ReutersSesizează o problemăSocial

VIDEO// Fără maternitate, la Șoldănești

Chestiunea privind suspendarea activității maternității din cadrul Spitalului Raional Șoldănești a fost inclusă pe agenda sesiunii recente a CR în ziua ședinței.

Astfel, problema data nu a trecut prin filtrul consultărilor publice la care au fost expuse celelalte 16 chestiuni propuse de Aparatul președintelui spre examinare Consiliului. Propunerea  administrației Spitalului raional, susținută și de Aparatul președintelui raionului de suspendare temporară a activității maternității a fost susținută de majoritatea consilierilor.

Motivele principale invocate de autorii propunerii:

  1. În anul 2020 cheltuielile pentru întreținerea maternității din Șoldănești s-au cifrat la 1,4 milioane lei, dar Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAS) a acoperit aceste cheltuieli doar cu  400 mii de lei pe motiv că aici au fost înregistrate doar 166 nașteri.
  2. În încăperile maternității administrația spitalului urmează să deschidă o secție pentru bolnavii cu Covid-19.  

Știrea despre suspendarea activității maternității imediat a trezit pe rețelele de socializare un val de ecouri critice: 

Primăria Șestaci: Cine a decis „suspendarea activității” maternității din Șoldănești: Maia SANDU sau consilierii socialiști cu păpușele PD-iste din Șoldănești? 

Elena Marin Melnic: Un lucru bun nu vor face! Știți doar sa închideți instituțiile și să vă bateți joc de populație. În loc situația să evolueze spre o viață mai bună, la noi pun cruce și pe ceea ce este. Închideți tot și stați acasă, că și așa unii nu se rup într-un loc aflându-se la muncă. Îmi pare rău de asemenea decizii!!! 

Agafia Donica: Cui făcea rău maternitatea din Șoldănești? Localul este dotat cu toate cele necesare, specialiști sunt…Cine mai face așa? Azi se nasc mai puțini, mâine – mai mulți dacă tot vrem ca tineretul nostru să revină acasă. Eu cred că conducerea raionului nu s-a gândit bine când a luat această decizie. Îmi pare rău că raionul Șoldănești a rămas și fără această instituție. Îmi pare rău de copiii noștri, cum îi putem opri să rămână în raion, dacă și maternitatea a fost închisă? 

Ion Ursu: La noi din an în an se găsesc bani și se majorează cheltuielile statului pentru poliție, procurori, judecători, parlamentari, sunt zeci și sute de milioane pentru funcționarii și demnitarii corupți, numai pentru  sănătate, educație permanent nu ajung resurse…

Sergiu Melnic, primarul comunei Climăuții de Jos: Dezgust total! Domnilor aleși raional, construiți ceva, creați ceva, dar nu distrugeți! Și dacă pledați pentru sistarea temporară a activității maternității, de ce nu sistați temporar”, pe perioada pandemiei, și vreo funcție de conducere din administrația raionului?” 

Ala Dubenco: Să nască mamele în biroul administrației?

Lena Brumă: Ce e cu voi, lume? Cum să rămână un raion fără maternitate? Dar dacă le apucă durerile nașterii undeva la Socola sau Răspopeni ce să fac bietele femei? 

Victor Sofroni

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker