Economie

Restanţe solide la venituri şi cheltuieli

În nouă luni ale anului 2016, Consiliul Raional Şoldăneşti a valorificat 54 de milioane de lei sau două treimi din totalul veniturilor, prevăzute la început de an. În aceeaşi perioadă, cheltuielile s-au cifrat la 56% din banii stipulați la acest capitol. Altfel spus, nu au fost utilizați aproximativ 60 de milioane de lei. Despre aceasta s-a vorbit la recenta ședință a Consiliului Raional, în cadrul căreia a fost dezbătută executarea bugetului pentru anul 2016 (în imagine).

Referindu-se la cheltuieli, raportorul, Iurie Prisăcari, şeful Direcţiei finanţe a Consiliului Raional Şoldăneşti a menționat, că în mare parte n-au fost utilizate alocațiile pentru învățământ – aproape 35 de milioane de lei. Dânsul a precizat că banii erau destinați pentru reparații și aprovizionarea cu combustibil pentru perioada rece a anului.

Pe perioada raportată, planul anual precizat la impozite şi plăţi proprii a fost de 20 de milioane de lei. De facto, au fost acumulate doar 15 milioane (72 la sută). În structura veniturilor proprii, o treime (7 milioane) a constituit-o impozitul pe venit din salariu. Impozitul funciar s-a cifrat la 4 milioane de lei (18,5%), iar taxa rutieră – 3 milioane (15,7%).

În total, aceste cinci impozite formează 95 la sută din volumul veniturilor proprii. Conform datelor executării, nici la unul din compartimente sarcina n-a fost îndeplinită.

Șeful Direcției finanţe s-a arătat îngrijorat că din cele 23 de primării din raion nici una n-a îndeplinit planul anual la acumularea veniturilor proprii. Totuși, cele mai bune rezultate le-au înregistrat primăriile Pohoarna (90% din sarcina prevăzută), Rogojeni (89%), Mihuleni (86,1%), Șestaci (80,1%).

În acelaşi timp, cele mai proaste rezultate la capitolul dat le au primăriile Găuzeni (34,2%,) Vadul-Rașcov (40,5%), Șipca (56,5%) și Dobrușa (60,0%).

Potrivit lui Iurie Prisăcari, la executarea bugetului cele mai mari restanțe le-a înregistrat Direcția Asistenţă Socială şi Protecția Familiei.

Natalia Rotari

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker