ApropoPolitic

Deputaţii şi banul public

Parlamentara Eleonora Graur s-a lăudat pe pagina de Facebook a grupului Pentru Moldova, membră a căruia a ajuns după ce a părăsit fracţiunea PD, iar apoi şi cea a Partidului Pro Moldova, ca să constituie o platformă cu deputaţii Partidului Şor, că personal a reuşit să rezerveze în Bugetul de Stat 4,5 milioane de lei pentru unele localități din raionul Rezina.

Citind postarea, mi-am amintit de scandalul de pomină care a avut loc în Parlament pe 16 decembrie 2020, când, seara târziu, 56 de deputați din fracțiunile PSRM, PȘ și transfugii din  Pentru Moldova au adoptat fără dezbateri Bugetul de Stat pentru 2021, împărţind între ei, reieşind din interesele lor personale şi de partid, circa 303 milioane de lei. Postarea deputatei Graur confirmă în totul acest mod dubios de utilizare a finanţelor publice, practicat pe larg de guvernările din ultimele decenii.

După cum se laudă dânsa, de cei 4.5 milioane de lei, rupți din Bugetul de Stat, vor beneficia primăriile Cuizăuca, Echimăuţi, Meşeni, Otac, Mincenii de Jos, Pripiceni-Răzeşi şi Trifeşti, adică primăriile conduse de persoane care în alegerile parlamentare şi locale din 2019 au fost alături de E.Graur și continuă să promoveze interesele ei în teritoriu. Cu alte cuvinte, fără pic de jenă, E.Graur recunoaște că foloseşte milioanele adunate din buzunarele contribuabililor pentru a-şi şlefui propria imagine pătată de-a binelea în perioada când a exercitat funcţia de preşedintă a raionului Rezina și a-și asigura votanți pe viitor. 

   Mai mult, dânsa concretizează, că banii au fost obținuți în urma amendamentelor depuse personal la Legea Bugetului de Stat şi că deja “a mobilizat agenții economici care vor să se implice în rezolvarea problemelor localităților din raionul respectiv”. Probabil este vorba de aceleaşi firme ”Litarcom” SRL, ”Capilatti” SRL, ”Nobil Invest” SRL, ”Altcom-Impex” SRL ş.a., cu ajutorul cărora, fiind în funcţia de preşedintă a raionului, E.Graur a realizat “cu succes” mai multe proiecte investiţionale discutabile, inclusiv staţia de epurare din Rezina, eficientizarea energetică a unor şcoli din raion, proiectarea şi construcţia Complexului sportiv din Rezina, “reparaţia” tronsoanelor de drum dintre Saharna şi Saharna Nouă, din Mateuţi, Roşcana şi altele.

Oare cu asta trebuie să se ocupe deputaţii? Cât de legală este o asemenea „preocupare” a parlamentarilor? Răspuns la această întrebare ar trebui să dea organele de drept. Dar nu cred că putem să așteptăm de le CNA, Procuratură o reacție adecvată la acțiunile suspecte ale parlamentarei E. Graur în situația când acestea nu au luat atitudine față de abuzurile comise de respectiva în perioada când ocupa funcția de președintă a raionului Rezina, despre care de ani de zile bat alarma mass-media și utilizatorii rețelelor de socializare, expres mai mulți rezineni. Intervenția organelor respective ar fi fost binevenită cel puțin pentru a confirma sau a infirma învinuirile ce i se aduc unei membre a Forului Legislativ al R.Moldova. 

Nimeni nu neagă că primăriile nominalizate mai sus au nevoie de investițiile corespunzătoare. Dar normal ar fi ca de resursele adunate din buzunarele contribuabililor și destinate pentru necesitățile teritoriilor să beneficieze în mod egal și corect toate localitățile, nu doar cele cu lideri–slugi fidele ale anumitor partide sau demnitari…


Tudor Iașcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker