Economie

Amenzile vor putea fi plătite la locul constatării contravenției

Potrivit unor modificări operate de Guvern în actele normative, şoferii care încalcă regulile de circulație vor putea achita amenda direct la locul constatării contravenției.

Chitanța respectivă va fi perfectată în două exemplare în cazul când persoana își recunoaște vina. Agentul constatator și conducătorul auto vor păstra câte un exemplar.

Guvernul a pus în sarcina Ministerului Afacerilor Interne să elaboreze împreună cu Ministerul Finanțelor  mecanismul de colectare, gestionare și virare către bugetul de stat (cu specificarea termenului de virare) a amenzilor percepute la locul constatării contravenției.

Redacţia am solicitat câţiva dintre cititorii CUVÂNTUL-ui să se expună referitor la oportunitatea acestei modificări.

Veaceslav Dascăl, șeful Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Rezina: Încă nu avem careva instrucţiuni oficiale, aşa că nu pot spune ceva concret.                                                                                                                 Deocamdată polițiștii activează conform dispozițiilor existente, adică la stabilirea contravenției se perfectează procesul verbal, se stabilește mărimea amenzii și dacă contravenientul achită amenda la bancă în termen de 72 de ore,  plătește doar 50% din mărimea acesteia.

Mihai Tihon, locotenent-colonel de poliție în retragere, ex-șef al poliției  rutiere din judeţul Orhei: Am impresia că cei care au operat modificarea respectivă habar nu au cum aceasta va și realizată în practică. Da, în perioada sovietică poliţiştii întocmeau procese verbale şi încasau amenzile pentru încălcări. Dar atunci se încasau trei – cinci ruble. Şi totuşi, la mulţi nu li se ridica mâna sa scoată aceşti bani din buzunar şi să-i dea statului. Țin minte, miliția moscovită prefera să ia ruble de metal pentru că nu aveau serie și număr, adică nu puteau fi identificate de către serviciul de securitate internă ca mită. Îmi vine greu să spun care va fi eficienţa acestei modificări în condiţiile zilei de astăzi, când este vorba de sume de sute şi mii de lei. Dar dacă conducătorul auto nu are asupra sa suma respectivă? Ori cine poate garanta că poliţistul nu va încasa, fără chitanţă, o parte din suma prevăzută şi cel cu paguba nu va accepta varianta? Doar nu o să ținem câte un ofițer de securitate internă lângă fiecare agent de circulație.

Ion Savin, pensionar MAI, maior de poliție în retragere: Ideea pare bună – să simplifice procedura de achitare a amenzilor ca cetățeanul să nu umble pe drumuri. Dar prin asemenea practici am trecut de-acum. Credeți că de flori de cuc acum 25 de ani s-a renunţat la această modalitate de achitare/încasare a amenzilor? Acum aproape toţi au carduri. De ce amenzile n-ar putea fi transferate pe un cont anume? Am auzit că anume aşa se procedează în ţările civilizate. Adică agentul de circulaţie nu-i implicat nemijlocit în circuitul banilor în numerar. Dacă ţinem cont de situaţia de la noi din ţară, nu-i exclus că această modificare va conduce la aprofundarea corupţiei în structurile poliţiei.

Elena C., femeie de afaceri: Oameni buni, în ce secol suntem? Toate ţările normale exclud factorul uman, ca să asigure maximă transparenţă, iar noi îl introducem! Lumea îşi face carduri, practică plăţile prin internet, ca să nu umble cu numerar şi să nu contacteze fel de fel de angajaţi. Vedeţi dumneavoastră, poliţistul ne va elibera chitanţă. Există acum vreo problemă să facă cineva chitanţe câte îşi doreşte la orice tipografie şi să le aibă paralele, necontabilizate? Sau poate se preconizează echipajele să fie dotate cu terminale? Prea costisitor ne iese nouă, cea mai săracă şi cea mai coruptă ţară din Europa, acest serviciu al Poliţiei Rutiere.

Valeriu D., mecanizator: Câţi şoferi, ieşind din casă, pun câteva mii de lei în buzunar, ca să poată achita amenda în caz de vor fi opriţi? Că de ce să se anine poliţistul întotdeauna va găsi. Nu trăim în pustiu şi în 72 de ore nu vom dovedi să ajungem la o bancă. Dar dacă nu-i vrea să plăteşti la poliţist, ştie el cum să-ţi facă probleme, n-aveţi grijă. Numai într-o ţară de tâlhari ar putea să apară aşa o lege.

Elena B., soţie de şofer: Acum, dacă aş vedea pe şosea un agent de circulaţie care ia bani de la un şofer, aş scoate telefonul mobil şi l-aş fotografia, aş trimite imaginea de pe registrator organelor competente, aş difuza aceste imagini în internet… Cred că mulţi ar face ca mine. Dar când încasatul banilor de la şoferi va fi legal, cine le va încurca poliţistului şi conducătorului auto să se înţeleagă între ei? Statul va pierde o mare parte din sumele amenzilor, se vor înmulţi cazurile de corupţie, pe şosele nu va fi mai multă securitate. 

 

Nota redacţiei: aşteptăm şi alte opinii, propuneri, argumente din partea cititorilor. Ne puteţi scrie, telefona sau vă puteţi expune pe www.cuvintul.md şi pe pagina noastră de facebook.

Foto simbol: sursa Click

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker