Cere socoteală pentru banii publici

Bugetul raionului Rezina pentru anul 2017 va fi unul social şi auster

La consultările publice privind proiectul bugetului raional pentru anul 2017, desfăşurate pe 2 decembrie la Rezina, au participat primari, funcționari și demnitari publici, consilieri raionali și orășenești, agenți economici din teritoriu.

Președinta raionului Eleonora Graur a menţionat că elaborarea și prezentarea propunerilor de buget pentru anul 2017 s-au efectuat în cadrul noului sistem informațional de management financiar care are drept scop îmbunătățirea eficienței și transparenței activităţilor, dar şi a controlului cheltuielilor publice.

 

Fără investiţii capitale şi fără şanse de dezvoltare

Eleonora Graur a informat asistenţa că surse principale de formare a bugetului sunt: transfe-rurile din bugetul de stat, veniturile proprii (taxele pentru resurse naturale, impozitul privat, alte venituri prevăzute de legislație); defalcările de la impozitele și taxele de stat (25% din volumul impozitului pe venitul persoanelor fizice colectat în teritoriul raionului Rezina, 50% din volumul taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în R. Moldova); transferurile cu destinație generală şi specială; granturi; venituri colectate și fonduri speciale.

Resursele bugetare vor fi direcţionate pentru finanţarea programelor de importanţă vitală pentru populaţia din raion, a mai menţionat E. Graur.

Angela Cuzuioc, șefa Direcției Generale Finanțe a Consiliului Raional Rezina a prezentat proiectul bugetului în cifre și indicatori. Astfel, pentru anul 2017 bugetul raionului la venituri va constitui 105762,9 mii lei, dintre care 94319,5 mii lei (89,2%) vor fi transferurile de la bugetul de stat. Adică din propriile resurse raionul urmează să acopere doar 10,8% din suma totală de venituri.

La cheltuieli este prevăzută aceeaşi sumă – 105762,9 mii lei. Cea mai mare parte – 72774,2 mii lei sunt destinaţi pentru învăţământ; 13233,4 mii lei – pentru protecţia socială, serviciile de stat cu destinație generală urmează să cheltuie 6653,6 mii lei; pentru cultură, sport, tineret şi culte au fost bugetaţi 8435,3 mii lei;  apărarea națională – 220,5 mii lei; serviciile din domeniul economiei – 4445,9 mii lei.

Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului a atras atenția publicului la unele puncte vulnerabile ale proiectului bugetului pentru 2017: drumurile de stat trebuie să fie întreţinute de către stat; în bugetul raionului nu sunt prevăzute resurse financiare pentru investiții capitale, ceea ce face bugetul unul de consum și nu de dezvoltare. Pe de altă parte, pe lângă transferurile din Bugetul de Stat mai multe instituții de învățământ din teritoriu vor avea nevoie de cofinanțare din componenta raională. În acest an bugetar din 32 de instituții de învățământ 22 au deficit bugetar, a concretizat Arcadie Mușinschi, adăugând că pentru a avea un buget de dezvoltare, trebuie să mărim baza impozabilă, ceea ce presupune crearea unor locuri noi de muncă, lucru ireal fără investiţii capitale, dezvoltarea businessului mic şi mijlociu.

 

Banii din fondul rutier pentru unele şi aceleaşi drumuri?

Potrivit Eleonorei Graur, în bugetul raionului pentru 2017 sunt prevăzuţi 3 mln de lei pentru întreţinerea drumurilor din teritoriu. Deşi s-a majorat întrucâtva (cu circa 300 mii de lei) faţă de anul curent, suma dată este una simbolică vizavi de necesităţile reale ale raionului.

Potrivit preşedintei raionului, din resursele respective, 1,2 milioane de lei vor fi direcționați pentru reparaţia drumului local Boșernița – Alcedar. Amintim că în ultimii doi ani acest drum „a mâncat” 42-45 % din fondurile rutiere locale. Apropo, reparaţia drumurilor Boșernița – Alcedar și Saharna – Saharna Nouă pentru care se preconizează să fie alocaţi în noul an 1,953 mln de lei (65,1 % din fondul rutier raional) ar putea fi considerată o afacere nelegitimă pentru că aceste drumuri sunt proprietatea statului și ar trebui să fie reparate de către ÎS ”Administrația de Stat a Drumurilor” şi nu din resursele locale. 

Alţi 807 mii de lei sunt planificaţi pentru  reconstrucția bulevardului Sciusev din or. Rezina,  753 mii de lei – pentru reparaţia drumului ce leagă satele Saharna cu Saharna Nouă, iar 240 mii de lei vor fi rezervaţi pentru întreținerea curentă a drumurilor locale. Se mai prevede reparaţia cu pietriş a unor segmente ale drumului Cogâlniceni – Lalova, iar  drumul Codrul Nou – Olișcani să fie reconstruit cu mijloace alocate de către Banca Mondială.

 

Dezbateri sumare

Dezbaterile pe chestiunile din agenda întrunirii s-au redus la câteva întrebări şi sugestii. Primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan, a propus că cei 3,0 mln de lei destinaţi întreținerii drumurilor să fie distribuiţi proporțional primăriilor pe cap de locuitor. Propunerea a avut atât susținători, cât și adversari. Eleonora Graur a promis că aceasta, dar şi alte propuneri vor fi examinate în procesul concretizării proiectului bugetului raional pentru anul 2017.

 

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat  reflectă poziţia Ambasadei.

 

 

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close