Social

VIDEO// Înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte

„Înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte”.

În ultimii ani, impuse de situaţia din ţară şi necesitatea de a se acomoda la cerinţele timpului şi a-şi păstra sau chiar consolida poziţiile în societate, mai multe instituţii şi-au lărgit considerabil spectrul de activitate, asumându-şi funcţii şi obligaţiuni noi, care să acopere anumite segmente din viaţa societăţii anterior considerate impropiii acestora.

  Drept exemplu elocvent poate servi şi BPR „Mihai Eminescu” din Rezina, colectivul căreia şi-a lărgit mult aria activităţilor în baza unor iniţiative de voluntariat social.

O Tabără de Vară de Lectură și Agrement pentru copii la…bibliotecă

  Mai întâi a fost Tabăra de Vară de Lectură și Agrement pentru copii. Vacanţa de vară pentru elevi le crează multor părinţi destule dureri de cap pentru că doar o parte din copii au acces în taberele de vară sau pot să meargă la bunici. Pentru a oferi o şansă şi celorlalţi, BPR „Mihai Eminesci” din Rezina şi-a propus să orgnizeze vara o tabără cu regim/sejur gratit, pentru prescolari și elevii din clasele 1-IV.

Aici, sub supraveghera colaboratorilor bibliotecii, copii consacră o parte din timp lecturii, participă la diverse jocuri, victorine, concursuri, întâlniri cu oameni de creaţie . Cu ajutorul sponsorilor se organizează vizite la monumentele de istorie, cultură, natura din oraş şi raion. Soluţia administraţiei bibliotecii le-a plăcut mult rezinenilor, numărul discipolilor taberei fiind permanent în creștere.

Garderobă Socială

  “Aflîndu-ma într-o deplasare de serviciu în orașul Praga, chiar lângă hotelul în care locuiam, mi-au atras atenţia boxele automate pentru haine, jucării, textile, instalate nu departe de containerele pentru gunoi, povesteşte Galina Davâdic. Într-o dimineață am văzut acolo un bărbat care punea în ele haine, ștergare și chiar lucruri pentru animalele domestice. Dânsul mi-a spus că oricine poate aduce și depozita în boxe lucruri de care nu mai are nevoie. Boxele se deschid automat doar apăsând un buton, dar poți numai depozita lucrurile. Acces la descărcarea boxelor îl au numai reprezentanții unei organizații de caritate.  

         Revenind acasă, le-am pvestit despre cele văzute la Praga colegelor, prietenilor. Majoritatea au fost de părerea că am putea şi noi să facem ceva similar. Împreună cu o echipă de voluntari, contactați de Sergiu Lupașcu, am decis să începem colectarea de haine, încălţminte, cărți, jucării și alte lucruri şi să fondăm o Garderobă Socială predestinată persoanelor aflate în dificultate. 

 Cu implicarea a doi voluntari, Sergiu Lupașcu și Valentin Cernei, am amenajat în localul bibliotecii un spațiu cu suporturi pentru haine, iar în acelaaş timp colegii bibliotecari, voluntarii din Clubul Seniorilor de pe lângă bibliotecă, Tatiana Negară, Valentina Burlaciuc, Valentina Lachi, Nadejda Scurtu s-au încadrat în popularizarea ideii, care repede a prins aripi. Donaţiile au început să vină de la personae fizice din țară și de peste hotare.  

Prima noastră donație a fost pentru o familie cu 7 copii din satul Roșcana, după care am primit un apel SOS de la altă familie cu 8 copii şi am mers în satul Tarasova. 

O bună prietena a Garderobei –Iuliana Zupcău, româncă, de mai mulți ani stabilită în Italia, a venit cu o donaţie consistentă special la o familie din s. Ţâpova căreia i-a ars casa”, menționat directoarea bibliotecii.

         Anul trecut, potrivit dnei Davâdic, din cauza pandemiei, voluntarii și-au reorientat activitatea: singuri duc donaţiile solicitate din partea Garderobei Sociale la adresele indicate. Astfel au fost în satele Roșcani, Păpăuți, Meșeni, Ignăței, Solonceni, Păpăuți, Cogâlniceni. 

Caravana Carităţii

         Pe 9 septembrie 2020, cu ocazia aniversării de trei ani de la fondarea Garderobei Sociale, în parteneriat cu colegii de la biblioteca şi Casa de cultură din s. Ciorna, Elena Cazacu și respectiv Svetlana Oncea, BPR „Mihai Eminescu” a organizat în această suburbie a centrului raional Caravana Caritatii, o altă activiate din cadrul proiectului Garderoba Socială

“A fost o zi frumoasă atât pentru organizatori, cât şi pentru donatori, beneficiari, îşi aminteşte directoarea bibliotecii. O mulime de oameni, inclusiv din satele vecine Boșernița, Solonceni, Mateuți, Stohnaia au venit să gasească câte ceva pentru sine, familie, vecini etc. Pe alţii i-a adus la eveniment curiozitatea de a-i cunoaşte pe organizatori şi scopul lor, gătinţa de a se implica în asemnea acţiuni.

Am discutat cu mai multe persoane, spine dna Davâdic, care ne-au mulțumit pentru iniţiativă şi faptele noaste, menţionând că datorină donaţiilor de care au beneficiat au economisit nişte bani și în loc de haine, vor procura produse alimentare sau lemne de foc. Alţii ne-au rugat să mai venim și să aducem şi haine de iarnă”.

         Roboțeii din Rezina iarăși primii în țară

 Foarte popular printre copiii din Rezina este Clubului de Robotică JUST Do IT, condus de dnul Ghenadie Goncear, director adjunct pe probleme informaționale la bibliotecă și dna Mariana Goncear, care face voluntariat pe lângă biblioteca raională de 4 ani. Despre eficienţa activităţilor din cadrul Clubului cel mai elocvent mărturisesc rezultatele înregistrate de roboţeii rezineni la competițile naționale în domeniu. Patru ani consecutiv echipa din Rezina este printre învinvingători: în 2017 și 2020 Clubul s-a învrednicit de Premiul și Cupa Mare, în 2018 –de  Cupa „Robotul în misiune” și 2019 – Cupa „Robotul – erou de poveste”.


Ajutând pe alţii, învăţăm şi noi…

         Dna Davîdic, a mai concretizat că extinderea serviciilor bibliotecii a încept, de fapt, încă acum vre-o 15 ani ani, când colaboratorii instituţiei au venit cu donaţii de carte, dar şi îmbrăcăminte, produse alimentare, adunate de la cititorii bibliotecii, la Penitencirul nr.17. Mai apoi au mers cu donaţii la Școala Auxiliară – Internat , Azilul de Bătrâni „Casa Bunicilor” din orașul Rezina, la unele familii ajunse în dificultate. 

         „Între timp, afirmă Galina Davîdic, ajutând pe alţii, învăţăm şi noi. Astfel, am învătat că un om n-are dreptul să-l privească pe altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice, vorba lui  Gabriel Garcia Marquez, dar şi că „Înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte”, precum spunea marele Nicolae Iorga…”.

Tudor Iașcenco

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker