EvenimenteTelenești

O expoziție foto „Război după război” a Muzeului Ocupației din Vilnius la Telenești

O expoziție foto-documentară „Război după război” a Muzeului Ocupației  din Vilnius  la Telenești.

La Muzeul de Istorie și Etnografie din   Telenești a fost vernisată expoziția foto-documentară „Război după război” a Muzeului Ocupației și Luptei pentru Libertate a Poporului Lituanian  din Vilnius,  acțiune organizată cu concursul  Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova,  Institutului de Istorie a  MECC  și  Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

 În cadrul evenimentului am avut oaspeți din mediul academic al Republicii Moldova: Vergiliu Bărlădeanu, conferențiar universitar Institutul de Istorie a Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării, Ludmila Cojocaru, Conferențiar universitar la Muzeul Național de Istorie din Chişinău.La eveniment  a participat Alexandru Tăburceanu, vicepreședintele raionului Telenești.

Totodată, elevii de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, ghidați de profesorul de istorie dl Vitalie Mirciu, au desfășurat o lecție interactivă despre rezistența armată antisovietică în Lituania în anii 1944-1953. În discuții s-a menționat și aniversarea de 30 de ani a apărării instituțiilor Lituaniei suverane (13 ianuarie 1991) împotriva asaltului efectuat de trupele armate sovietice.

Participanții la eveniment au comemorat victimele regimului totalitar-comunist, evocând trauma din memoria colectivă produsă de represiunile politice, foametea provocată, deportările în masă. La fel, s-a vorbit despre realizările Lituaniei în domeniul edificării culturii europene a memoriei, menționându-se necesitatea păstrării memoriei eroilor, care au luptat pentru libertate în Lituania și Basarabia. În partea finală, au fost vizionate secvențe din filmul documentar „Eu, Filimon Boghiu…”.

Elena Ilescu, directorul Instituției a remarcat că inaugurarea expoziției  a fost posibilă grației unui parteneriat  care are un parcurs de trei ani între muzeu și angajații Muzeului Național de Istorie, Institutului de Istorie a MECC  care la rândul lor au inițiat o colaborare cu Ambasada Lituaniei la Chișinău. Expoziția fotodocumentară  cuprinde peste 300 foto-documente despre rezistența armată antisovietică după Războiul al II Mondial.

O expoziție foto Război după război a Muzeului Ocupației  din Vilnius la Telenești
O expoziție foto Război după război a Muzeului Ocupației  din Vilnius la Telenești

                                                   Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker