
Monografia ”Orhei, vatră de istorie și civilizație”, ediția a doua, completată
Vasile Cocarcea și Andrei Calcea, angajați ai Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei, au scos de sub tipar și au lansat vinerea trecută ediţia a doua, revăzută şi completată, a lucrării ”Orhei, vatră de istorie și civilizație”.
Dl Cocarcea ne-a relatat, că volumul I a apărut acum trei ani. Între timp autorii au continuat cercetările în arhiva națională și cea locală, adunând noi materiale, ceea ce le-a permis revederea și completarea monografiei.
Ediţia a doua are 780 de pagini, cu 150 mai mult decât prima ediție şi conţine descrierea a mai multor evenimente din istoria urbei, în deosebi referitor la perioada de strămutare a localităţii de la Orheiul Vechi la locul actual, dar și rolul unor domnitori în destinul urbei, istoria cartierelor municipiului etc.
”În pofida pandemiei, la lansare a venit multă lume şi am fost nevoiți să restricționăm numărul participanţilor. Au fost prezenți profesori de istorie, elevi și studenţi, dar și simpli orheieni. Realizarea noastră s-a datorat faptului că accesul cercetătorilor la arhivele din Chișinău a devenit mai lejer”, a mai remarcat dl Cocarcea.
Tirajul ediției este de 100 de exemplare și a fost achitat de către autori. Precizăm că Vasile Cocarcea este autor al 20 de cărți, dintre care 7 monografii istorice, iar Andrei Calcea – a 10 lucrări scoase de sub tipar.
Ion Cernei