ReutersRezinaSocial

VIDEO// Investiția care le-a schimbat viața

Era în căutarea unui cazan mai performant pentru a-și încălzi casa. Vroia ceva care ar avea o capaitate de a produce mai multă energie termică, dar și cheltuielile să fie maximum de mici.

În una din discuții cu o rudă, aceasta i-a propus să urmeze exemplul altor state, unde lumea se încălzește de la baterii solare. Și el a acceptat.

Este vorba de Mihai Mârzenco, profesor la școala din satul Mateuți, raionul Rezina. Mihai nu ascunde că de mai mult timp îl macina gândul cum va reuși să-și asigure o bătrânețe mai ușoară, în special întimpul rece a anului. L-a intrigat mult soluția aplicată în Europa privind încălzirea spațiului locativ.

În intențiile sale de a procura și a instala un minicomplex energetic Mihai a fost susținut categoric de soție și copii. Anteriro, familia Mârzenco utiliza curentul electric doar la iluminarea casei și încălzirea apei. Având baterii solare, aceasta a electrificat întreaga gospodărie. Grație utilizării utilajului performant, gospodarul are posibilitatea să monitorizeze în permanență tot procesul tehnologicde producere a curentului electric. Chiar dacă stația îl poate asigura pe deplin cu energie electrică, Mihai Mârzenco mai colaborează cu distribuitorul de ecurent electric.

Cu bună seamă, programul pus în aplicare la compiuter asigură evidența și transparența totală a funcționării utilajului tehnologic. Potrivit bilanțului făcut de gospodar, pe toată perioada funcționării, începând cu 28 iunie trecut și până la sfârșit de ianuarie curent, în gospodăria lui Mihai Mârzenco fusese consumate 2900 kwh de energie electrică de la RED NORD. În acelaș timp, stația lui Mihai furnizase în rețeaua RED NORD 1440 kwh. Cu un deosebit elandespre schimbările produse vorbește gospodina casei, Oxana Mârzenco.

Chiar dacă a suportat cheltuieli considerabile, Mihai Mârzenco este ferm convins că s-a meritat să facă această investiție. Este o investiție și profitabilă din punct de vedere financiar. Aceasta însă a îmbunătățit substanțial și condițiile de trai.

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația “Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker