Social

Bateriile solare ca sursă de energie electrică și termică

Mihai Mârzenco, profesor la Gimnaziul din satul Mateuți, raionul Rezina era în căutarea unui cazan mai performant pentru a-și încălzi casa. Îşi dorea echipament cu o capacitate de a produce mai multă energie termică, dar cu cheltuieli cât mai mici. 

Într-o discuție cu o rudă, aceasta i-a propus să analizeze experiențe din alte state europene, unde lumea utilizează în aceste scopuri baterii solare. Și el a acceptat. 

Dl Mârzenco nu ascunde că de mai mult timp îl măcina gândul cum va reuși să-și asigure o bătrânețe mai ușoară, în special în timpul rece al anului. Soluțiile aplicate în Uniunea Europeană privind încălzirea spațiului locativ l-au cucerit. Soția și copiii l-au susținut în totul în intenția de a procura și a instala un minicomplex energetic. Dumnealui spune că i-a mers și cu firma care a convenit să instaleze echipamentul: l-au instalat în doar trei zile, oferindu-i și garanțiile de rigoare. 

Anterior,  cele mai însemnate sume pentru energia electrică în familia Mârzenco erau pentru iluminarea casei și încălzirea apei. După instalarea bateriilor solare, soţii au electrificat toate procesele din gospodărie. Printr-un program instalat la calculator, dl Mihai are posibilitatea să monitori-zeze în permanență tot procesul tehnologic de producere a curentului electric. Chiar dacă stația îl poate asigura pe deplin cu energie, Mihai Mârzenco mai colaborează cu furnizorul existent de curent electric. Programul online pus în aplicare asigură evidența și transparența funcționării utilajului tehnologic. 

Dl Mârzenco afirmă că pe toată perioada funcționării noului echipament, începând cu 28 iunie anul trecut și până la sfârșit de ianuarie curent, în gospodăria sa au fost consumați 2900 kwh de energie electrică de la RED NORD. În același timp, echipamentul lui Mihai a furnizat în rețeaua „RED NORD” 1440 kwh. Deci, investiţia se va recupera într-un timp relativ scurt. 

Cu o satisfacție deosebită vorbește despre proiectul soțului gospodina casei, Oxana Mârzenco, care menționează că în aceste condiții aparatele electrocasnice funcționează mai productiv. 

Chiar dacă a suportat cheltuieli considerabile, Mihai Mârzenco este ferm convins că această investiție este profitabilă din mai multe puncte de vedere, inclusiv financiar, ecologic, și al confortului casnic.  

Victor Sofroni

  Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker