EvenimenteOrhei

Elevi de la LT „M. Lomonosov” din Orhei au participat pentru prima dată la o lecție de educație media

62 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a de la LT „Mihail Lomonosov” din Orhei au participat săptămâna trecută la o lecție de educație media, organizată în format online de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Jurnalistul Dumitru Stoianov, moderatorul lecției, a prezentat mai multe noțiuni generale despre noul curs facultativ, care îi ajută pe elevi să-și dezvolte competențe media necesare, să aibă o gândire critică pentru a înțelege ce este cu adevărat informarea, dezinformarea și manipularea. 

„Aș vrea să vorbim despre școala viitorului și despre cursul de educație media, care apropie elevii de un sistem educațional ce îi pregătește să fie mai bine conectați la realitățile timpului. O jumătate dintre profesiile de astăzi ar putea să dispară în următorii 50 de ani din cauza progresului tehnic, ceea ce înseamnă că școala de pe acum ar trebui să pună bazele în pregătirea noii generații de cetățeni, cursul de educație media fiind un pas important în acest sens”, a menționat Dumitru Stoianov în prezentarea sa.

Jurnalistul a adus mai multe exemple, pe care le-a analizat împreună cu elevii, pentru a înțelege ce reprezintă educaţia media, cum analizăm critic informaţia şi de ce este important să ne dezvoltăm gândirea analitică.

Referindu-se la oportunitatea ca elevii să beneficieze de cursul de educație media la orice treaptă de învățământ (primară, gimnazială, liceală), Victoria Tataru, reprezentanta CJI, a relatat că în anul academic 2020-2021 această alegere au făcut-o deja aproximativ 2.500 de elevi de pe întreg teritoriul țării.

„Conceptul de educație media a devenit în prezent vital pentru dezvoltarea voastră. În fiecare zi sunteți asaltați de informații, o parte dintre care au un potențial impact negativ pentru voi. Cursul de educație media vă poate ajuta să fiți mai în siguranță, să faceți alegeri mai bune și să aveți un comportament mai responsabil în interacțiunea cu media și rețelele sociale”, a declarat Victoria Tataru.

Irina Sadovnicova, directoarea-adjunctă pe educație la Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov” a relatat că elevii sunt deschiși spre inovație. „Când am anunțat despre posibilitatea de a asculta o lecție online la educația media, elevi din toate patru clase mi-au spus că sunt interesați. În instituția noastră organizăm diverse activități (cluburi de discuții, ore de dirigenție) în cadrul cărora profesorii abordează tangențial anumite subiecte ce țin de mediul digital.

În toamna anului trecut, spre exemplu, elevii au participat la o evaluare legată de siguranța online, la sugestia unei organizații neguvernamentale”, ne-a relatat profesoara Irina Sadovnicova. Ea a mai comunicat că în instituția pe care o reprezintă cursul facultativ de educație media nu se predă, dar pe viitor se va discuta despre această posibilitate.  

Sursa
media-azi.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker