Politic

Două treimi din judecători și jumătate din procurori consideră că în Republica Moldova aproape că nu există corupție

Doi din trei judecători și fiecare al doilea procuror care au participat la un sondaj comandat de Centrul de Resurse Juridice consideră că în Republica Moldova există puțină corupție sau nu există deloc.

De partea cealaltă, trei din patru avocați care au participat la sondaj sunt de părere că în țara noastră există foarte multă corupție. Judecătorii, procurorii și avocații au fost întrebați cu privire la inițiativele legislative pentru îmbunătățirea activității justiției; independența judecătorilor și a procurorilor; calitatea justiției; autoadministrarea sistemului judecătoresc, a procurorilor și a avocaților; reforma procuraturii; precum și cu privire la fenomenul corupției în țară și în sectorul justiției.

Fiind întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției în țară, 12% din judecători, 9% din procurori și 6% din avocați au declarat că în Republica Moldova nu există corupție. În același timp, 51% din judecători, 43% din procurori și 16% din avocați consideră că în țară există puțină corupție. De partea cealaltă, 28% dintre judecători, 43% dintre procurori și 74% dintre avocați au răspuns că în Moldova există multă corupție.

La întrebarea despre evoluția fenomenului corupției în sectorul justiției din 2011 până în prezent, mai bine de două treimi din judecători și 54% din procurori au considerat că fenomenul corupției nu există sau a scăzut. În același timp, 22% din judecători, 40% din procurori și 61% din avocați consideră că în această perioadă corupția în justiție a rămas la același nivel sau a crescut.

Totodată,  judecătorii consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în poliție (47%), în sistemul procuraturii (46%), în avocatură (35%) și doar 21% cred că acet viciu este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în sistemul judecătoresc.

Procurorii însă consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în poliție (61%), în avocatură (52%), în sistemul judecătoresc (45%) și doar 28% au notat că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în sistemul procuraturii. La rândul lor, 86% dintre avocați consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în poliție, 69% – în sistemul procuraturii și doar 31% au notată că există mare și foarte mare corupție în avocatură.

Fiind întrebați despre care sunt cele mai corupte instanțe din sistemul judecătoresc, toate cele trei profesii au arătat spre curțile de apel. Fiind întrebați despre cea mai coruptă procuratură, reprezentanții celor trei profesii au indicat spre Procuratura Anticorupție, urmată în top de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Întrebați despre cauzele corupției, toate cele trei profesii au indicat printre principalele motive neatragerea la răspundere a corupților, lipsa de transparență a organelor de conducere și autoadministrare, deficiențele în sistemul de promovare în funcție și salariile mici.

Sondajul a fost realizat în rândul a 149 de judecători, 212 procurori și 201 avocați.

Sursa
anticoruptie.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker