Social

Efim Josanu a revenit pe veci acasă

Sâmbăta trecută satul Ciulucani l-a petrecut pe ultimul drum pe jurnalistul și scriitorul Efim Josanu.O mulțime de săteni de diferite vârste au întâmpinat corpul neînsufleţit al lui ilustrului lor consătean, ultima dorinţă a căruia a fost să fie înhumat la baştină.

Verii lui au deschis ușile microbuzului în care se afla sicriul acoperit cu drapelul olimpic și drapelul de stat al Republicii Moldova. Procesiunea a mers în tăcere în urma microbuzului, urcând dealul spre biserică și locul de veci al sătenilor, unde în țărâna baștinii urma să odihnească și Efim Josanu. 

Niciodată nu s-a rupt de baştină

Ion Corman, profesor de cultură fizică şi sport, care-l cunoștea pe Efim Josanu de mic copil, avea să-mi spună că acesta întotdeauna i-a invidiat pe profesorul său și pe Andrei Cibotaru, pedagog și ex-primar, că și-au legat destinul de baștină, iar el a plecat de aici, fiindcă, precum zicea, avea de îndeplinit o altă misiune.

”Dar când venea pe acasă, Efim neapărat se întâlnea cu sătenii. Organiza diverse competiţii sportive, iar performanța lui la aruncarea suliței nu a fost depășită de nimeni dintre consăteni”, îmi spunea profesorul.    

Ion Corman a amintit de cartea lui Efim ”Cărările care ne cheamă acasă”, scrisă acum 11 ani şi dedicată sătenilor săi, dar și unor somități din raionul Telenești, pe care, alături de alte cărţi, le-a donat  bibliotecilor din raion:

”Pentru el ”acasă” însemna chemarea pe care o striga în permanență înainte de a pleca din sat. Baştinei i-a dedicat şi versurile: “E toamnă iar. / Sub mantie aurie / Tresare firul ierbii înfiorat de vânt, / De asupra Ciulucanilor trec șiruri în solie, / Nori rătăciți în spațiu, încărunțiți de timp…”.

Fondator al jurnalismului sportiv      

Efim Josanu este unul din fondatorii jurnalismului sportiv în Republca Moldova. În sat nu au uitat când el, după absolvirea Colegiului Republican de Educație Fizică și Sport, a lucrat un timp aici metodist pentru activitatea sportivă și a reușit să-l convingă pe Tudor Mardari, președintele colhozului, să procure pentru echipa de fotbal a gospodăriei un televizor cu ecran mare, ca fotbaliștii să privească meciurile din cadrul turneielor naționale și internaționale şi să-şi perfecţioneze măestria.

În școlile din Ciulucani și Telenești pe care le-a absolvit a avut dascăli buni: Ion Tuchilatu, tatăl poetesei Leonida Lari, Ștefan Popa, profesor de română, căruia îi datorează pasunea de a citi şi scrie și Beniamin Cogan, un profesor cu studii la Sorbona. Așa s-a întâmplat că Beniamin Cogan l-a salvat de un necaz or, dacă puneau serviciile speciale ochiul pe tine, se termina cu studiile și gândul la un viitor luminos. Odată, la o olimpiadă, Efim a scris o compunere despre… Filimon Boghiu, fierarul satului Mândrești, care după cel de-al Doilea Război Mondial, pe parcursul a cinci ani a opus rezistență înverşunată regimului stalinist. ”Eu ți-am distrus compunerea, să n-o mai vadă cineva. Dar îmi este clar în privința profesiei – ai luat, băiete, o cale plină de pericole, dar și responsabilități”, i–a spus atunci profesorul.                                                    

Pentru profesie s-a pregătit într-un mod neordinar – a susținut examenele concomitent la Facultatea de Filologie, specialitatea Jurnalism, secția fără frecvență și la Tehnicumul Republican de Educație Fizică și Sport. Se întâmpla să susţină examenele la ambele școli în aceiași zi – Teoria Educației Fizice – de dimineață, iar după amiază – filozofia la Universitate. Remarcăm că Efim Josanu a făcut studii temeinice, poseda limba română la perfecţie, comenta meciurile fără nici o notiţă, dânsul a promovat terminologia sportivă în limba de stat.

Dar vorbea liber şi franceza. A fost ctitorul programului „Mesager” de la Televiziunea Naţională, când acesta spunea adevărul şi lumea lăsa lucrul ca să-l privească, a condus secția publicistică la săptămânalul ”Literatura și Arta”, a fost redactor la cicluri radiofonice și TV, a scris cărți pe care le cunoaște o lume…  

Apropo, anume la Ciu-lucani Efim Josanu și-a găsit soţia. Stela lucra atunci felceră la punctul medical din localitate. La Chișinău, unde s-au mutat ulterior, Stela a absolvit Universitatea de Medicină, a susţinut teza de doctoră. A decedat subit în 2010, pe când se aflau în ospeţie la copii şi nepoţi. Acolo a şi fost înmormântată, la Miami, SUA, și sufletele celor doi urmează să se întâlnească în Ceruri.

Filmul ”Eu, Filimon Bighiu”, o cunună a operei sale  

Acum trei ani, în martie 2017, la Ciulucani, alături de colegii şi prietenii săi și de săteni, am omagiat 70 de ani de la nașterea lui Efim. Iar mai întâi a avut loc o întâlnire în Sala Olimpică a Muzeului de Istorie și Etnografie din Telenești, în cadrul căreia Efim a donat muzeului mai multe semne de gratitudine și trei ordine: ”Gloria Muncii”, ”Ordinul de Onoare” și ”Ordinul Olimpic”. Ultimul fusese instituit de Comitetul  Naţional Olimpic și avea numărul 001:

”Nu mi-a fost dat să le prind de haină vreodată. Dar mi-am zis că locul lor este aici, ca pământenii noştri să simtă atmosfera timpului tumultos pe care l-am trăit noi”, a spus el atunci. 

Dânsul avea în vedere fondarea Comitetului Naţional Olimpic al Republcii Moldova, a cărui președinte a fost în perioada 1991-2001, victoria halterofilului Tudor Casapu la Jocurile Olimpice de la Barcelona și vizita lui Juan Antonio Samaranchi, președintele Comitetului Internațional Olimpic la Chișinău – un moment istoric, care a avut loc doar datorită lui Efim Josanu. 

Iar în după amiaza acelei zile am mers împreună la Mihail Iliescu, unul din consătenii săi, care în anul 1948 l-a cunoscut pe Filimon Boghiu, fierarul-rebel, care organizase o ceată de insurgenți și aproape 5 ani a ținut pe jar autoritățile comuniste din raionul Telenești şi din cele învecinate. Am fost impresionat cum Efim l-a intervievat pe bătrânul de 85 de ani, care, având în faţă microfonul şi camera de luat vederi, a vorbit lejer și nestingherit, de parcă ar fi acordat interviuri în fiecare zi! Efim îmi povesti despre dorința sa de a turna un film documentar despre acel insurgent.

Peste un an, în primăvara lui 2018, am avut invitație la biblioteca din Telenești, unde echipa de creație a lui Mircea Surdu, împreună cu Efim Josanu au prezentat filmul ”Eu, Filimon Boghiu”, care de altfel a şi încununat viața de creație a pământeanului nostru trecut fulgerător la cele veșnice pe 28 ianuarie c.  

Multe sate îşi amintesc de campania iniţiată de Moldova 1 „O masă de tenis pentru şcoala ta”, pe care a curat-o Efim Josanu – zeci de şcoli s-au ales cu inventar sportiv.

Nicolae Piatac, preșe-dinte adjunct al Comitetului Naţional Olimpic, mi-a spus că Efim avea o sănătate de fier și că, în pofida celor 73 de ani ai săi, alerga lejer câte 7 kilometri zilnic, schia, ca un sportiv de performanţă:

”Poți da vina pe Covid, pe alte necazuri. L-a doborât un microictus. A fost și un motiv – i-au închis proiec-tul lui la televiziune. După mine, este o crimă să-l rupi pe om de la munca pe care o face cu inspirație. Funcția putea s-o ia și altul, din ăștea mai tineri, care n-au răbdare să călărească destine. Efim putea să-și ducă mai departe rubrica sa fără a face umbră în cariera altora, mai ales că era un bun îndrumător al celor tineri. Am mai avut noi cazuri din astea, din care motiv am pierdut oameni de valoare, dar nu tragem nici un fel de învățăminte și gata!” îmi explică  Nicolae motivul plecării subite din viață a lui Efim cu care, apropo, fusese coleg pe băncile Colegiului Republican de Educație Fizică și Sport. 

În alocuțiunea sa la mitingul de doliu din fața bisericii, profesorul Ion Corman a propus, de la numele mai multor consăteni, ca Gimnaziului Ciulucani să i se acorde numele lui Efim Josanu. Sperăm, că ideea va fi auzită și materializată. 

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker