Politic

De ce presa din R.Moldova degradează?

Ediţia a doua a Forumului mass-media din R.Moldova, organizat de Consiliul de Presă, Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent  şi Asociaţia Presei Electronice, şi-a ţinut lucrările pe 2-3 decembrie la Chişinău. Participanţii, circa 200 de reprezentanți ai presei, organizațiilor și asociațiilor de media, mediului academic, ambasadelor străine de la Chişinău, experți în domeniu din țară și de peste hotare au constatat că majoritatea punctelor din rezoluţia Forumului de anul trecut nu au fost îndeplinite, că lucrurile în mass-media din R.Moldova în loc să evolueze  – regresează, iar calitatea produselor mediatice oferite de multiple surse de informaţie degradează.

“Autorităţile nu au îndeplinit niciuna din recomandările incluse în „Foaia de parcurs” adoptată de Forumul mass-media 2015. Chiar dacă țara merge pe calea democratizării, totuși, dependența cvasitotală a principalelor canale media de proprietarii care sunt politicieni, lipsa unui climat de concurență loială și onestă pe o piață media mică și foarte concentrată, barierele tot mai dese în accesarea informației de interes public sunt doar câteva din marile probleme ale jurnalismului moldovenesc… Campania electorală recentă a scos la iveală cele mai urâte practici de manipulare informaţională prin intermediul mass-mediei în interes politic şi electoral”,  a remarcat în alocuţiunea sa Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Membra Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a menţionat că mass-media din R.Moldova a căzut într-o plasă care o face să oscileze între discreditare şi autodiscreditare, între distrugere şi autodistrugere. Şi ceilalţi participanţi la dezbateri au fost la fel de îngrijoraţi de faptul că în ultimii ani prăpastia dintre mass-media şi autorităţi creşte. Şi asta în situaţia când o societate modernă, democratică nu poate fi funcţională fără o presă dezvoltată, neangajată faţă de politic şi autorităţi.

La Forum au participat patru ambasadori.  Șeful Delegației Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, a menționat că libertatea presei este foarte importantă, reducerea concentrării mass-media și asigurarea transparenței sunt valori europene de care are mare nevoie şi R.Moldova. Reprezentantul Ambasadei SUA la Chişinău Joseph Tordella a adăugat că informația veridică transmisă consumatorilor de autorităţi prin intermediul presei aduce fidelitate și consecvență din partea lor. Cu informaţii importante despre relaţiile dintre autorităţi şi mass-media din ţările lor au venit ambasadoarele Suediei Signe Burgstailer şi Finlandei – Paivi Pohjanheimo, ţări care în aceste zile au marcat 250 de ani de la asigurarea prin lege a libertăţii presei.

Autorităţile de la Chişinău însă şi-au demonstrat încă o dată atitudinea sfidătoare faţă de presă. Deși inițial au acceptat invitația, prim-ministrul Pavel Filip și președintele parlamentului Andrian Candu, în ajun au anunţat că nu vor participa pentru că “sunt ocupaţi” la locurile lor de muncă. Cu întârziere, a venit președintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, care după o replică adresată organizatorilor Forumului a plecat.

Ascultându-l pe dl Hotineanu, mi-am amintit de programul de activitate al Guvernului Filat-1, în care era un capitol întreg dedicat căilor de dezvoltare şi consolidare a mass-media independente, creşterii rolului ei în democratizarea societăţii conform standardelor europene. Din păcate, acel capitol a rămas doar pe hârtie. În schimb politicienii-oligarhi şi-au subordonat un segment considerabil din mass-media, transformând-o într-un instrument de manipulare a opiniei publice şi de promovare a interesele lor personale şi de grup.

Forumul a adoptat o rezoluţie în care se constată o degradare fără precedent a calităţii produselor mediatice oferite de multiple instituţii de presă, înrăutăţirea situaţiei în materie de libertate a presei şi securităţii spaţiului informaţional. Totodată Forumul a condamnat lipsa de reacţie a autorităţilor la factorii de influenţă nocivă asupra dezvoltării mass-media din ţară, practica de tergiversare a realizării propriilor angajamente şi a iniţiativelor societăţii civile, a îndemnat breasla jurnalistică să se opună controlului politic şi economic, să respecte standardele eticii profesionale, să demonstreze calităţi care motivează şi legitimează însăşi existenţa jurnalismului ca profesie.

Tudor Iaşcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker