Social

Şomeri mulţi, locuri vacante puţine

Acum patru decenii, pe teritoriul raionului Şoldăneşti activau peste o sută de întreprinderi mari şi mijlocii, gospodării agricole, Nu era cetăţean să nu fi fost cuprins în câmpul muncii. După destrămarea fostei URSS, în raion au rămas doar ruinele făbricilor şi uzinelor de cândva. Şoldăneştenii îşi amintesc cu nostalgie de acele vremuri şi se plâng că acum nu au unde lucra.

La mijlocul secolului trecut, viaţa mişuna în raionul Şoldăneşti. În teritoriu activau mai multe întreprinderi industriale: fabrică de fermentare a tutunului, uzină pentru producerea pieselor din beton armat, întreprindere pentru prelucrarea lemnului, fabrică de prelucrare a fructelor şi legumelor, întreprindere de reparaţie a tehnicii şi inventarului agricol, puncte de recepţionare a sfeclei de zahăr, a laptelui şi a cerealelor, etc. În fiecare localitate erau ferme de păsări, de porcine şi de vite. Majoritatea locuitorilor aveau de lucru. Nu munceau doar cei care nu doreau, dar din aceştia erau puţini pe atunci.

Potrivit datelor statistice, actualmente, oficial, numărul populaţiei s-ar fi redus cu aproximativ 20% comparativ cu perioada sovietică. Datele neoficiale arată şi mai trist. Mulţi tineri pleacă peste hotare.

Cei care rămân în oraşul Şoldăneşti şi prin localităţile rurale cu greu îşi găsesc un loc de muncă. Este dificil să te angajezi având chiar şi studii superioare.

În centrul raional activează puţine instituţii care ar avea locuri vacante. Printre eventualele opţiuni ale şoldăneştenilor se numără filialele „Moldtelecom” şi „Red-NORD”, un atelier de cusătorie, câteva service-uri auto, magazine mici şi un centru comercial deschis acum un an. Elena Zgurean, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Şoldăneşti, a precizat că în raion sunt aproape o mie de şomeri. Dintre acestea, peste 400 sunt femei. 40 la sută din totalul şomerilor sunt meseriaşi. Pe parcursul anului curent, în teritoriu, au fost angajate în câmpul muncii aproximativ 300 de persoane. Graţie Agenţiei de ocupare a forţei de muncă, în 9 luni ale anului curent 35 de persoane au absolvit diferite cursuri de formare profesională. Totuşi, mulţi dintre cei care sunt înregistraţi la agenţie refuză ofertele instituţiei. Majoritatea invocă salarizarea sub nivel, a precizat Elena Zgurean.

  Foto simbol. Sursa: Evenimentul

 

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker