Politic

Operaţiunea „Δ sau socialiştii şi tancul?

Dacă unii concetăţeni nu ne-ar amuza cu spectacole de comedie, viaţa noastră ar fi oarecum searbădă. Recent, de exemplu, în centrul Moldovei un grup de deputaţi socialişti au început să-şi petreacă nopţile păzind un tanc IS-3, pe care ministrul Apărării Anatol Şalaru ar fi intenţionat să-l transfere la Muzeul de Istorie Militară din Chişinău, din patrimoniul căruia acesta face parte.

În timpul acestor „privegheri”, de la locul „operaţiunii”, deputatul socialist Alexandr Nesterovschi posta pe Facebook imagini cu un comentariu pe cât de patetic, pe atât de amuzant: alerta poporul că din „informațiile” parvenite, ministrul Șalaru vrea să doboare de pe postament tancul din satul Cornești. Iată de ce deputații PSRM Oleg Sava, Ghenadie Mitriuc și alţi activiști se află „la datorie” în Cornești, Ungheni. „Fascismul modern nu va trece! Vom apăra amintirea strămoșilor noștri și istoria noastră!”, scria în continuare internautul. Nici mai mult, nici mai puţin!

Un alt străjer din patrula nocturnă, legiuitor socialist şi acesta, tot on-line ne informa că: “…suntem în Cornești în apropierea monumentului. Este un tanc IS-3 scos în 1982 din râul Prut și stabilit pe postament. Şalaru vrea să-l dea jos de pe piedestal. Dar nu va reuși! Eu și colegii mei vom fi aici cât va fi necesar, ca monumentul istoric să rămână pe loc! Planurile ministrului nu se vor realiza!”.

Ca să vezi! Coşcogeamite deputaţi socialişti nu mai au cu ce se ocupa în Parlament şi au ieşit să păzească tancurile. De fapt, să păzeşti un tanc pe postament este un lucru mult mai uşor și simplu decât să elaborezi legi şi alte acte normative. Se vede că la ţară lor le este mai interesant ca în Legislativ. Mai ales că prin părţile Ungheniului se face şi băutură bună. 

Dar să lăsăm la o parte gluma şi ironia. Din păcate, autorităţile din R.Moldova sunt pline de zăpăciţi, oameni făţarnici şi înguşti la minte. Un oarecare Boris Şapovalov minte în mod obraznic lumea, declarând că „acest tanc sovietic greu a fost scufundat în august 1944 de bombele germane în râul Prut”. Ceea ce a mai rămas din maşina blindată de pe dealul Corneştiului nu are nicio legătură cu operaţiunea Iaşi-Chişinău. Monştrii de fier de acest model într-adevăr au fost destinaţi pentru spargerea defensivei inamicului. Numai că asemenea tancuri niciodată nu au participat în lupte pe meleagurile noastre. Afirm aceasta, referindu-mă la surse ruseşti, inclusiv ale Uzinei de tractoare din Celeabinsk, unde a fost proiectat și fabricat acest IS-3, numit în cinstea lui Iosif Stalin. Circa 1500 de tancuri au fost produse în 1945-1946 (operaţiunea Iaşi-Chişinău a avut loc în vara lui 1944), ca apoi de pe banda rulantă să mai coboare ceva mai puţin de 8000 de unităţi modificate, inclusiv T-10. Acest tip de tancuri s-a aflat în dotarea diviziilor sovietice, inclusiv şi celor de pe teritoriul fostei RSSM, ca în 1993 să fie retrase din dotarea armatei Federaţiei Ruse. Cu alte cuvinte, “Iosif Stalin – 3” nu are nicio tangenţă cu aşa numita „eliberare a R.Moldova” precum încearcă să ne prostească deputaţii insomnolenţi.

Cu IS-3 au fost dotate grupările de trupe sovietice din RDG, Cehoslovacia şi Ungaria şi este unul din puţinele piese grele de aşa tip care nu a fost utilizat în multiplele conflicte armate din perioada “războiului rece”.

Kremlinul a fost prezent cu mii de tancuri de producţie sovietică în războaiele dintre Israel şi ţările arabe. Însă nu în zădar printre militari circula o vorbă, precum că „arabul şi tancul sunt noţiuni incompatibile”. Trupele israilene în „războiul de şase zile” din 1967 au acaparat nevătămate 820 de tancuri şi autopropulsante de artilerie, în 1973 – un adevărat coşmar pentru sirieni şi tatăl actualului preşedinte de la Bagdad – cca 1500, iar în 1982 – 400 de tancuri sovietice. O bună parte din acestea erau „Iosif Stalin -3”. Blindatele capturate, inclusiv cam o sută IS-3, au fost utilizate de armata israileană, iar 40 de tancuri IS-3 au participat la diverse parade militare. Un IS-3M îl veţi găsi şi în muzeul de blindate al armatei israeliene „Beit ha Sharion”, altele sunt şi în alte oraşe din „Ţara Făgăduinţei”.

Ceea ce încearcă să facă socialiştii seamănă mai mult cu un fâs în apă, o încercare de a părea mai catolici decât Papa de la Roma şi mai sovietici decât Stalin. Nu are acest tanc nimic în comun cu „eliberarea” Moldovei şi nici cu pacea „plătită” cu sângele părinţilor şi buneilor.

 

 

Andrei Covrig, colonel în rezervă

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker