Util

Postul Crăciunului – obiceiuri şi tradiţii pentru cei morţi

Postul Crăciunului este o perioadă în care se fac parastase în fiecare sâmbătă. Nu se fac parastase între Crăciun şi Bobotează.

Încă de la lăsata secului, femeile fac turte din porumb şi le dau de pomană pentru ca şi cei morţi să ţină postul Crăciunului cum se cuvine.

La Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se dă de pomană pentru cei înecaţi, iar pentru cei ce au murit fără lumină, se arde câte o lumânare.

De Sf. Varvara se dau de pomană azime cu miere. Sfânta Varvara este considerată protectoarea minerilor, de aceea ziua se ţine pentru apărarea de năpaste şi pentru moarte uşoară.

De Sf. Sava, se dă de pomană fasole fiartă, nuci, turtă caldă, vin, lână, cânepă.

Se spune că preziua Ajunul Crăciunului, adică 23 decembrie stil nou sau 5 ianuarie stil vechi, este o zi dedicată morţilor. După miezul nopţii se face „Masa de Ajun” cu grâu fiert, turtă, pâine, fasole, vin şi alte alimente de post.

Acestea vor fi sfinţite şi date de pomană a doua zi de sufletul celor adormiţi, familiei şi vecinilor.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker