Politic

Cafeneaua Publică „Programe și Performanță”

Marți, sala de ședințe a Consiliului Orășenesc Rezina pentru câteva ore a servit drept local pentru o… cafenea publică. Participanţii la cafenea au avut în meniu un singur fel de „bucate”: „Bugetarea bazată pe programe și performanță”.

Cafeneaua în cauză s-a desfășurat în cadrul proiectului „Transparența și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale/regionale”, fiind organizată de Asociaţia Obştească Agenţia de Dezvoltare Regională (AO ADR)  „Habitat” și săptămânalul Cuvântul.

Simion Tatarov, primarul orașului Rezina, a salutat iniţiativa de dezbatere a unei chestiuni de vitală importanţă pentru administraţia publică locală şi comunitate, apoi a prezentat participanții la întrunire: consilieri orășenești, funcționari şi demnitari publici, agenți economici și reprezentanți  ai mass-media.

Detalierea temei discutate în cadrul Cafenelei Publice a fost făcută de Valeriu Rusu, directorul AO ADR „Habitat”. Dânsul a menţionat, că bugetarea bazată pe programe este o metodă modernă de prezentare şi fundamentare a bugetului unei unități teritorial-administrative, având la bază programe cu scopuri concrete, obiective și indicatori de performanță.

Referitor la indicatorii de performanță moderatorul, Valeriu Rusu, a subliniat că acestea trebuie să fie măsuri clar definite, care vor trebui să demonstreze succesul autorității în atingerea obiectivelor propuse. Cele mai evidente tipuri de indicatori de performanță sunt cei ce determină rezultatul (evidențierea schimbărilor economice și/sau sociale) și      eficiența (relația dintre bunurile produse/servicii prestate și resursele alocate).

În continuare s-a recurs la exerciţiul practic, participanţii întrunindu-se în două grupuri-ateliere. Persoanele din primul grup au dezbătut aspecte legate de felul cum înțeleg ei bugetarea bazată pe programe și ce căi de îmbunătățire a procesului bugetar, de dezvoltare a localităților, de asigurare a cetățenilor cu servicii publice de calitate ar întreprinde dânșii. Cel de-al doilea grup şi-a propus să puncteze cum dânșii înțeleg bugetarea pe performanță și cum ar asigura eficacitatea și eficiența utilizării banilor publici. Ambele grupuri, conform aprecierii dlui Valeriu Rusu, s-au achitat bine de sarcini.

Astfel, în viziunea participanților la Cafeneaua Publică, viitorul buget al orașului Rezina ar trebui să conțină 5 compartimente-programe de bază, și anume: 1)Executivul și serviciile de suport; 2) Învățământul (educația timpurie); 3) Cultura, Sportul, Cul-tele; 4) Exploatarea locuințelor și Dezvoltarea serviciilor comunale; 5) Protecția socială.

     În concepția  participanților, metodele privind bugetarea pe performanțe ar trebui să fie: consultarea publicului și asigurarea transparenței la toate etapele procesului bugetar și decizional, în deosebi transparența cheltuirii banilor publici; elaborarea sau actualizarea planului strategic de dezvoltare a localităților și, mai cu seamă, a infrastructurii acestora; identificarea regulilor în conformitate cu care se vor stabili indicatorii de performanță și tipurile de indicatori; monitorizarea permanentă și raportarea periodică a performanței programelor aprobate spre realizare; ridicarea continuă a gradului de responsabilitate a funcționarilor și demnitarilor publici.  

Participanții Cafenelei Publice au propus conducerii Primăriei Rezina să se conducă  de recomandările menționate, la etapele de elaborare, consultare și aprobare a bugetului orașului pentru anul 2017.

Apropo, azi, cu începere de la ora 10.00, în Sala Mică a  Palatului Raional de Cultură Rezina se vor desfășura consultările publice privind proiectul bugetului oraşului Rezina pentru anul 2017.

Acest proiect este susţinut de Uniunea Europeană prin Instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (IEVP) şi implementat de Centrul CONTACT

 

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker