Cere socoteală pentru banii publici

Noi modificări în legislaţia privind construcţia, reparaţia şi exploatarea drumurilor

În şedinţa din 01 decembrie c., Guvernul a aprobat un proiect de Lege înaintat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor care vizează o serie de modificări în mai multe legi privitoare la construcţia, reparaţia şi exploatarea drumurilor, taxele rutiere din Codul Fiscal, dar şi unele prevederi din Codul contravenţional privind procesul de implementare a legilor respective.

Potrivit acestor modificări, drumurile locale se vor  împarţi în:

a) drumuri locale de interes raional – drumuri care asigură legătura între oraşele-reşedinţă şi satele (comunele) din componenţa raionului, precum şi legătura între sate (comune), inclusiv accesul spre ele dinspre drumurile naţionale, care se indexează cu litera „L” conform art. 4 şi care sunt proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul II;

b) străzi – drumuri publice din interiorul localităţilor şi care sunt proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul I;

c) drumuri comunale – drumuri care asigură legătura între satul-reşedinţă de comună şi satele componente sau obiectivele de interes comunal şi care sunt proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul I.

Proiectul de Lege mai prevede că „Amplasarea unor obiecte industriale sau de altă natură, care implică modificări ale traseului, ale elementelor geometrice sau ale structurii rutiere a drumului se efectuează în baza Autorizației de amplasare a obiectivului în zona drumului public și/sau în zonele de protecție ale acestuia emise de administratorul drumului respectiv, în conformitate cu procedura şi cerinţele stabilite în Anexa nr.4, cheltuielile fiind în sarcina celui care a solicitat modificările”;

„Pe drumurile publice se interzice circulația vehiculelor rutiere cu depăşirea masei totale, maselor pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise prevăzute în Anexa nr. 3”;

“Administratorul drumurilor publice este abilitat cu dreptul de a demola obiectivele amplasate neautorizat, deținătorul acestora fiind obligat să achite cheltuielile pentru aceste lucrări”, etc.

Totodată, proiectul prevede modificarea Legii cu privire la publicitate, menite să contribuie la soluţionarea problemelor în domeniul siguranței rutiere cauzate de amplasarea publicității exterioare în zona drumurilor publice. Potrivit unor informaţii, la moment, în zona drumurilor aflate la balanța Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, sunt amplasate aproximativ 400 de panouri publicitare, care urmează a fi dezinstalate, după intrarea în vigoare a legii și anularea prin Dispoziția ministrului a Autorizațiilor de amplasare provizorie a obiectivelor în zona drumurilor publice.

Modificările propuse în Codul Contravențional prevăd înăsprirea sancțiunilor aplicabile încălcărilor din domeniul respectiv.

 

  Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker