ProiecteSocial

VIDEO// Salvăm pădurile Moldovei

Activistul civic Ruslan Codreanu bate alarma referitor la tăierile masive în pădurile din regiunea Orhei. În ultimii 15 ani, Moldova a rămas fără 7500 ha de păduri. 

Moldsilva nu raportează mii de hectare de păduri. Numai din contractele de arendă a pădurilor, sub pretextul „lucrărilor de regenerare” fiind de fapt defrișați copaci sătoşi, Moldsilva pierde anual 43 milioane de lei afirmă Ruslan Codreanu referindu-se  la mai multe acte oficiale, inclusiv raportul Curţii de Conturi, o informaţie despre defrişările ilegale în Parcul Naţional Orhei etc. 

 „Priviți ce se întâmplă în Parcul Național Orhei. Conducătorii noștri spun curățare, dar se vede clar că, cu astfel de curățiri, noi în foarte scurt timp vom rămâne fără aer! Am străbătut Codrii în lung și lat, 4 sâmbete la rând. Am vrut să vedeți cât de grav este și cum ne iau de proști. Moldsilva, împreună cu procuratura ar trebui să nu se ascundă după virgulele legii, dar să lucreze pentru oameni”, spune Ruslan Codreanu. 

 Dumnealui mai concretizează că a sesizat pe aceste probleme Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Guvernul, Procuratura Generală, dar fără nici un rezultat. 

 Potrivit lui R.Codreanu, autorizațiile de defrișare nu sunt publicate pentru a ascunde amploarea tăierilor care se efectuează. Iar, în lipsa unui inventar al pădurilor nu se poate demonstra cât și de unde se taie. Alte sute de ha de pământ sunt înstrăinate ilegal. Dumnealui mai concretizează că a sesizat pe aceste probleme Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Guvernul, Procuratura Generală. În condițiile în care pădurile sunt tăiate chiar de cei care ar trebuie să le protejeze, R. Codreanu solicită instituirea unui MORATORIU de defrișări pentru 10 ani, investigarea fărădelegilor comise până acum în acest domeniu şi tragerea la răspundere a vinovaţilor.

Deoarece investigaţiile, inclusiv imaginile mediatizate de dl Codreanu vizează în mare parte pădurile din raionul Orhei am mers în localităţile respective pentru a afla poziţia locali. 

 ”Apelul  dl Codreanu  trebuie să pună în gardă conduderea țării”   

Reprezentanții  structurilor desconcentrate în teritoriu neagă că în  masivele din Parcurl National Orhei ar fi avut loc în ultimul timp tăieri ilicite de pădure.  Ștefan Mihalaș, șefu Inspectoratului de Mediu Orhei susţine că orice tăiere este autorizată de către Inspectoratul  Naţional de Mediu.  

  ”Postatele unde trebuie să se facă tăieri sanatare sunt coordinate din timp cu aprobate de Inspectorat, ulterior noi monitorizăm aceste operații tehnologice. Ceva nu este clar în adresarile domnului  Ruslan Codreanu. Nu exludem fenomenul tăierilor ilicite, dar luptăm cu acesta”, a declarat  dl Mihalaş. 

 Petru Dogocher, ex- primar de Vatici, consilier local și raional a menţionat că știe de deplasarea  dl Codreanu în teritoriu, dar nu cunoaște că aici în ultimul timp ar fi avut loc tăieri ilicite de pădure:

   ”Posibil, filmările dl Codreanu au fost făcute acum 1-2 ani şi nu recent. lumea ara fi reacţionat.  Dacă ”Moldsiva”  face tăieri sanitare lemnul este stocat la cordonul silvic, se perfectează actele respective. Am văzut imaginile cu lemn tăiat în pădurea de la Vatici , dar ele nu demonstrează că defrișările ar fi fost ilegale. Am mai văzut în internet un document prezentat de către IS ”Moldsilva” semnat de către Ion Ștefârță, șef al ocolului silvic care autorizează tăierile pe unele sectoare. Acum dl Ștefârță nu mai activează în domeniul respective”„ spune consilierul.

Totodată dl Dogocher a remarcat că semnalul lui Ruslan Codreanu merită o atenţie deosebită:  ”Avem nevoie de acțiuni concrete în ce priveşte împădurirea  terenurilor.  M-a impresionat mult  activitatea unor ONG-uri din România care împâduresc în Transilvania sute de hectare implicând voluntarii. Şi la noi orice râpă, pantă, terenuri erodate  ar trebui împădurite, pădurile existente – protejate, excluse tăierile ca să producem lemne de foc. Există destule deşeuri lemnoase din care am putea organzia producerea brichetelor și a peleților cu o valoare calorică superioară lemnelor “, a mai adăugat  P. Dogoter.

Oleg Gașper, ex-primar al comunei Ivancea de asemenea vizată în investigaţia lui R. Codreanu, spune că nu cunoaște cazuri de tăieri ilicite în pădurile din teritoriu în ultimul timp:

 ”Noi am fost în conflict cu conducerea Rezervației Naturale Orheiul Vechi care a permis unor persoane de la Chișinău să organizeze aici nişte activități fără a întreprinde nişte măsuri elementare de protecție anti-incendiară. Cred că autorităţile statului ar trebui să reacţioneze în modul cel mai serios la semnalul dlui Codreanu și să inițieze acțiuni concrete de protejare a pădurilor și de extindere a suprafețelor împădurite ca acestea să ajungă mîăcar la 30% din teritoriul republicii” este de părere dl Gasper.                            

Ion Cernei, Zabelinschii Anton 

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Sursa
golbalforest.comccrm.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker