Politic

Şi o activitate care doar presupune o recompensă generează o situaţie de incompatibilitate

Examinând materialele dosarului de control privind respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor iniţiat în privinţa primarului s. Lipceni, raionul Rezina, Aurel Pleşco, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că respectivul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor generat de exercitarea simultană a mandatului de primar al satului Lipceni şi a funcţiei de administrator al unei Asociaţii de Coproprietari în Condominiu.

Precum se menționează în actul de constatare al Inspectoratului de integritate din cadrul ANI, drept dovadă servesc mai multe informații furnizate de către Asociaţia de Coproprietari în Condominiu (ACC), inclusiv procesul-verbal nr.1 al adunării de constituire a acesteia, și Agenţia Servicii publice (ASP). 

Potrivit legislației în vigoare, primarii şi vice-primarii, pe parcursul mandatului lor, nu au dreptul să deţină alte funcţii retribuite ori să cumuleze o altă funcţie, prin contract sau acord, în întreprinderi străine sau întreprinderi şi organizaţii mixte, în întreprinderi, instituţii şi organizaţii cu orice formă de organizare juridică, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie.

In acelaşi timp, legea instituie un termen de prescripţie pentru eliminarea situaţiei de incompatibilitate în sensul art. 8, alin. (1) din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local, potrivit căruia, alesul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 7 din prezenta lege va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii.

La rândul său, Aurel Pleșco a menţionat întro scrisoare către ANI, că nu cumulează funcţia de administrator al ACC, este membru de drept al acestei asociaţii şi a fost ales preşedinte al Consiliului de Administrare.

Dumnealui afirmă că nu prestează alte servicii, nu generează careva venituri, unicul său venit îl constituie salariul de primar al s. Lipceni și consideră că nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor prevăzute de lege, accentuând că a fost ales ca preşedinte al Consiliului de Administrare, dar nu administrator al Asociaţiei de Coproprietari în Condominiu și funcția aceasta nu este retribuită. 

Astfel, Aurel Pleşco conchide că nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor întrucât nu deţine alte funcţii retribuite şi nu cumulează o altă funcţie prin contract sau acord în entităţile juridice prevăzute de lege, precum şi nu exercită funcţiile prevăzute în art.7 din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local.

Autorul actului de constatare însă susține că primarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor. Într-adevăr, în perioada exercitării mandatului de primar al s. Lipceni, dl Pleşco nu a încasat venituri sub formă de salariu pentru funcţia deţinută în cadrul ACC. Inspectorul de integritate explică însă, că în cazul dat nu este relevantă lipsa sau prezenţa unui salariu, important este de a stabili dacă persoana desfăşoară o activitate care presupune o recompensă şi care generează o situaţie de incompatibilitate. Pentru a exista incompatibilitatea, este suficient ca persoana să fie implicată concomitent în cel puţin două activităţi diferite, la care se mai adaugă cerinţa că această cumulare să nu fie permisă de lege.

Astfel, examinând argumentele invocate în actul de constatare, ANI a decis:

1. Se decade dl Pleşco Aurel din dreptul de a mai exercita o funcţie publică şi de demnitate publică şi a mandatului de primar, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani, de la data la care a rămas definitiv actul de constatare sau, respectiv, a rămas definitivă şi irevocabilă hotărârea judecătorească prin care se confirmă existenţa stării de incompatibilitate.

2. Se înscrie dl Pleşco Aurel în Registrul de stat al persoanelor care au interdicţie de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori de la data rămânerii definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.

3. Se sesizează Oficiul teritorial Rezina al Cancelariei de Stat, în termen de 15 zile din momentul în care actul de constatare va rămâne definitiv, în vederea iniţierii procedurii de încetare a mandatului dlui Pleşco Aurel din funcţia de primar al satului Lipceni din raionul Rezina.

4. Se aduce la cunoştinţa dlui Pleşco Aurel actul de constatare şi se informează despre dreptul de a-l contesta, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, în instanţa de contencios administrativ. 

La rândul său, primarul Aurel Pleșco ne-a declarat că a atacat decizia ANI în judecată, considerând-o absolut neîntemeiată.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker