Autorităţile publice locale: ce fac şi pentru cineReutersRezinaSocial

VIDEO// Cum autorităţile comunei Ţareuca intenţionează să-şi facă datoria

În anul 2021, comuna Țareuca, cea mai mare în raionul Rezina după suprafață și numărul de locuitori, nu va beneficia din Bugetul de Stat nici de un leu pentru cheltuieli capitale. Pentru că este cârmuită de un reprezentant al Platformei DA. Iar majoritatea parlamentară formată din deputaţii PSRM – PŞ – Platforma Pentru Moldova  a împărţit cei 303 mil. de lei preconizaţi pentru investiţii capitale în teritorii doar la „ai lor”. 

Autonomie mai mult pe hârtie

Cum autorităţile comunei Ţareuca intenţionează să-şi facă datoria

4,12 mil. lei alocaţi comunei din Bugetul de Stat sunt  meniți să acopere cheltuielile cu destinație generală și specială – întreținerea APL, instituțiilor de educație etc. La capitolul venituri cele acumulate din propriile surse se cifrează la cca 13%. “Așa-i politica bugetar-fiscală în Republica Moldova, spune primarul Ghenadie Gaidibadi.

Majoritatea impozitelor se duc la centru, care apoi le repartizează în teritoriu dozat, în dependență de mai mulți factori, inclusiv culoarea politică a APL, ca să le poată ține bine în frâu. Toți recunosc că APL trebuie să se bucure de o autonomie mai largă, dar mai departe de discuții și promisiuni lucrurile nu se mișcă. Singura victorie obținută la acest capitol în ultimii ani este reparizarea 50/50 între Guvern și APL a Fondului rutier. Acestea sunt niște resurse mai mult simbolice, (în anul curent comunei Țareuca i s-au repartizat din acest fond 326 mii lei), dar totuși este ceva“, menționează primarul.

Priorităţile se stabilesc în baza consultărilor cu cetăţenii

Întrebat dacă în situația dată autoritățile comunei au careva planuri investiționale și pe ce se bazează acestea, dl Gaidibadi ne-a spus:  “Administrația comunei are de soluționat multe probleme, dar la moment prioritare sunt aprovizionarea normală a populației cu apă potabilă de calitate, lichidarea gunoiștilor neautorizate și colectarea organizată a deșeurilor, reparaţia drumurilor secundare din ambele sate. Pentru a le soluționa trebuie să instalăm 4 turnuri de apă, să forăm încă o sondă arteziană, să construim un bazin de acumulare, să reparăm capital apeductul existent și să-l extindem în toate mahalalele localităților noastre.

Ca să asigurăm colectarea organizată a deșeurilor avem nevoie de un serviciu special, dotat cu tehnica respectivă și condiții normale de funcționare. Pentru toate acestea sunt necesare resurse solide. Deoarece posibilitățile proprii sunt foarte modeste, imediat după alegeri am început să bombardăm potențialii investitori cu cereri de finanțare în diferite domenii. Am elaborat 12 asemenea cereri, majoritatea dintre care încă sunt în proces de examinare. La fel și cu reparația drumurilor secundare. Defalcările din Fondul rutier sunt simbolice comparativ cu necesitățile noastre și de atâta ne gândim să propunem consătenilor să coparticipe cu anumite contribuții. Toate aceste probleme ne-am propus să le discutăm la următoarea ședință a Consiliului Comunal, dar în același timp consultăm populația. Cinci operatori voluntari ai Primăriei merg din gospodărie în gospodărie cu un chestionar pentru a afla poziția cetățenilor privind modalitățile de soluționare a problemelor nominalizate. O consultare prealabilă am organizat și cu aleşii locali, activul Primăriei“, a mai menționat primarul.

Discuțiile în cadrul con-sultării cu activul Primăriei şi consilierii au decurs activ și cointeresat. Apreciind intenția Primăriei de a afla poziția sătenilor privind actualitatea sarcinilor  propuse spre executare, participanții la ședință au avut păreri diferite despre modalitățile de realizare a acestora. De exemplu, taxa de 20 de lei/persoană/lună pentru evacuarea deșeurilor propusă de Primărie unor consilieri li s-a părut prea mare. După un schimb de păreri s-a ajuns la concluzia că aceasta va fi stabilită în dependență de opiniile cetățenilor și ținându-se cont de cheltuielile reale ale serviciului respectiv.

Diferite au fost şi opiniile vizavi de întrebarea din chestionar ”Ați fi de acord să instituim o taxă rutieră anuală de 100 de lei/persoană pentru reparaţia drumurilor locale?” Unii au fost de părere că anumite categorii (pensionarii, persoanele cu dizabilități) cel mai probabil nu vor fi în stare să achite asemenea taxe și pentru acestea ar fi bine de prevăzut anumite facilități. Alții au menționat că fără implicarea concretă a cetățenilor în soluționarea problemelor sociale localitățile din comună încă mult timp riscă să rămână în starea actuală, dar și fără o eventuală susținere financiară din partea investitorilor străini.

Apropo, în cadrul chestionării populației din teritoriu, Primăria vrea să afle și opinia cetățenilor referitor la împădurirea terenurilor erodate, utilizarea în continuare a imobilului fostei școli din s. Țareuca, înfrățirea comunei cu localități din țările UE, reabilitarea fostelor iazuri din teritoriu și readucerea celor existente în gestiunea APL, care este starea surselor de aprovizionare cu apă potabilă din teritoriu etc.

“Această informație ne va ajuta să conturăm mai bine sarcinile și să determinăm mai corect căile de soluționare a lor“, a remarcat primarul Ghenadie Gaidibadi.

Primăria şi Consiliul Comunal au interese comune

Fiind la Țareuca, am încercat să aflăm opiniile unor consilieri / reprezentanți ai societății civile despre atmosfera din comună, relațiile autorităților ei cu populația.

În precedentele două legislaturi comuna Țareuca a fost condusă de un reprezentant al PCRM. La scrutinul din 2019 majoritatea alegătorilor au votat cu Ghenadie Gaidibadi, propus de Blocul ACUM și unul din cei mai tineri primari din raion. Consiliul este format din reprezentanții a patru formațiuni politice, care, potrivit primarului, imediat după alegeri au uitat de culorile politice și își consacră activitățile intereselor comunei.

Cum autorităţile comunei Ţareuca intenţionează să-şi facă datoria

Alexandra Socol, șefa bibliotecii din s. Țahnăuți, directoarea executivă a AO “Andromeda” ne-a spus că autoritățile conlucrează activ cu societatea civilă, susțin inițiativele ei. În ultimii ani cu susținerea Primăriei au fost realizate mai multe proiecte inițiate de AO “Andromeda” spre binele instituțiilor de cultură, persoanelor social-vulnerabile din teritoriu.

Cum autorităţile comunei Ţareuca intenţionează să-şi facă datoria

Întrebată care este atmosfera din Consiliu, relațiile acestuia cu Primăria și populația, consiliera PCRM Elena Corcescu a menţionat: „Atmosfera din Consiliu și comună este una normală. Primarul se străduie să rezolve problemele cetățenilor. În Consiliu se discută în mod constructiv chestiunile propuse de Primărie, ne ascultăm unii pe alții și ne înțelegem”.

Cum autorităţile comunei Ţareuca intenţionează să-şi facă datoria

Ghenadie Lefter, consilier din partea Blocului ACUM, a mai adăugat: „Actualul primar este foarte deschis față de Consiliu și populație, înainte de a lua o decizie se consultă cu lumea, își subordonează activitatea intereselor comunei, în special modernizării infrastructurii, dezvoltării localităților”.

Tudor Iaşcenco

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația „Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.


Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker