Economie

Consilierii au aprobat bugetul raionului Orhei pentru 2017

22 de chestiuni au fost dezbătute la şedinţa din 9 decembrie c. a Consiliului Raional Orhei. Cea mai palpabilă, însă, pare să fi fost cea privind bugetul raionului pentru anul 2017, care a fost examinată şi adoptată în două lecturi. Totodată au fost operate modificări în bugetul pentru anul curent.

 

Bugetul raional pentru anul 2017 prevede la venituri 211,764 mln lei, iar la cheltuieli – 211,421 mln lei şi un sold bugetar de cca 343 mii lei. După cum a precizat în cadrul ședinței consi-lierul Vladislav Șevcenco, preşedintele Comisiei consultative buget şi finanţe, peste 70% din resursele bugetare vor fi cheltuite pentru necesităţile învăţământului, iar 14% – pentru asistenţa socială. Dl Șevcenco a precizat că există un mic deficit bugetar, care va fi acoperit cu mijloacele financiare neutilizate dintr-un grant oferit  în anul curent de o organizaţie străină.

Consilierul Valeriu Covaș s-a arătat nemulțumit de faptul cum se cheltuie mijloacele din Fondul rutier:

”Ne supărăm pe presă, dar până nu faci foc, nu iese fum și, simt că dacă va merge tot așa, va detuna odată că nu va ticni la nimeni. Este necesar de organizat un audit al îndeplinirii lucrărilor privind reparaţia şi întreţinerea drumurilor din raion. Eu cred că trebuie de găsit o persoană sau o instituţie care să monitorizeze obiectiv volumul lucrărilor și sumele care au fost alocate pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor pentru a verifica bănuielile vehiculate de societate şi presă”, a fost de părere consilierul.

Deznodământul discuției asupra acestei probleme s-a produs când consilierul Timofei Cocârlă a propus ca cineva să monitorizeze firmele care se ocupă de reparația drumurilor, dacă acestea au parcul respectiv de mașini și agregate pentru că unii câştigători ai licitaţiilor înfăptuiesc lucrările contractate angajând alte firme. Reacția lui Vladislav Șevcenco a fost una promtă:

”Toate ca toate, dar voi ar trebui să tăceți. E o chestie rușinoasă să tot apucați prăjina!” a spus președintele Comisiei buget și finanțe. Sala a izbucnit în hohote, înțelegând aluzia. Chestia e că Ion Cocârlă, fratele lui Timofei Cocârlă, care este șef al Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri a fost ținta unor investigații de presă anume pe acest subiect. Până la urmă Consiliul a decis să numească trei consilieri care să monitorizeze licitațiile publice din domeniul lucrărilor de construcții și reparații.            

Consilierii au aprobat şi câteva decizii privind modificarea bugetului pentru anul curent. Au mai fost aprobate deciziile privind costrucția gazoductului-branșament Ivancea-Brănești-Furceni-Trebujeni; Programul teritorial de imunizare pentru anii 2016-2020, Programul teritorial de prevenire și control a maladiei HIV/SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020, etc.

În total au fost examinate şi adoptate decizii pe 22 de chestiuni.

 

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close