Politic

Guvernul îşi asigură baza legislativă pentru a. 2017

Potrivit Biroului comunicare şi relaţii cu publicul, luni Cabinetul de miniștri a aprobat proiectele mai multor legi, inclusiv:

 

Proiectul Legii Bugetului de Stat  pe anul 2017

Documentul se bazează pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 10% și a importurilor de 9%, dar şi pe prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare. Bugetul de stat va constitui 32,8 mlrd. lei. Sporirea cu 11% a veniturilor se va produce datorită majorării încasărilor din impozite și taxe, dar şi din granturi.

Cheltuielile din bugetul de stat vor crește cu 9 la sută faţă de cele din 2016.

În comunicat se menţionează că în anul 2017 vor derula circa 73 proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susținere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură și construcția locuințelor pentru persoanele defavorizate.

Se prevede renovarea a 21 de şcoli și 40 de instituții preșcolare, majorarea burselor pentru 36 mii de elevi și studenți. 161,7 mil. lei vor fi alocaţi pentru reforma poliţiei. Vor fi majorate salariile pentru funcționari publici, judecători, procurori. Salariile pentru angajații Serviciului Fiscal și Vamal se vor dubla.

 

Proiectul legii privind bugetul asigurărilor sociale de stat

Se preconizează că veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale vor creşte faţă de cele din anul 2016 cu 9,8%,  iar cheltuielile – cu 9,6%.

La estimarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 s-au aplicat următoarele măsuri: indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 6,8%; introducerea indemnizaţiei paternale; majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului până la 5300 lei pentru fiecare copil; introducerea indemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină ș.a..

 

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală

Documentul prevede venituri în sumă de 6 141 657,4 mii lei şi cheltuieli în sumă de 6 234 451,3 mii lei, cu un deficit în sumă de 92 793,9 mii lei.

Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, calculate în formă procentuală se stabilesc în mărime de 9% (la nivelul anului 2015). 

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă a fost stabilită în sumă de  4 056 lei per persoană, cu păstrarea reducerilor prevăzute pentru anul 2016.

 

Dreptul de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei a fost prelungit până la 31 decembrie 2018

 Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător include amendamente ce vizează prelungirea termenului de desfăşurare a două  genuri de activitate până la data de 31 decembrie 2018. Este vorba de comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule şi comerţul cu produse alimentare și mărfuri perisabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.

Inițial, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă era permisă până la finele anului curent, fiind elaborat un concept privind impozitarea simplificată a persoanelor fizice care practică comerţul şi care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător. Conceptul respectiv este promovat prin prisma amendamentelor propuse în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017. Trecerea la un nou mecanism de impozitare necesită o perioadă de tranziţie, ce ar permite actualilor posesori de patentă în comerţ, să se informeze despre particularităţile noului regim fiscal şi să conştientizeze oportunităţile mecanismului respectiv. Prin urmare, s-a decis prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător, pe un termen de doi ani. Prevederea respectivă se va extinde doar asupra titularilor de patentă ce deţin la data de 31 decembrie 2016 patente valabile pentru unul din genurile de activitate menționate.

O altă prevedere ţine de indicarea expresă a locului permis pentru desfăşurarea comerţului, şi anume doar în cadrul pieţelor comerciale a căror funcţionare este reglementată de prevederile Legii cu privire la comerţul interior.

De notat că, majorarea diferenţiată a taxei se propune în funcție de locul desfăşurării activităţii.

Proiectele urmează să fie examinate şi aprobate de Parlament.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker