Social

Situaţia din Moldova la capitolul corupţie trezeşte îngrijorare

Parlamentul Moldovei este perceput de populaţie ca instituţia cea mai afectată de corupţie (76% din respondenţi), în ţara vecină, Ucraina, acest indicator este de 64%.

Preşedinţia şi Guvernul Moldovei sunt percepute astfel de 71% din respondenţi (în Ucraina – 60%), iar sistemul judiciar – 67% (în Ucraina – 61%). Datele au fost prezentate la Berlin de către Transparency International, care a lansat Barometrul Global al Corupţiei pentru Europa şi Asia Centrală-2016, transmite IPN. Cercetarea se axează pe rezultatele sondajelor efectuate în 42 de ţări din regiune, în care au fost intervievate circa 60 de mii de persoane. Trezeşte îngrijorare situaţia din Republica Moldova şi Ucraina – ţări care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În clasamentul celor 42 de ţări, cea mai mare îngrijorare privind răspândirea corupţiei este în Republica Moldova (67% din respondenţi), iar în Ucraina – 56% din respondenţi.  84% din interlocutori consideră eforturile guvernanţilor moldoveni de a combate corupţia drept „proaste” şi „foarte proaste”, situaţia fiind, în acest sens, mai gravă doar în Ucraina (86%), 79% din cei chestionaţi consideră că influenţa intereselor private (oligarhice) asupra procesului de luare a deciziilor este extrem de mare.

Fiind întrebaţi dacă pe parcursul ultimelor 12 luni au dat mită, cel puţin în una din instituţiile/domeniile cuprinse în cercetare (poliţia, judiciarul, ocrotirea sănătăţii, educaţia şi alte servicii sociale), 42% din intervievaţii din Moldova au răspuns afirmativ. Acest indicator este cel mai înalt din regiune, urmează Ucraina şi Azerbaijan cu câte 38%. Ca şi anterior, corupţia este mai răspândită în domeniul educaţiei (55% din cei care au contactat instituţia, au plătit neoficial), în ocrotirea sănătăţii (42%) şi în poliţie (39%). În condiţiile capturării instituţiilor statului, furtului masiv din sectorul bancar, neluării măsurilor faţă de factorii de decizie care au admis furtul, populaţia îşi rezervă un rol slab în schimbarea situaţiei în ţară. Astfel, doar 38% din respondenţi consideră că oamenii de rând ar putea genera schimbări simţitoare în acest sens.

„Corupţia este o problemă gravă în Europa şi Asia Centrală. Prin poziţiile lor în vârful piramidei puterii, elitele corupte şi oligarhii sunt greu de îndepărtat. Dar, aceasta se poate realiza dacă cetăţenii vor fi mai uniţi pentru a cere standarde mai înalte de la liderii lor, iar sistemul judiciar va acţiona în mod independent”, a declarat Jose Ugaz, preşedintele Transparency Internaţional Berlin.

Doar una din cinci victime a semnalat cazuri de corupţie; două din cinci persoane care au semnalat cazuri de corupţie s-au confruntat cu consecinţe nefaste, inclusiv persecuţii; 30% din cei care nu au raportat cazuri de corupţie s-au temut de persecuţii.

Cercetarea Transparency International – Moldova completează aceste concluzii cu următoarele: în opinia populaţiei, printre cele mai eficiente căi de combatere a corupţiei sunt confiscarea averii nejustificate a demnitarilor şi funcţionarilor, scoaterea organelor de drept de sub controlul oligarhilor şi demiterea conducătorilor instituţiilor publice vinovaţi de comiterea jafului din sistemul bancar.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker