OrheiPolitic

Fără studii în funcții de primari, una din realitățile orheiene

Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că ”pentru ocuparea funcțiilor publice în autoritățile publice sunt necesare studii superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, cu excepția funcțiilor publice de execuție din autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi, în care, după caz, pot fi încadrate persoane cu studii medii de specialitate absolvite cu diplomă.     

Fără studii în funcții de primari, una din realitățile Orheiene

În deceniul doi al sec. XXI în regiunea, dar mai ales în raionul Orhei, un partid politic a delegat în fruntea unor primării persoane cu studii medii ori secundare,  altele având absolvite doar nişte cursuri.

Pe cine au ales satele din raionul Orhei

Astfel, dintre cei 29 de inşi aleşi primari la scrutinul local din octombrie 2019 în localităţile raionului Orhei din partea Partidului Politic Şor (PPȘ), doar 5 au studii superioare, 11 – studii  medii speciale, restul – studii medii complete sau secundare. Avocatul Valeriu Covaş îmi spunea că unii dintre aceştea cu greu pot citi un text. M-am convins de asta în cadrul unui eveniment care s-a desfăşurat anul trecut la Pohorniceni, unde trei dintre aceşti primari cu mare greu au descifrat de pe hârtie câteva cuvinte de salut.

Cu pretenții de exponenți ai schimbării  

Eram la sfârșitul anului 2019 la Primăria Pohrebeni, când ex-primarul Veaceslav Godoroja transmitea primăria noului edil, Roman Șarcaliuc, 32 de ani, originar din Chișinău, despre care se afirmă că este şofer de profesie.

“Ce vrei să faci în comună odată ajuns primar?” l-a întrebat Godoroja pe Șarcaliuc. 

“Să asfaltez, să gazific, să fac iluminare stradală…” i-a răspuns cu pafos acesta.

“Dar în Pohrebeni avem și gaze naturale, și iluminare stradală, și drumuri asfaltate”, i-a concretizat dl Godoroja. Șarcaliuc l-a privit posac şi fără vreun interes.

Când pregăteam acest articol, am deschis pagina web a primăriei  respective, curios să aflu cu ce griji trăiesc astăzi autorităţile comunei. Dar am găsit acolo doar câteva proiecte de decizii și textul Planulul Strategic de Dezvoltare a primăriei  pentru perioada 2019-2023. Pe Facebook am găsit nişte informaţii siropoase despre iluminarea satului,  efectuată la inițiativa PȘ cu bani din bugetul raionului Orhei. Tot acolo am găsit şi un comentariu: “Mulţumesc  dl  ui Șarcaliuc: e om străin, dar uite cât a făcut pentru satul nostru spre deosebire de ai noștri … “ 

Solicitat să comenteze aceşte informaţii, Veaceslav Strișcă, cel care a fost primarul comunei respective pe parcursul a trei mandate consecutive, a spus: ”Vă închipuiți că cineva cu viză de reședință tocmai la Durlești să fie mai gospodar decât noi, cei cu rădăcini adânci la baștină şi mai cointeresat de soarta sătenilor? Oamenii cu un pic de cuget își dau seama că aceștea vor lăsa o mulțime de probleme în sat. Dacă coruperea alegătorului nu atingea asemenea proporții, dacă CEC şi guvernarea luau atitudine faţă de aceşti impostori, Partidul Şor şi alte formaţiuni de teapa lui erau eliminate din alegeri. Ce viziuni asupra dezvoltării unei comune cu o populație de 3000 de locuitori şi scoaterii ei din criza actuală poate avea un tânăr de 30 de ani, fără studii serioase, cu o instruire sumară şi fără pic de experienţă în administraţia publică?”, mă întrebă ex-primarul.        

La ce-i trebuie unui sat semipustiu altă iluminare stradală?

Una din primarele de succes din raion, care până la 2019 a avut trei mandate consecutive în Clișova, după alegerile locale din  toamna anului 2019 s-a mutat cu traiul  la Pelivan:

”Aţi putea să-mi răspundeţi la o întrebare  simplă: la ce-i trebuie altă iluminare stradală unui sat ajuns semipustiu, din care continuă să plece lumea? Eu am lăsat satul iluminat, cu drumuri asfaltate, practic cu de toate. Dar o parte din electorat a căzut pradă promisiunilor şoriste. Pe cei care azi sunt la putere credeţi că-i doare de soarta satului care moare? Ei se gătesc de alegeri anticipate şi tot aruncă praf în ochii oamenilor: terenuri de joacă, iluminare stradală…Afacerea e simplă: majoritatea şoristă din Consiliul Raional împarte banii raionului conform intereselor sale de partid, primăriile apoi transferă resursele respective firmelor afiliate aceluiaşi partid, iar cei împuterniciţi să verifice cum se cheltuie banul public au alte griji… Aşa în Republica Moldova se fură milioanele, partidele şi guvernanţii îşi fac interesele, lăsând lumea proastă cu buzele umflate”.

Acum primar la Clișova este Victor Coniuc, 33 de ani, originar din Pohorniceni, lumea din sat vorbeşte că tot nu are vreo facultate. Am tot încercat să-l contactăm, dar a fost în zădar. Ulterior nişte săteni mi-au explicat că noul primar poate fi văzut la serviciu şi 1-2 ori pe săptămână. De fapt, conduce satul tanti Galea, (Galina Cazacu), șefa organizației locale a Partidului Șor, care săptămânal raportează situația primarului. Tododată, tanti Galea are grijă ca la zilele de naştere pensionarii să primească cadouri  şi bani – o schemă practicată şi în alte localităţi cu autorităţi şoriste.  

La Clişova au fost concediați practic toți angajații primăriei, în loc fiind angajați oameni apropiaţi PŞ. Funcţia de contabil a fost încredinţată unei doamne cu studii pedagogice. 

Ceva similar s-a întâmplat şi la Ciocâlteni, unde Tudor Digori, noul primar, a dispus ca activitatea colectivelor de artişti amatori de la căminul de cultură să fie sistată, iar mai mulţi angajați ai instituţiei să fie concediați.

”De ce aţi procedat aşa?  Doar aceste colective activau mai bine de jumătate de secol? – l-am întrebat la telefon pe primar. Replica lui a fost: ”Dacă îmi trimite partidul orice artişti vreau şi rezolv problema culturii  la Ciocâlteni, la ce mi-ar  trebui aceste cheltuieli şi bătăi de cap?”

Concedieri masive au avut loc și în alte primării – la Ivancea, Sămănanca,Mălăieşti etc., oamenii fiind forţaţi să depună cereri.   

Situație apreciată precum debandadă de unii și stare de normalitate de alții   

În imagine: Pentru astfel de pacheţele oferite înainte de alegeri, sătenii sărăciţi şi minţiţi au uitat de furtul miliardului, de cauzele reale ale situaţiei lor precare şi au votat cu Partidul Şor.
În imagine: Pentru astfel de pacheţele oferite înainte de alegeri, sătenii sărăciţi şi minţiţi au uitat de furtul miliardului, de cauzele reale ale situaţiei lor precare şi au votat cu Partidul Şor.

Vreo trei locuitoare din satul Pelivan m-au contactat în toamnă să-mi spună că a dispărut Veaceslav Zaporojan, primarul lor. Am telefonat de vreo câteva ori, ca mai apoi la celălalt capăt al  firului cineva să-mi spună că edilul ar fi bolnav de Covid. Sătenii însă nu ştiau nimic.

Nu ştiu dacă ei cunoşteau şi un alt episod din viaţa celui pe care l-au votat. Informaţia oferită de Poliţie demonstrează că  Zaporojan Veaceslav, cu domiciliul în Orhei, în 2016, în localitatea Slobozia-Dușca, aflându-se la volanul autovehicolului proprietate personală, ar fi accidentat mortal un om. Dosarul intentat pe numele acestuia încă este pe rol, dar asta nu l-a încurcat să câştige alegerile la Pelivan din primul tur, deşi nu a trăit până la asta în localitatea dată. 

O carieră destul de curioasă are Ruslan Cvasnâi, actualul primar de Isacova. Acesta era preşedintele  clubului fanilor echipei de fotbal „Milsami” Orhei când a fost înaintat candidat la jilţul de edil din patea PŞ. De fapt Cvasnâi era comerciant în piaţa din Orhei.  

Cum funcționează o autoritate publică în frunte cu un primar șorist și o majoritate de aceeaşi culoare în consiliu mi-au povestit câteva pensionare din Mălăiești. Acestea au descoperit la gunoiștea satului  portrete ale consătenilor fruntași în producție, decorați cu distincţii de stat, adunate şi păstrate într-o odaie specială la căminul de  cultură pentru viitorul muzeu. Noul director al instituţiei, tot el șef al organizației primare a PPȘ din sat, a aruncat la gunoi exponatele.

„Autorităţile publice locale din raionul Orhei aveau poate cele mai multe relaţii de înfrăţire şi prietenie cu localităţi de peste hotare. Noi am avut trei astfel de comune înfrăţite. În ultimii doi ani nici nu se mai pomeneşte de aceste relaţii, proiecte europene, de colaborarea cu Congresul Autorităţilor Locale din Moldova. Sunt în vogă doar inițiativele Partidului Șor, proiectele de iluminare stradală, fără să se gândească cineva dacă va putea fi achitată energia, și terenurile de joacă” – mi-au spus pensionarele.

Ana Taran, una din activistele civice de la Nicolăeuca,  îmi spunea că  reprezentanții PPŞ își fac de cap cum vor pentru că li se permite: ”În anul trecut Consiliul Raional Orhei a alocat 28 de milioane lei pentru iluminarea stradală. În anul acesta primăriile conduse de reprezentanţii PPŞ vor primi și mai mulți bani din bugetul de stat, pe care-i vor investi în proiecte ale Partidului Şor, pentru a-i şlefui imaginea. 

”În cazul cu Partidul Șor eu văd niște hoți care au furat miliardele poporului și corup lumea săracă, pensionarii, invalizii, cumpărându-le voturile cu un kilogram de crupe, un pachet de macaroane, un litru de ulei… Nu mă miră faptul că ei au înaintat la funcţiile de primari oameni nepregătiţi, vulnerabili din toate punctele de vedere, fără studii şi pregătire corespunzătoare, să ne conducă satele. Asemenea cadre uşor pot fi manipulate, nu au iniţiativă, nici experienţa managementului unei gospodăriri şi nici nu-şi prea dau străduinţa. Pe de altă parte, nişte persoane cu scaun la cap şi poziţie activă de viaţă nu vor adera la un asemenea partid”, susţine activista. 

Igor Grigoriev, alt activist civic este de părerea că situaţia unor primari care au câștigat alegerile în raionul Orhei este mult mai dramatică decât ar părea: ”O bună parte din primarii din partea Partidului Şor nu pur şi simplu nu au studii, dar sunt certaţi rău cu ştiinţa de carte! Lumea cred că va înţelege că a dat în bară, dar pierderile nu vor mai putea fi recuperate”, spune Igor Grigoriev.  

    Ion Cernei  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker