Cere socoteală pentru banii publiciOrhei

Opoziția din CR Orhei: Partidul Șor utilizează resursele bugetare în interesele sale

Din 35 de consilieri, care formează Consiliul Rional Orhei, 22 reprezintă Partidul Șor (PŞ). Petru Dohocher, ales pe lista PLDM, este unul dintre cei 13 consilieri din opoziţie.

Acesta locuieşte în comuna Vatici, din care fac parte satele Vatici, Tabăra, Curchi. Până în anul 2015 a fost primar, în prezent este consilier și în Consiliul Comunal Vatici. Un timp, a condus Asociația raională a primarilor.

Petru Dohocher, alături de consilierii raionali Igor Ivanov (PAS), Sergiu Aga (independent) au participat la dezbaterea publică „Bugetul raionului Orhei, între aprobare şi executare”, organizată de redacţia postului Radio Orhei, criticând destul de aspru activitatea administrației raionului Orhei în domeniul de referință.

Petru Dohocher: E cel mai uşor: ai instalat becurile, ai dat un concert cu artificii …”

„Cetăţenii cunosc că PȘ are majoritatea în CR Orhei. Poziția consilierilor de la alte partide pentru dânșii nu contează. Mai ales că în toate comisiile ei au majoritatea și acestora li se spune din timp cum să voteze. De regulă, ședințele comisiilor consultative se convoacă cu o oră înaintea sesiunilor Consiliului şi nu ai timp să te mai informezi.

În raionul Orhei sunt patru vicepreşedinţi ai raionului, pe când noi vorbim despre descentralizare, ca să fie finanţate mai bine primăriile. Ar ajunge şi un vicepreşedinte ori maximum doi.

Nu ne putem asuma [opoziţia] nicio responsabilitate pentru cum sunt planificaţi, alocaţi şi cheltuiţi banii publici, pentru că ei sunt majoritatea. Oricum, nu vom tăcea. Eu am întrebat care sunt acele porţiuni de drum care vor fi reparate pe banii care vin din partea Guvernului. Mi-au răspuns că o să vadă. Încă nu-i clar cum o să fie distribuiți banii.

Despre executarea buge-tului pentru anul 2020 se va vorbi mai târziu. Dar pe parcurs în buget s-au făcut multe modificări şi nu ştiu cum acestea au fost realizate. Ştiu că s-au planificat finanţe pentru o porţiune de drum în zona Codrilor, care să vină din Clișova prin Breanova şi nu s-a executat. S-au retras banii de acolo, au fost alocați în altă parte,  dar cum s-au valorificat nu știu. 

Trebuia să fie făcut drumul de la Tabăra spre Vatici. S-au alocat vreo 17 milioane de lei, din câte ştiu, dar s-a finalizat reparaţia doar a unei porţiuni de drum, până la intersecţia spre Lupa Rece. 

Ei [decidenţii] au nişte strategii cum că iluminare stradală trebuie să fie în toate satele. La Tabăra într-o parte a satului s-au făcut lucrări şi s-a declarat că asta este meritul Partidului Șor.

Resursele financiare trebuie să se repartizeze comunităților conform unei strategii bine gândite, în  care pentru fiecare an sunt stabilite anumite priorități. În s.Tabăra s-a reparat drumul, dar nu este canalizare. Când va ajunge rândul la canalizare drumul va trebui  deteriorat. Eu le-am spus că așa nu se face. Nu m-au ascultat…”

E un lucru bun că în satul Tabăra s-a făcut iluminare stradală modernă. Când linia a fost dată în exploatare cu mare alai, cei de la PȘ le-au declarat sătenilor că, iată, aveţi şi voi lumină. Dar lumină stradală în sat era, nu pe fiecare pilon şi nu erau corpuri de iluminat econome. Am întrebat cât a costat contractul pentru iluminat şi nu mi s-a răspuns. 

Conducerea raionului dă bani acolo unde au avut rezultate mai bune în alegerile locale şi vor să arate că, iată, partidul face. Dar sunt banii din buget, nu ai partidului.

La Ghetlova, unde primarul reprezintă un alt partid,  nu s-au alocat bani pentru iluminat public, motivând că nu este proiect de execuţie. 

Satul Neculaeuca, faţă de alte sate, era mai bine iluminat, chiar dacă nu erau corpuri econome. Dar au dat jos totul şi au pus alte corpuri. Și asta fără să se consulte cu sătenii în privința problemelor prioritare ale satului. E cel mai uşor: ai instalat becurile, ai dat un concert cu artificii …”

Igor Ivanov: “Îmi pare rău că oamenii nu ştiu ori sunt indiferenţi cum sunt gestionați banii lor”

Igor Ivanov a fost ales pe listele BE ACUM, din partea PAS. Consilierul locuieşte în comuna Mălăiești, din care fac parte satele Mălăiești și Târzieni.

“Am fost anunţat că pot lua proiectul bugetului anului 2021 cu două zile înainte de şedinţa CR Orhei la care trebuia să fie aprobat. Să studiezi documentul e destul timp, dar apar întrebări, apare necesitatea de noi informaţii şi atunci aceste două zile nu ne ajung.

Dacă în comisiile consultative câte ceva s-a mai discutat privind proiectul bugetului pentru a. 2021, apoi şedinţa CR Orhei a trecut ca o cursă contra cronometru. Și asta în pofida faptului că raionul are multe probleme. De exemplu, suntem codaşi la crearea locurilor de muncă. Numărul tuturor angajaţilor din raion care se subordonează CR este de 2392 persoane. Dacă facem o comparaţie între anii 2020 și 2021, numărul lor e în scădere  cu 70 de unități, dar numărul conducătorilor de rang raional crește.

Consilierii din opoziţie nu sunt în genere ascultați de majoritatea de la guvernare. 

Probleme mari avem în ce priveşte gunoiştile neautorizate. Dar guvernările precedente şi cea actuală le-au lăsat fără atenţie. Se investesc sume mari în iluminatul stradal. Dar nu se analizează cine și cum mai apoi va achita energia electrică… 

La distribuirea banilor nu se ţine cont de necesităţile prioritare ale comunităților. La Peresecina este primară dna Buzu, de la PAS. Am depus două cereri pentru proiecte de investiții pentru această localitate. Iniţial, a fost aprobat proiectul câştigat de localitate din bani străini. Consiliul Raional a fost într-un caz garant al implementării. Dar 300 de mii de lei pentru unul din acele două proiecte aşa şi nu au fost alocați.

Pentru anul 2021 sumele pentru reparaţia drumurilor au fost tăiate în două, reducându-se până la 10 milioane de lei. Care drumuri vor fi reparate – rămâne la discreţia majorității de guvernare. 

Mie îmi pare rău că oamenii nu ştiu ori sunt indiferenţi cine și ce face cu banii lor, ce se întâmplă la consiliile locale.”

Sergiu Aga: 160 mii pentru transparență. Ce se va face cu banii nu se ştie. 500 de mii de lei preşedintelui raionului…”

Consilierul independent Sergiu Aga locuieşte în Orhei și este, concomitent, și consilier municipal neafiliat.

„E o situaţie inedită la Orhei, în Consiliile locale [Raional şi cel Municipal] chestiunile efectiv nu se discută. Când încerc să abordez vreo problemă la şedinţele comisiei consultative, sunt singur împotriva tuturor, iar consilierii PȘ ridică mâna fără să întrebe ceva.

Documentele se oferă cu 2-3 zile înainte de şedinţă, iar de multe ori unele informaţii care pot provoca controverse se dau consilierilor cu doar o jumătate de oră înaintea şedinţei. 

Am auzit că 2021 va fi declarat an al transparenței, pentru ce se dau 160 de mii de lei. Ce se va face cu aceşti bani nu se ştie. N-am găsit în proiectul bugetului 2021 nici lista cu activităţile preşedintelui raionului, pentru care se oferă 500 de mii de lei.

Pentru iluminatul stradal au fost alocați 28 de milioane de lei, dar nu se știe pentru ce concret s-a cheltuit această sumă, dar și criteriile de repartizare a investițiilor. Unele localități primesc milioane, iar s. Peresecina, cel mai mare în raion – numai 200 de mii.   

Un proiect european de promovare a turismului şi culturii, care a fost iniţiat pe vemea fostului preşedinte al raionului, Tudor  Golub, ar fi trebuit să integreze raionul Orhei într-o reţea din Europa de Est şi Centrală, care promovează ansamblurile muzeistice ale siturilor arheologice. Dar acest proiect în valoare de peste 80 de mii de euro, adus la Orhei prin strădania umilei mele persoane, va fi implementat, până la urmă, la Rezina. Cu 5 minute înainte de şedinţa la care proiectul trebuia votat, m-a sunat preşedintele raionului, Dinu Țurcanu, care anterior îl susținea, ca să-mi spună că proiectul nu va fi votat. Presupun că de undeva „s-a tăiat firul” din cauza că în raionul Orhei inițiativele pozitive trebuie să vină exclusiv din partea unui singur partid.

Un alt exemplu. Pentru proiectele la care aplicăm [Asociaţia Umanitară „Filantropia Creştină”] se cere ca CR Orhei să fie garant. Avem un proiect european prin care vrem să deschidem un adăpost pentru oamenii străzii. Toate garanţiile le face preşedintele raionului. Când am venit la el, m-a trimis la vicepreşedintele Platon, care a spus că trebuie să vedem care-i treaba la asistenţa socială. Acolo m-au purtat dintr-o parte în alta şi am înţeles că nu o să mai am soluţie pentru două posturi de supraveghetori pentru adăpost. Iar banii şi pentru alte activităţi sunt din Europa. După ultima şedinţă a CR Orhei domnul preşedinte mi-a spus că o să pierd susţinerea din partea sa. Dar, de fapt, nicio iniţiativă, chiar dacă banii vin din Europa, nu a fost susţinută”.Tatiana Djamanov

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker