RezinaSocial

Larisa Cobăsnean: Poliția este garantul securității și siguranței

Larisa Cobăsnean studiază la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, Facultatea Drept, specializarea Urmărire penală, anul II.  Este originară din  Cuizăuca, Rezina.

Nu are rude care să facă parte din sistemul polițienesc, dar își amintește că de fiecare dată când era întrebată la școală unde își dorește să studieze, spunea că va face Dreptul. Pentru că a fost mereu încurajată de părinți să-și expună opinia şi să vadă miezul problemelor.

A preferat Academia de Poliţie

La absolvirea liceului din Cuizăuca, eminentă fiind, era sigură că va fi amisă la facultate şi a depus actele doar la Academia de Poliţie. Încrederea și cunoștințele obținute de-a lungul anilor de studii convertite în note au ajutat-o să obțină un loc la buget din cele circa 400 de dosare depuse, 40 dintre care erau la buget, Drept. 

„Când mi-am văzut numele pe panoul de informații am respirat fericită că am reușit. Mi-am sunat familia și m-am convins atunci că sunt pe calea cea corectă”, spune Larisa cu mândrie și bucurie în glas.

Visul din copilărie

Larisa apreciază susținerea profesorilor care mereu îi încurajează pe studenți și le explicat avatajele și beneficiile specialității. Studenta spune că sistemul din care face parte e unul cu perspectivă și cu oameni adevărați, care au simțul responsabilității și datoriei.

Glasul Larisei denotă încredere, deoarece cu fiecare zi e mai aproape de realizarea visului ei din copilărie. Dânsa afirmă că Academia de Poliție este o instituție unde activează oameni cu verticalitate.  Larisa e convinsă că lucrurile sunt integre aici și i-a convins prin propriul exemplu pe oamenii care erau sceptici şi o descurajau. 

Studenta crede cu tărie că a fost influențată, inconștient poate, de mama sa încă din copilărie ca să aleagă această facultate și specialitate. Mama îi spune mereu Larisei că gândește diferit, iar când se discuta o problemă acasă ea argumenta cine are dreptate și cum trebuie de procedat. Simțul corectitudinii îl avea din copilărie și se bucură că oamenii dragi au susținut-o și i-au ascultat opinia, încurajând-o să-și expună mereu gândurile. 

Fetele sunt respectate și stimate

Chiar dacă fetele și femeile sunt parte a sistemului polițienesc relativ de puțin timp, Larisa e convinsă că venirea doamnelor în sistem înseamnă o încredere sporită în munca pe care o face Poliția. 

„Avem noroc de șefii de secție, care sunt niște oameni de aur. Ei mereu reiterează că fetele trebuie stimate, fetele trebuie respectate și nu permit un comportament inadecvat”, a subliniat Larisa. 

Recunoaște că are colegi amabili și săritori la nevoie, dar toată munca care trebuie realiză se împarte egal între un student și o studentă, studentele însă nu fac munci care necesită efort fizic peste măsură. 

„Poliția înseamnă securitate și calm”

De ziua Poliției a sunat-o mama și i-a dorit să o vadă într-o funcție de vârf la Poliția Republicii Moldova. Larisa, însă, recunoaște că locul ei e în sistem, dar nu vrea să grăbească lucrurile și nu are deocamdată o funcție la care aspiră. 

Este convinsă că femeile trebuie să fie parte a Poliției Republicii Moldova, pentru că ele percep lucrurile mai diferit decât bărbaţii, gândesc la rece și insuflă încredere. 

Recunoaște că atunci când vede o femeie la serviciu simte o mândrie și un sentiment de gingășie, pentru că de multe ori societatea percepe colaboratorii Poliției ca pe nişte oameni duri și de care trebuie să-și fie frică. 

Pentru Larisa Cobăsnean Poliția a fost dintotdeauna garantul securității și siguranței. După doi ani de studii, apreciază și mai mult munca pe care o fac angajaţii organelor de interne.

Acum atrag  atenția la câtă muncă stă în spatele unui colaborator al Poliției. Mă uit la ce oră se duc polițiștii acasă și cum un ofițer de patrulare iese la datorie pe ploaie, ger, arşiţă sau vânt. Văd și apreciez munca fiecăruia, care se face în ture. E greu, dar e frumos”, spune studenta. 

De la un timp, poliția este privită cu alți ochi de societate, crede Larisa. Simte cum respectul față de colaboratori crește și cu aceasta crește și mândria ei față de meseria pe care a ales-o. E sigură că imaginea Poliției trebuie reconstruită, prestigiul acestei profesii în societate trebuie recâştigat, pentru că Poliția înseamnă securitate și calm. 

„Cert este că, urmare a unui amplu proces de reformare, Poliţia se afirmă pas cu pas ca un serviciu aflat prioritar în slujba societăţii și a cetăţeanului”, a conchis Larisa Cobăsnean.


Irina ODOBESCU

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker