe parcursul a 40 de ani. Moldova are şanse să o realizeze mult mai repede, având experienţa şi sprijinul UE. În Franța responsabilitatea pentru gestionarea deșeurilor a fost pusă pe umerii autorităţilor publice locale. Acestea se cooperează pentru a soluţiona mai lejer problemele respective. În Republica Moldova împlementarea acestei strategii este imposibilă fără o voință politică. În primul rând, trebuie să convingeți locuitorii să o aplice, să-și schimbe obișnuințele, ceea ce va lua mult timp. Populaţia trebuie convinsă să producă mai puține deșeuri. Dacă politica gestionării deșeurilor se va schimba, atunci calitatea vieții va crește”, a remarcat dl Turnier.

Adrian Furculiță în mod special s-a referit la experiența Franței în organizarea gestionării durabile a deșeurilor solide, accentuând că anume în baza acestei experienţe a fost creat sistemul de gestionare integrată a deșeurilor din R. Moldova, care presupune divizarea teritorială a țării în 8 regiuni de management al deșeurilor: 

Gestionarea durabila a deseurilor 1

Cele 5 localități din raionul Teleneşti vor constitui o zonă de realizare a unui  proiect–pilot. Investitorul va acorda sprijinul necesar în realizarea proiectului prin activități de sensibilizare a populației, instruirea cadrelor, consolidarea capacităților comunităților implicate în realizarea lui. Insistăm pe compostarea deşeurilor menajerie degradabile, care constituie circa 50 la sută din întreaga masă de deşeuri. Un rol deosebit în sensibilizarea populaţiei vizavi de gestionarea deșeurilor și coo-perarea intercomunitară îl vor juca elevii şi cadrele didactice, dar și aleșii locali”, a remarcat dl Furculiță. 

Experienţe, probleme, sugestii.

Președinta raionului Telenești, Mariana Ombun, a menționat că gestionarea deșeurilor este o prioritate națională a politicii de prevenire a poluării mediului în Republica Moldova şi administrația raionului, în parteneriat cu autorităţile locale şi compania franceză, își propun intensificarea dialogului vizavi de organizarea sistemului de gestionare durabilă a deșeurilor solide în zona de management integrat nr. 6.

În raionul Șoldănești, un proiect similar de gestionare a deșeurilor solide este implementat și finanțat de către GIZ, Germania. Președintele raionului, Nicolae Mândru, șeful Secției Construcții, Gospodării Comunale şi Drumuri, Victor Iurcu și directorul SA ”Salubritate Șoldănești”, Mihai Ioncu au povestit despre experiența acumulată în acest domeniu, au susţinut noua inițiativă ca fiind una foarte actuală.

Valeriu Lopaci, primarul s. Parcani, Şoldăneşti a remarcat că în localitatea sa un proiect de salubrizare a demarat încă în anul 2009:

”La noi în teritoriu urmează să fie construit depozitul raional de deșeuri, pentru ce primăria a repartizat 15 hectare. A fost  desfăşurată o campanie de informare a populaţiei vs. de proiectul de gestionare a deșeurilor. Nu a fost uşor.  Dar acum  avem platforme şi containere unde se colectează gunoiul, lumea achită lunar plata pentru evacuarea lui. Noul proiect impune alte necesităţi – colectarea separată, reciclarea deşeurilor,  care de asemenea presupun multe eforturi, timp și răbdare. Dar nu avem încotro”, a fost de părere dl Lopaci. 

S-a menţionat de asemenea că un în anul 2013 un proiect similar de gestionare a deșeurilor, dar cu investiţii italiene, a demarat la Orhei. A fost dată în folosință o linie de sortare, era pe rol implementarea unui pro-iect de captare a metanului, dar mai târziu activităţile au fost sistate. Pentru ca întreprinderea respectivă să funcţioneze normal aici trebuiau aduse deşeuri şi din alte localităţi, iar majoritatea consilierilor din Orhei n-au acceptat asta.  

Nicolae Nastas, secretarul Consiliului Orăşenesc Telenești a solicitat primarii să demareze elaborarea studiilor de fezabilitate pentru implementarea proiectului . 

Nicolae Mândru a propus ca la ședința următoare să fie invitat un expert în mediu, care să informeze despre situația ecologică din regiune și care ar fi impactul implementării proiectului respectiv.

Participanţii la sesiune au convenit.

În finalul sesiunii participanţii au aprobat o rezoluție, prin care: confirmă necesitatea cooperării în scopul îmbunătățirii gestionării deșeurilor și în mod special pentru agrearea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor; disponibilitatea de a lucra împreună și se angajează să asigure un schimb eficient și transparent de date vizavi de sectorul deșeurilor; să prezinte deschidere pentru continuitatea dialogului cu celelalte autorități ale administrației publice locale de și/sau autorități centrale și/sau reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare sau parteneri de dezvoltare; să participe activ și regulat la lucrările unui eventual grup de lucru creat drept continuare a acestei reuniuni din 04.02.2021; să susțină demersurile colective pentru clarificarea modalității de organizare și implementare a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor în cadrul zoni nr.6; sunt de acord  să creeze un grup de lucru al zonei nr. 6 de gestiune integrată a deșeurilor, precum și să elaboreze un plan de acțiuni.

În partea a doua a zilei de 4 februarie primarii celor 5 localități beneficiare a proiectului au avut o ședință de lucru la Primăria orașului Telenești, unde au discutat activitățile din cadrul proiectului care urmează să fie realizate pe parcursul anului 2021.

 Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

                                     
Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker