ApropoPolitic

Pe ai mei nu-i sileşte nimeni să înveţe limba de stat

Nu-i prima oară în acești 30 de ani de independență a Republicii Moldova, când Stânga ne face zile fripte, de parcă anume noi și nu ei sunt vinovați că au pierdut alegerile.

Cea mai durută problemă a lor rămâne îngrădirea drepturilor rusolingvilor și limitarea circulaţiei limbii ruse în general. Să nu uităm că 70 la sută din electoratul Stângii sunt cetățeni moldoveni cu opinii geopolitice corespunzătoare, care bineînțeles vor fi folosiți de partidele respective  în interesele lor ca votanți fideli. 

În cazul nostru hangul experților noștri, ”lupi  bătrâni” în materie de a se orienta în jungla de nepătruns a politicii interne îl ţin şi unii politicieni de peste hotare, în deosebi cei din Federația Rusă. 

Imediat ce a fost făcută publică decizia Curții Constituționale, că a şi ieşit cu alocuţiune Maria Zaharova, reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, care-și ”exprimă regretul” în ce privește constrângerea în Republica Moldova a limbii ruse. Pe de asupra o mai acuză pe Maia Sandu pentru această decizie, de parcă Curtea Constituţională ar fi subordonată președintei. Numai că stimata purtătoare de cuvânt a lui Lavrov singură intră în conflict cu ceea ce a declarat anterior, afirmând că în Republica Moldova 80 % din populație vorbesc liber rusa.Prin urmare, conform logicii dnei Zaharova, acestei limbi este neapărat nevoie să-i fie acordat statut special!  

Stop! Nu eu, dar anume Maria Zaharova declară sus și tare că 80 la sută din populația noastră vorbește rusește! Poate era cazul ca Zaharova să verse lumină asupra acestei performanțe a moldovenilor, care în cei 30 de ani de închipuită constrângere crâncenă a limbii ruse au ajuns să atingă așa indici de însușire a limbii lui Pușkin și Lermontov, Tolstoi și Dostoevski! Dar eu voi prezenta alte cifre: cum se întâmplă că 50 % din așa numiții cetățeni rusolingvi nu cunosc limba oficială a statului unde trăiesc?

Or, în Israel, de exemplu, unde jumătate din populația de şase milioane a acestui stat sunt rusolingvi, proveniţi în temei din spaţiul ex-sovietic, aceștea nu cer un statut privilegiat odată ajunși pe Pământul Făgăduinței! Noi, cei care constituim populația majoritară, apreciem drept o lipsă crasă de respect atitudinea celor care locuiesc în Moldova de zeci de ani ori chiar s-au născut aici, dar refuză să ne cunoască limba. Ce mi-ar spune în cazul nostru madam Zaharova? Sau poate ajunge pe parcursul a trei decenii, cu mâinile unor mancurţi locali, să ne tot băgați sub picioare aceiași greblă și să ne divizați după principii lingvistice? Cam pute rău deja chestia asta… 

Ce am spune, dar avea dreptate fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţin, care amintea rusolingvilor din străinătatea proximă: ”învățați limba țării unde trăți…”. 

Rămâne să regretăm că alți țârâieci cântă în urechile politicienilor ruși de astăzi, alții decât acei pe care-i prefera Elţin, care credea că rușii trebuie să fie fericiți în patria strămoșilor lor, nu să caute privilegii în țările unde nu au fost invitați nicidecum.  

P.S. Anticipând criticile oponenților, comunic aici, că fiica mea și cele două nepoțele au fost / sunt eleve ale școlilor ruse de la noi, dar vorbesc destul de bine limba română, recită lejer din Pușkin, dar și din Eminescu. Vă asigur că de nimeni n-au fost silite în opțiunea lor.  

Constantin TAMPIZA, ex-viceprim-ministru, ministru al Economiei R. Moldova

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker