Politic

Primarii sunt nemulțumiți: 54 la sută din controalele ANI au vizat aleșii locali

Mai mult de jumătate din controalele efectuale anul trecut de Autoritatea Națională de Integritate au fost în privința aleșilor locali, fapt ce le stârnește acestora nemulțumirea. Reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) în Consiliul de Integritate al ANI, Viorel Rusu, susține într-un articol publicat de moldovacurata.md, că o bună parte a actelor de constatare ce îi vizează pe primari și consilieri sunt pe abateri minore, comise din cauza necunoașterii legislației.

Inspectorii de integritate spun însă că dosarele sunt inițiate în baza sesizărilor depuse la ANI, iar legislația îi obligă să le examineze pe fiecare.

Subiectul a fost discutat la ultima ședință a Consiliului de Integritate (CI) din anul trecut. Reprezentantul CALM, Viorel Rusu, a remarcat că este necesară o abordare sistemică a ANI în raport cu autoritățile locale, întrucât primarii și consilierii ajung să fie sancționați cu ridicarea mandatului și interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani, pentru abateri nesemnificative, din motivul că nu cunosc bine legislația referitoare la integritate.

”Sunt persoane care nu au studii în domeniu ca să cunoască la perfecție legislația”, a menționat Viorel Rusu. El a mai semnalat că legislația cu privire la integritate nu se încadrează în sistemul juridic în ceea ce privește aplicarea răspunderii juridice și a prezentat exemple.

”Soția activa șefă de grădiniță timp de 25-30 de ani, i-au rămas câțiva ani până la pensie și soțul câștigă mandatul de primar. Apare situația ca ambii să rămână fără funcții. Deși nu el a angajat-o, ci doar îi semna actele pentru salariu, dar asta e conform legislației. Legislația a fost făcută cam la repezeală și nu s-a ținut cont de sistemul nostru. 

E necesară o abordare complexă. Aleșii locali au arătat aceste lacune și neajunsuri care afectează drepturile și interesele alegătorilor și aleșilor”, a declarat reprezentantul CALM.

Un al membru al CI, Sergiu Ostaf, a prezentat datele unei analize a controalelor efectuate în 2020, până în luna septembrie, ce arată că 54 la sută dintre acestea îi vizează pe reprezentanții administrației publice locale. Astfel, el a adresat mai multe întrebări către ANI, inclusiv cum se prioritizează controalele efectuate de inspectorii de integritate, care sunt efectele juridice ale actelor de constatare și dacă există o practică generalizată în acest sens, pentru că ar fi existat situații când pe cazuri similare s-au luat decizii diferite, după cum a semnalat Sergiu Ostaf.

„Inspectoratul de integritate, ANI, nu vânează aleșii locali. Noi nu am prioritizat controalele să fie anume pe numele aleșilor locali”, a declarat, în replică, Ion Nicolaev, inspector superior de integritate. Referitor la faptul că 54 la sută din controalele inițiate îi vizează, totuși, pe aleșii locali, inspectorul a precizat că ANI a fost sesizată referitor la mai multe nereguli care ar fi fost comise de aceștia și este obligată de lege să inițieze verificări. Sesizările au fost depuse de către Centrul Național Anticorupție, Inspecția Financiară, Curtea de Conturi, precum și de persoane fizice și juridice. „La baza oricărei investigații stă o sesizare, pe care inspectorul de integritate este obligat să o examineze legal, obiectiv și imparțial. ANI oferă consultanță aleșilor locali de fiecare dată când se adresează. De asemenea, se organizează instruiri în teritoriu”, a explicat Ion Nicolaev.

Viorel Rusu a subliniat, la rândul său, că foarte mulți aleși locali se consideră nedreptățiți pe chestiuni minore. 

„Putea să se dea un avertisment, o avertizare, ca să înlăture încălcarea”, crede reprezentantul CALM.

În acest context, reprezentantul societății civile în cadrul CI, avocatul Vitalie Palega, a întrebat dacă în urma unor controale s-au constatat și acte de corupție.

„Din câte înțeleg, scopul legii este de a asigura integritatea. Noi constatăm incompatibilități, dar pe dimensiunea corupției, s-a constatat vreun caz direct de corupție sau de tragere la răspundere? Adică s-a constatat incompatibilitatea, dar persoana nu a comis niciun act de corupție. Noi nu discutăm deloc despre aspectul corupției, numai pur formal despre incompatibilități și interdicții”, a opinat acesta, se mai menționează în articolul publicat de portalul moldovacurata.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker