Economie

Taxe exorbitante sau cât costă să devamezi o mașină cu o vechime de peste 10 ani


Începând cu a. 2021, moldovenii pot importa autovehicule de orice vârstă. Interdicția, care spunea că vechimea acestora nu trebuie să depășească 10 ani, a fost eliminată odată cu aprobarea de către actuala majoritate parlamentară a noii politici fiscale și vamale.

Cei care se vor încumeta însă să profite de această posibilitate vor fi nevoiți să plătească taxe exorbitante, care depășesc cu mult valoarea autoturismului, afirmă agora.md, care a selectat câteva exemple de mașini mai vechi de 10 ani, scoase la vânzare pe piața UE, și a calculat cât ar costa devamarea acestora la importul în Republica Moldova.

La importul autoturismelor, accizele se percep în funcție de tipul motorului, de capacitatea cilindrică și de anul de fabricaţie. 

Așadar, un Volkswagen Golf din 2010, capacitatea motorului – 1.598 cm³, combustibil – diesel, pe care l-am putea cumpăra în UE cu 3.600 de euro. La intrarea în RM, conform legii, ar să achităm accize de 5.050 de euro și încă 15 euro pentru procedurile vamale. Așadar, costul final al mașinii ar fi de 8.665 de euro.

O Toyota Corolla din 2009, cu capacitatea motorului de 1399 cm3, pe benzină, scoasă la vânzare cu 5.400 de euro, aici va costa 7.443 de euro.

Persoana care ar vrea să aducă în R.Moldova un Ford Focus din 2008, pe diesel, capacitatea motorului de 1.560 cm³, prețul – 1.900 de euro. Ar trebui să lase în haznaua statului suplimentar 5.683 de euro. 

Iar un Mercedes-Benz C 200, din 2007, pe diesel, cu o capacitate a motorului de 2.148 cm³, cumpărat cu 3.900 de euro, ar trebui devamat contra sumei de 8.344 de euro. 

Și mai scum par costa importul unui Land Rover Freelander de 19 ani vechime, cu motorul de 1.995 cm³, pe diesel, procurat la un preț de 1.800 de euro. Devamarea acestuia s-ar ridică la 10.128 de euro. Așadar, suma finală ar fi de 11.928 de euro.

Taxe exorbitante sau cât costă să devamezi o mașină cu o vechime de peste 10 ani
Taxe exorbitante sau cât costă să devamezi o mașină cu o vechime de peste 10 ani
Taxe exorbitante sau cât costă să devamezi o mașină cu o vechime de peste 10 ani

Sursa citată amintește că principalul argument al autorităților, în favoarea modificărilor efectuate, era că, prin impunerea unor prohibiții la importul autoturismelor, se stimulează activitățile ilicite.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker