Util

Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă?

Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă?

Parcă au aparent aceleași simptome, dar totuși ceva este diferit. Infecțiile respiratorii virale acute sau gripa ne pot duce în eroare, efectiv încurcându-le. Ca să stabilim un tratament eficient și corect, e bine să le cunoaștem corect simptomele și să le deosebim una de alta.

Infecție Respiratorie Virală Acută (IRVA): 

– cuprinde un număr mare de afecțiuni;

– simptomele se manifestă treptat;

– sunt însoțite de leziuni ale mucoasei căilor respiratorii.

Gripă:

– e doar un tip de IRVA;

– are un debut acut și rapid;

– este însoțită de un sindrom puternic de intoxicație febră (temperatură ridicată a corpului), cefaleee (dureri de cap) etc.;

– după boală pot apărea complicații grave.

Simptomele IRVA: slăbiciune, stare generală de rău, congestie nazală (nas înfundat), rinoree (scurgeri din nas), durere în gât, tuse, febră până la 38оС.

Simptomele gripei: stare generală de rău, cefalee (dureri de cap), tuse, febră 39оС și mai mult.

Tratament: la primele simptome urmează să vă adresaţi cât mai rapid la medicul de familie, iar în cazul copiilor – la pediatru, pentru a vă prescrie tratamentul adecvat şi a evita complicaţiile.

Atenţie! Mai ales în cazul bebeluşilor, adresarea la medic trebuie să se facă imediat ce aţi observat primele simptome, fără a recurge la sfaturi ori indicaţii spicuite în internet. Copiii suportă mai dificil simptomele şi complicaţiile pot fi mai severe.   

Profilaxia IRVA: dietă alimentară echilibrată, sport, igienă corectă, medicaţie prescrisă de specialist în scopuri profilactice. 

Profilaxia gripei: vaccinarea, medicaţie prescrisă de specialist în scopuri profilactice. 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker