Social

Gata cu şpaga pe şosele?

Potrivit unor modificări operate de Guvern în actele normative, şoferii care încalcă regulile de circulație vor putea achita amenda direct la locul constatării contravenției.

În numărul trecut al CUVÂNTUL-ui mai mulţi cititori şi-au expus părerile pe marginea acestei modificări. Astăzi continuăm dezbaterea temei.

 

Pavel Ţurcan, oraşul Şoldăneşti: Nu cred că ideea cu perceperea de către poliţişti a amenzilor este una inspirată de tendinţa de a face ordine în domeniu. De regulă, înăsprirea pedepselor, precum şi o atare metodă de a percepe amenzile nu conduc la diminuarea corupţiei şi sporirea acumulărilor în buget. Nu spun că toţi poliţiştii vor pune cel puţin o parte din amenzi în buzunar, dar ispita e mare.

Consider că avem destule instituţii în stat, care să vegheze ordinea publică şi metode deja verificate de percepere a amenzilor fără implicarea nemijlocită a factorului uman.

 

Nicolae Pârău, satul Şestaci: De datoria poliţiei este să supravegheze respectarea legislaţiei. Sunt convins că obligarea poliţiştilor să perceapă amenzile aplicate celor care încalcă legea este o sarcină improprie pentru dânşii. Din câte cunosc, nu sunt aşa de mulţi cei care se eschivează de la plata amenzilor. Ş-apoi, pentru cei şmecheri pot fi aplicate alte pedepse, mai severe.

 

Constantin Ciobanu, primarul s. Chiștelnița: Am impresie că noua modalitate de achitare a amenzii face mari probleme agentului de circulație însuși – apar tot mai multe proceduri birocratice, care îngreunează serviciul și așa complicat al poliţiei rutiere: acești bani trebuie prezentați la un anumit ghișeu cu o mulțime de acte doveditoare, etc., ceea ce complică procedura. Nu este mai bine ca cetăţeanul să achite suma cuvenită la bancă, aşa cum a făcut-o mai înainte, astfel fiind sigur că  acești  bani nu merg în buzunarul cuiva, dar direct în bugetul statului, să zicem, pentru completarea fondului de pensii, ajutor social sau pentru alte scopuri.

 

Ion Badan, pensio-nar MAI, maior de poliție în retragere, satul Codrul Nou: Este o idee foarte rea, dar și depășită de timp. În condițiile când se întroduc cardurile, cum vă puteți închipui că ar avea loc achitarea amenzii? Iar dacă conducătorul auto nu are cu sine suma necesară? Și apoi, după idee agentul de circulație trebuie să umble cu două genți: una pentru banii statului, alta – pentru banii lui. Nu trebuie să  inventăm nimic, este bună modalitatea de achitare a amenzii la bancă sau la oficiul poștal. Trebuie să ne gândim și la aspectul educațional or, conducătorul auto nu trebuie să încalce regulile de circulație. Eu, din propria mea experiență știu, că dacă toţi cei implicaţi în accidente rutiere ar fi fost amendaţi după lege, impuşi să mai susţină odată examenul de conducere, ar fi mai puţine tragedii pe şosele. Dar așa, unii cumpără indulgența agentului de circulație și continuă să încalce mai departe. După cum se știe, ulciorul nu merge de multe ori la apă.

 

Ion Ceban, Orhei: Un post de televiziune a difuzat o secvenţă cu titlul: „Gata cu şpaga! Şoferii vor putea plăti amenzile direct la poliţiştii de patrulare”. Altfel decât cu ironie şi sarcazm eu nu pot citi aceste afirmaţii. Îţi vine să exclami: Nu mai spuneţi! Serios gata cu şpaga?

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker