Social

Reforma sistemului de pensii: intenţii, nemulţumiri şi explicaţii

Sindicatul angajaţilor organelor de forţă îşi exprimă dezacordul în legătură cu prevederile proiectului Legii cu privire la reformarea sistemului de pensii, în partea ce ţine de egalarea pensiilor foştilor angajaţi ai structurilor de forţă cu ale celorlalţi pensionari, şi ameninţă cu proteste dacă prevederea nu va fi revăzută, transmite IPN.

 

Mihai Laşcu, preşedintele Federaţiei sindicale de ramură „Sindlex”, a declarat pe 25 octombrie, într-o conferinţă de presă, că diminuarea pensiilor pentru angajaţii forţelor de ordine pune în pericol securitatea publică şi chiar cea a statului.

„Angajaţii forţelor de ordine îşi pun în pericol viaţa. O pensie mai mare îi motivează să rămână în sistem. Diminuarea pensiilor ar conduce la concedieri masive, care ar pune în pericol ordinea şi securitatea publică. „Se creează o situaţie îngrijorătoare. Specialiştii bine pregătiţi sunt puşi în faţa  situaţiei de a pleca în rezervă, iar în loc sunt angajaţi oameni nepregătiţi”, a argumentat Laşcu.

Potrivit preşedintelui „Sindlex”, angajaţii structurilor de forţă sunt gata să iasă la proteste dacă amendamentul nu va fi revizuit. „Nu se va recurge la grevă sau proteste în timpul orelor de muncă. Dar în timpul liber au dreptul să protesteze paşnic. La fel şi familiile lor”, a precizat Laşcu.

Pe de altă parte, Minis-terul Muncii, Protecției Sociale și Familiei precizează că modificările aduse Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne s-au făcut ţinând cont de Hotărârea Curţii de Conturi nr. 39/27.10.2015 cu privire la aprobarea Raportului Auditului de performanţă privind sistemul de pensii în Republica Moldova, relatează Agora.md.

“Modificările aduse Legii privind pensiile militarilor nu afectează drepturile beneficiarilor. Proiectul privind modificarea Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, aprobat de Guvern, aduce îmbunătăţiri ale procesului de administrare a plăţii pensiilor. În ceea ce priveşte stabilirea valorii pensiilor, aceasta se va face în continuare conform legii curente: Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organe-lor afacerilor interne.

Astfel, proiectul aprobat se referă la partea tehnică, cea privind administrarea procesului de stabilire şi plată a pensiei, care devine acum mai simplu şi mai eficient. În loc de 7 instituţii responsabile doar de partea tehnică de stabilire şi plată a pensiei, de aceasta se va ocupa o singură instituţie, Casa Naţională de Asigurări Sociale. Totodată potrivit declarațiilor Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, transferul administrării pensiilor militare la CNAS prevede şi crearea unei subdiviziuni specializate în cadrul Casei Naţionale de Asigurări Sociale, unde vor fi transferaţi specialişti din celelalte 6 instituţii de forţă. În acest mod, se asigură faptul că procesele vor fi gestionate în siguranţă, ţinând cont de specificul activităţii instituţiilor de forţă şi de securitatea datelor personale ale angajaţilor, transmite agora.md.

Sursa foto: Europa Liberă

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close