Politic

Demnitar cu trei funcții de președinte

Verificând o sesizare privitor la activitatea din ultimii ani a lui Vasile Gobjilă, în prezent secretar al Consiliului Raional Rezina, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că dumnealui a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, exercitând simultan în perioada 01 aprilie 2018 – 24 noiembrie 2019 a funcţiilor de  preşedinte al raionului Rezina, președinte al Asociaţiei raionale de fotbal și Asociaţiei sindicale teritoriale Rezina a lucrătorilor din APL.

Astfel dumnealui merită să fie decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare al ANI ori de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii instanței de judecată prin care se confirmă existenţa stării de incompatibilitate.

Mai mult, în cazul că actul respectiv va rămâne definitiv ori judecata va confirma starea de incompaibilitate, Vasile Gobjilă va urma să fie înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicţie de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, iar organul responsabil de numire în funcție, în termen de 15 zile, să-l elibereze din funcția deținută. 

Totodată, ANI i-a oferit lui V. Gobjilă dreptul de a contesta în termen de 15 zile Actul ANI în instanța de contencios administrativ.

În cadrul verificărilor de rigoare colaboratorul ANI a stabilit că Vasile Gobjilă cu adevărat o perioadă a exercitat simultan cele trei funcții, beneficiind și de anumite venituri bănești din aceste activități, ceea ce reprezintă o încălcare a regimului juridic al incompatibilităţilor. De exemplu, ca președinte al Asociației raionale de fotbal în anul 2018 a fost remunerat cu 1600 lei, iar în 2019 – cu 2 000 de lei.

Autorul actului de constatare concretizează că, de fapt, în asemenea cazuri nu este relevantă lipsa sau prezenţa unor salarii pentru a demonstra deţinerea/exercitarea unei funcţii remunerate, ci însuși faptul că persoana desfăşoară o activitate care presupune o recompensă şi  care generează o situaţie de incompatibilitate.

Potrivit art. 12, alin. (l) din Legea nr. 199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, demnitarul (în cazul dat Vasile Gobjilă) nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepția activităţilor didactice. 

Solicitat de inspectorul de integritate să comenteze incompatibilitățile depistate, V.Gobjilă a afirmat că activitățile pe care le-a exercitat alături de funcția de bază au fost de ordin obștesc, neremunerate, desfășurate în afara orelor de program, sumele achitate fiind niște ajutoare materiale.

În replică, inspectorul afirmă, că potrivit datelor oficiale, sumele primite de la Asociația de fotbal și Asociația sindicatului lucrătorilor din APL figurează la codul  “salariu”. 

Avocata dlui Gobjilă, Natalia Bairam a comunicat pentru CUVÂNTUL, că Actul de constatare al ANI a fost contestat în judecată, deoarece este considerat illegal şi nemotivat.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker