Social

Vârsta de pensionare se propune să crească

Vârsta de pensionare se propune să crească gradual de la 57 până la 62 de ani – pentru femei şi de la 62 până la 65 de ani – pentru bărbaţi. Creşterea anuală ar fi de şase luni şi se va aplica din ianuarie 2017. Aşa prevede proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii, înaintat spre consultări publice de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, transmite IPN.

De asemenea, proiectul prevede majorarea stagiului necesar de cotizare: pentru femei – de la 30 la 33 de ani, iar pentru bărbaţi –  de la 33 la 36 de ani. Potrivit autorilor de proiect, aceste măsuri vor contribui la o creştere semnificativă a contribuţiei cetăţenilor la finanţarea sistemului de pensii. În acelaşi timp, atingând stagiul de cotizare necesar, cetăţenii vor putea să se pensioneze înainte de termen. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată.

Documentul prevede lansarea unui nou serviciu – calculatorul online de pensii. Acest calculator va oferi cetăţenilor oportunitatea să-şi calculeze viitoarea pensie. Mărimea pensiei va depinde de contribuţiile achitate.

De asemenea, proiectul de lege instituie obligativitatea asigurării sociale pentru proprietarii sau arendaşii de terenuri agricole şi pentru angajaţii structurilor de forţă. „Reforma sistemului de pensii va pune semnul egalităţii între toate categoriile de cetăţeni angajaţi în câmpul muncii. Egalitatea presupune obligativitatea tuturor de a plăti contribuţii de asigurări sociale”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Totodată, va fi unificată modalitatea de calculare a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetăţeni, cum ar fi deputaţi, membri ai Guvernului, funcţionari publici, aleşi locali, judecători, procurori.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat în varianta prezentată, o singură instituţie va stabili şi achita pensiile – Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Foto simbol. Sursa: MediereNet

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker