EvenimenteOrhei

Biblioteca din Orhei a lansat proiecte pentru cei pasionați de inovație și tehnologii

Vinerea trecută la Biblioteca Publică „Alexandru Donici” a avut loc lansarea  proiectelor „FabLab Orhei” și „BiblioHub”, cu participarea reprezentanților APL, colegilor de la mai multe biblioteci din țară și beneficiarilor instituției.

Biblioteca din Orhei a lansat proiecte pentru cei pasionați de inovație și tehnologii

„FabLab Orhei” reprezintă primul laborator de fabricație digital din regiune, care va permite beneficiarului să realizeze diferite articole din pânză, plastic, inclusiv haine, care sunt mai întâi modelate pe monitorul calculatorului. 

Al doilea proiect – „BiblioHub” este un spațiu de recreiere, creativitate și comunicare pentru membrii comunității. Aici poate veni oricine să se relaxeze, să asculte muzică, să participe la jocuri de societate, să comunice cu prietenii și altele. „BiblioHub” este un proiect inițiat de bibliotecă și finanțat de Consiliul Raional Orhei.

La lansarea proiectelor au fost prezenți Pavel Verejanu, primarul de Orhei, deputata Marina Tauber, reprezentanți ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, ai unor biblioteci de la Drochia și Sângerei, unde urmează să fie implementate asemenea proiecte. 

Dna Stepanida Țugui, directoarea bibliotecii a relatat, că proiectul respectiv a  fost implementat la biblotecile din Cahul, Drochia,Ungheni și urmează să ajungă în zilele apropiate la bibliotecile din Soroca și Sângerei.                      

„FabLab Orhei” reprezintă un spațiu dotat cu echipamente și utilaje de ultimă generaţie destinat celor pasionați de tehnologii, inovație și meșterit: două imprimante 3D, Laser cutter, mașină de cusut, vinyl cutter, stație de sudare, asistate de calculator, care servesc drept platformă de inovare și învățare aplicată.

”Acesta este un spațiu de implicare comunitară, creativitate, antreprenoriat, educație, echipat cu o serie de instrumente flexibile controlate de calculator, pentru a ajuta creatorii și inventatorii să aducă la viață aproape orice idee, proiect sau produs, de diferite grade de complexitate și din diverse materiale: plastic, lemn, textile și vinil”, a relatat pentru ”C” dna Țugui.  

”FabLab Orhei” este parte a rețelei internaționale „FabLab” și a fost lansat cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, în parteneriat cu Consiliul Raional Orhei”, au precizat vorbitorii. 

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker