ApropoEconomie

Majorarea preţurilor la carburanţi: necesitate sau diversiune?

Majorarea preţurilor la carburanţi: necesitate sau diversiune?

În noaptea spre sâmbătă, cum se întâmplă de obicei, petroliştii au anunţat a treia scumpire în ultimele două luni a carburanţilor, ultima fiind cea mai răsunătoare – 1,6 lei la benzină, 1,1 lei la motorină şi 0,60 lei la gaz.

Ministrul în exerciţiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, nu a întârziat, în aceeaşi seară, să declare ironic: „Ţara răsuflă mai ușor, ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”.

   Expertul Veaceslav Ioniță i-a amintit ministrului că Guvernul, de fapt, nu are decât atribuția să vină cu legi în Parlament pentru îmbunătățirea reglementării în privința carburanților și că „cele mai urâte lucruri” pe piața petrolieră s-au petrecut în lunile aprilie-iunie ale anului trecut, adică când ţara era guvernată de Guvernul Chicu.

Potrivit expertului, majorarea preţurilor la produsele petroliere are loc din două motive: creșterea accizei la acestea și creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale. Iar Guvernul Chicu în lunile aprilie-iunie 2020, în plină criză, a stabilit cel mai mare adaos comercial la carburanţi din istoria Moldovei. Mai mult, Guvernul RM niciodată în ultimii ani nu a venit cu o inițiativă legislativă, care să permită de a face ordine pe piața carburanţilor, a mai menţionat V. Ioniţă, adăugând:

 „Într-o țară coruptă, cu instituții slabe și incompetente, companiile petroliere pot să facă ce vor, pentru că știu că nimic nu se va întâmpla… Pentru că Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Consiliul Concurenţei, Comisiile parlamentare de profil, Consiliul de Securitate de pe lângă Președintele R.Moldova nu-şi fac treaba. Iar dacă ne amintim că înainte de a pleca de la Putere guvernarea Plahotniuc–Dodon a dat aceste instituţii pe mâna fruntaşilor săi, devine absolut clar de ce, după alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedintă a R. Moldova, se întâmplă aceste lucruri”. 

   Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a reacţionat cu o declaraţie sumară: “Începând cu luna martie 2019, ANRE nu mai stabilește prețurile-plafon pentru produsele petroliere.

În conformitate cu modificările operate de fostul Parlament la Legea privind piața produselor petroliere, titularii de licențe stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, care nu depășește 10%”.

   În acelaşi context moldstreet.md concretizează că, în ultimii 12 ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă a accizelor la produsele petroliere, care a început în 2008, pe timpul Guvernului Greceanâi; că un factor care stimulează majorarea prețurilor este politica fiscală a statului, iar de la 1 ianuarie 2021 accizele la importul de produse petroliere s-au majorat cu 9%; că circa o treime din prețul la pompă al carburanților sunt taxe și accize, iar în următorii ani, conform aceleiaşi politici fiscale a statului, cotele taxelor şi accizelor urmează să crească considerabil.

   La rândul său, Platforma DA dezaprobă categoric ultimele scumpiri vertiginoase ale combustibilului, remarcând că prețurile la benzină și motorină au fost și de această dată majorate sincron, în urma unui acord de cartel. 

„Atenționăm că nu au existat premise pentru creșterea bruscă a prețurilor la carburanți în condițiile în care pe parcursul lunii decembrie cotațiile țițeiului s-au ridicat doar cu 3 dolari per baril, respectiv, de la 52 la 55 dolari, iar în luna precedentă au avut loc deja două scumpiri ale benzinei și motorinei… În perioada scăderii substanțiale a cotațiilor mondiale ale petrolului, operatorii din Moldova nu au ajustat în măsura cuvenită prețurile la carburanți și au obținut profituri enorme pe seama agenților economici și a populației.

Acordurile toxice ale monopoliştilor de pe piaţa carburanţilor din Republica Moldova generează în cea mai săracă țară din Europa cele mai mari prețuri la alimente, medicamente, combustibil etc… Se creează impresia că un factor suplimentar ce determină impertinența companiilor petroliere este criza politică și haosul de la guvernare provocat de Igor Dodon, haos care, din păcate, se aprofundează tot mai mult. 

În acest context de criză profundă pe piața energetică, Platforma DA cere:

a) demisia conducerii Consiliului Concurenței și desemnarea urgentă a unei echipe profesioniste capabile să gestioneze situația creată;

b) audierea pe platforma parlamentară a tuturor factorilor de decizie responsabili pentru situația creată pe piața produselor petroliere;

c) elaborarea mecanismului de compensare a majorării prețurilor la carburanți prin restituirea plenară sau parțială a accizelor pentru motorina procurată de către fermieri;

d) modificarea urgentă a metodologiei de stabilire a prețurilor la produsele petroliere prin plafonarea prețului comercializării combustibilului, raportată la cotațiile Platts; 

e) delegarea către ANRE a atribuțiilor stabilirii prețurilor minime la carburanți cu participarea în acest proces a experților și reprezentanților societății civile”, se menţionează în comunicatul mediatizat de Platforma DA.

  Tudor Iaşcenco


Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker