RezinaSocial

Maria Pocora, prima specialistă în geologie a Basarabiei

Internetul tace, nu zice nimic despre această femeie remarcabilă.

Este o nedreptate mare față de ea, prima femeie specialistă în geologie a Basarabiei, față de cea care a îmbrățișat o știință și o meserie deosebit de grea și provocatoare, plină de mistere chiar și astăzi, când oamenii își afundă piciorul în solul altor corpuri cerești.

Numele Mariei Pocora este aproape necunoscut, lipsește din uriașa bază de date a internetului, a bibliotecilor, lipsește din mințile și discursurile noas-tre. Am avut norocul să găsesc câteva informații în publicațiile semnate de istoricii Iurie Colesnic și Nicolae Chetraru. Doar datorită muncii lor am fost capabilă să încropesc acest modest articol despre această femeie, de care sper să știe cât mai mulți oameni de azi înainte.

Maria Pocora s-a născut la 1 septembrie 1884 în satul Bușăuca din ținutul Orhei, astăzi raionul Rezina. S-a născut în familia lui Ștefan și Domnichia Pocora, dar nu se cunoaște dacă a avut frați sau surori. A urmat școala generală din localitate, iar în august 1903 s-a înscris la Liceul de Fete nr. 3 din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1904 cu note maxime la disciplinele Geografie universală și rusă, Științe naturale și Fizică.

Fugind de educația tradițională oferită fiicelor de preoți (cursurile Școlii Eparhiale din Chișinău), tânăra Maria s-a înscris la cursurile Secțiunii Naturale ale Facultății Fizico-Matematice de la Înaltele Cursuri Feminine din Odesa, unde a manifestat o predilecție deosebită pentru materiile Fizică, Chimie neorganică și analitică, Cristalografie și Minerologie, Geologie și Paleontologie, Geografie fizică, Mineralogie.

În decembrie 1911 și-a susținut teza axată pe valea râului Cogâlnic din punct de vedere geologic. În anul 1916 a fost onorată cu Diploma de gradul I pe baza tezei științifice, iar în perioada 1916-1920 a lucrat ca asistentă la catedrele de geologie și geografie ale Universității Imperiale Novorossiisk din Odesa.

În anii 1916-1917 a studiat județul Orhei din punct de vedere hidrologic, lucrările fiind organizate de Zemstva Gubernială din Basarabia sub conducerea profesorului O.C. Langhe. Anii săi de studiu au coincis cu Revoluția Rusă, care a afectat întregul Imperiu Rus, iar consecințele acesteia (sărăcia, instabilitatea politică, lipsa de perspectivă socială, mizeria morală) s-au făcut resimțite și la Odesa.

Drept urmare, Maria Pocora a revenit acasă în 1920, când Basarabia era deja unită cu România. Din 1921 a început să colaboreze cu Institutul Geologic al României, iar din august 1922 a fost angajată ca geologă la Muzeul Național din Chișinău. Din 1922 până în 1928 a făcut studii pedologice, geologice și hidrologice în aproape toată Basarabia: Cetatea Albă (1922), Hotin (1923), Tighina (1924-1925), Lăpușna (1926-1927), Orhei, Bălți și Soroca (1928). A adunat mai multe colecții de specimene geologice și paleontologice (fauna moluștelor sarmatice), originalele cărora au fost donate Muzeului Național din Chișinău, iar duplicatele – Institutului Geologic al României.

A avut o activitate academică la fel de fructuoasă ca cea din teren, susținând două comunicări științifice în Ședințele Institutului Geologic în anii 1926 și 1928. Împreună cu profesorul ei coordonator, N. Frolov, și colegul ei G. Vrabie, Maria Pocora a cartografiat rezultatele observațiilor sale pedologice pe o hartă cu scara 1:126000, iar pe altă hartă a cartografiat toate tipurile de soluri din județele studiate ale Basarabiei.

La începutul anului 1933 a decis să își înceapă munca pentru activitatea de doctorat, drept pentru care a plecat la profesorul său coordonator, V. Lascariov, aflat la Belgrad. Acolo, în Iugoslavia, s-a concentrat pe obiectele sale și a adunat rezultate frumoase, drept pentru care, când munca era aproape de sfârșit, a decis să vină înapoi acasă pentru o scurtă perioadă.

Viața i-a fost curmată în mod tragic în timpul acestui drum: a fost călcată de tren în gara feroviară Porțile de Fier, la data de 7 aprilie 1933. O secundă de neatenție a fost suficientă pentru a pune capăt acestui destin excepțional de femeie îndrăgostită de meseria ei. O femeie care, dacă mai trăia câteva decenii, avea toate șansele să revoluționeze geologia și să dezvolte această știință în Basarabia. 

Maria Pocora a fost înmormântată în Cimi-tirul Ortodox Central din Chișinău. Numele ei s-a păstrat doar în revistele științifice ale lumii academice de la noi, licărind abia din când în când în vreo notă de subsol al vreunui articol de specialitate. Un mare nume al istoriei noastre rămâne să se confrunte cu o mare nedreptate. Din păcate, noi avem o lungă și înrădăcinată tradiție în acest sens. Poate că e timpul să scăpăm de acest obicei și să ne cunoaștem marii oameni pe care i-a dat acest pământ.

Silvia URSUL, Revista Natura 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker