EconomieOrhei

Centrul de suport în afaceri Orhei contribuie la dezvoltarea afacerilor acasă

„Centrul de suport în afaceri Orhei” ajută antreprenorii din raionul Orhei, care vor să exceleze și să devină mai buni, să iniţieze, înregistreze, planifice şi gestioneze o afacere.

Fiind un promotor al dezvoltării business-ului mic și mijlociu, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a reuşit până acum să instruiască, informeze, consulte şi ghideze peste 280 de persoane. Centrul a fost fondat de AO „Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

„Iniţial, am selectat şase localităţi, orientându-ne după cele 6 principale artere de drum ale raionului Orhei, în care am organizat instruiri „Start -Up ciclul 1” pentru persoanele care doreau să se lanseze în afaceri. Ulterior, cei care au vrut să meargă mai departe au participat la instruirile noastre organizate în oraşul Orhei. Unii au venit din pură curiozitate şi deja au ajuns să gestioneze o întreprindere.

În total, noi am organizat 24 de instruiri pentru începători pe zece tematici diferite, în dependență de necesitățile fiecărei localități în parte. În plus, centrul dispune şi de o echipă mobilă de experţi, care le oferă beneficiarilor ghidare şi consultanţă în afaceri, în domenii precum: finanțe, contabilitate, probleme fiscale, resurse umane, accesare de fonduri, elaborarea business planului”, spune directoarea „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”. 

„Un alt scop pe care-l avem este consolidarea capacităților companiilor regionale şi pregătirea acestora pentru importul sau exportul de produse pe piața Uniunii Europene”, spune directoarea „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”.

Cele 280 de persoane din Orhei au fost ajutate să-și seteze afacerea, începând cu identificarea unei idei, planificarea businessului și stabilirea managementului financiar, au aflat despre oportunitățile de finanțare şi au studiat managementul resurselor umane și legislația muncii. 

Totodată, experții au menirea de a ghida antreprenorii mici și mijlocii să treacă mai ușor peste provocările cu care se confruntă. „Noi am chestionat 182 de întreprinderi mici și mijlocii cu privire la activitatea antreprenorială, dezvoltare, probleme şi necesităţi de susţinere. Pentru acești antreprenori au fost organizate nouă instruiri la care au participat 158 de persoane.

Multe dintre ele au fost desfășurate în parteneriat cu Asociația Businessului European, cu ajutorul căreia au fost organizate mai multe întâlniri cu reprezentanții lanțurilor comerciale, dar și o vizită peste hotare a producătorilor mari de fructe și legume”, spune Elena Lupan. 

Centrul impulsionează asocierea și crearea de parteneriate între antreprenori, pentru a-şi comercializa mai uşor produsele, nu doar în țară, dar și peste hotare.

„Asocierea este un element important și vital pentru Republica Moldova. Am întrunit în ședințe antreprenorii din sectorul textilelor, meșterii populari, producătorii de fructe, producătorii de pomușoare, producătorii de legume și crescătorii de animale. Cei mai deschiși spre asociere au fost producătorii de textile, care discută despre formarea unui cluster textil local”, afirmă Elena Lupan. 

În colaborare cu „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri din Orhei”, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a dezvoltat un Program de Mentorat & Coaching pentru tinerii antreprenori. Astfel, pe parcursul a 8 luni, antreprenorii au beneficiat de instruiri tematice, ghidare şi business breakfast-uri cu diverşi antreprenori de succes. Centrul a fost creat în 2018 de AO „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, care a beneficiat de un grant de 60 de mii de euro, din partea Uniunii Europene şi Suediei, prin intermediul unui  proiect implementat de Fundaţia Est-Europeană. „Noi am creat acest Hub de business din dorința de a-i ajuta pe cei care vor să se lanseze în afaceri, pentru că este destul de complicat la început de cale, dar și în prima perioadă de activitate. În acest mod, noi le întindem o mână de ajutor, pentru că, pe lângă curaj, la această etapă, au nevoie de foarte multă susținere”, precizează Elena Lupan. 

6 din cei 11 beneficiari ai Centrului, care au aplicat la fondurile pentru inițierea şi dezvoltarea afacerilor, au obţinut finanţare, iar 4 sunt în aşteptarea unui răspuns. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker